Μαίνεται η κόντρα Ουκρανίας-Ρωσίας για τις φανέλες με την Κριμαία και τα συνθήματα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2021, 22:11
Μαίνεται η κόντρα Ουκρανίας-Ρωσίας για τις φανέλες με την Κριμαία και τα συνθήματα

Το Κίεβο απέρριψε τη Δευτέρα (07/06) τις διαμαρτυρίες της Μόσχας για την εμφάνιση με την οποία η Εθνική Ουκρανίας θα παραταχθεί στο EURO 2020, που εμφανίζει ενσωματωμένη την περιοχή της Κριμαίας στο χάρτη της χώρας κι αναγράφει πατριωτικά μηνύματα στο πίσω μέρος της.

«Σε όλους εκείνους που αρχίζουν να επικρίνουν τις εμφανίσεις της Εθνικής Ομάδας μας και που δεν αντέχουν να βλέπουν τα σύνορά μας αναγνωρισμένα διεθνώς ή τα επίσημα μηνύματα του κράτους μας, θα απαντήσω μόνο σε ένα πράγμα:

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσβάλει τα εθνικά μας σύμβολα», δήλωσε ο Ντμίτρο Κούλεμπα, επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας σε μήνυμά του στο Twitter προσθέτοντας: «Δόξα στην Ουκρανία! Μαζί προς τη νίκη!».

Οι αμερικανικές και βρετανικές πρεσβείες στο Κίεβο, σύμμαχοι της Ουκρανίας, «υποστήριξαν» επίσης αυτές τις νέες φανέλες. «Μας αρέσει αυτή η νέα εμφάνιση. Δόξα στην Ουκρανία!», έγραψε απ’ την πλευρά της η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Twitter.

Οι φανέλες που παρουσιάστηκαν επίσημα την Κυριακή (06/06) περιλαμβάνουν στον χάρτη της Ουκρανίας και την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, καθώς και ανατολικά εδάφη, που ελέγχονται από φιλο-ρωσικούς αυτονομιστές.

Περιλαμβάνονται επίσης τα συνθήματα «Δόξα στην Ουκρανία! Δόξα στους Ήρωες!», τα οποία είναι στίχοι ενός πατριωτικού τραγουδιού των Ουκρανών κι έγιναν μότο κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης του Μαϊντάν το 2014, η οποία ανέτρεψε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος είχε την υποστήριξη του Κρεμλίνου.

Η παρουσία αυτών των συνθημάτων στη φανέλα προκάλεσε κριτική από τη Μόσχα, η οποία συνέδεσε αυτά τα συνθήματα με εθνικιστικές ομάδες του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου που πολέμησαν εναντίον των Σοβιετικών.

«Κατά τη διάρκεια του πολέμου, αυτή η ναζιστική πολεμική κραυγή χρησιμοποιήθηκε από τακτικές και παράτυπες εθνικιστικές ένοπλες μονάδες της Ουκρανίας», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, την Κυριακή (06/06).

Η UEFA, που βρέθηκε στη... μέση της συγκεκριμένης κόντρας, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) πως οι συγκεκριμένες φανέλες έχουν εγκριθεί «σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς», ενώ ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ουκρανίας, Αντρέι Παβέλκο τόνισε πως οι συγκεκριμένες εμφανίσεις, είχαν επικυρωθεί με την UEFA «πολύ πριν την επίσημη παρουσίασή τους».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2021, 22:17