Ο προπονητής της Βουλγαρίας Κράσιμιρ Μπαλάκοφ και αρκετοί από τους παίκτες του δήλωσαν ότι δεν άκουσαν κανένα ρατσιστικό σύνθημα που να απευθυνόταν προς την ομάδα της Αγγλίας, κατά τη χθεσινή μεταξύ τους προκριματική αναμέτρηση του Euro 2020, που σταμάτησε δύο φορές από τον διαιτητή.

Η Βουλγαρία γνώρισε την πιο βαριά ήττα (0-6) στην έδρα της, αλλά το παιχνίδι θα μείνει στην ιστορία για τα ρατσιστικά περιστατικά που οδήγησαν στην προσωρινή διακοπή στο πρώτο ημίχρονο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ένα πολύ λεπτό θέμα» δήλωσε ο πρώην μέσος Μπαλάκοφ, μέλος της Εθνικής Βουλγαρίας που έφτασε στους ημιτελικούς στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος είχε κατηγορήσει την Αγγλία ότι έχει μεγαλύτερο ρατσιστικό πρόβλημα από τη δική του χώρα.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας άνθρωπος στη Βουλγαρία που θα έλεγε ότι ο ρατσισμός είναι κάτι ευχάριστο, αλλά είναι πολύ παράξενο πώς ερμηνεύεται αυτό το θέμα στο ποδόσφαιρο. Δεν έχω ακούσει τίποτα» πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι από τους παίκτες της Βουλγαρίας δήλωσαν ότι επίσης δεν είχαν ακούσει τίποτα, με τον αρχηγό Ίλιεφ να λέει: «Οι φίλαθλοι συμπεριφέρθηκαν καλά, δεν έχω ακούσει καμία προσβολή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Γιορντάν Λετσκόφ, ανέφερε: «Είναι πολύ απογοητευτικό να επικεντρωθούμε στον ρατσισμό. Δεν είναι σοβαρό να επικεντρωθούμε σε αυτό, εάν υπάρχει ένας τέτοιος προκριματικός και παίζουμε εναντίον μιας ομάδας όπως η Αγγλία».

Ο αρχηγός της Βουλγαρίας Ίβελιν Πόποφ προσπάθησε να απευθύνει έκκληση στους φιλάθλους σε μια έντονη συζήτηση μαζί τους στο ημίχρονο. Δεν πήγε στα αποδυτήρια, αλλά επιχείρησε να εξηγήσει στους οπαδούς ότι η συμπεριφορά τους ήταν απαράδεκτη.

Ο Μπαλάκοφ εξήγησε επίσης τα σχόλια που έκανε την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι η Αγγλία είχε μεγαλύτερο πρόβλημα ρατσισμού από τη Βουλγαρία.

«Αυτό που εννοούσα ήταν ότι στο βουλγαρικό πρωτάθλημα δεν είχαμε τέτοια προβλήματα, ενώ υπήρξαν επεισόδια σε διάφορα επίπεδα αγγλικού ποδοσφαίρου με ρατσισμό» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι της Δευτέρας.

«Αλλά δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα στη Βουλγαρία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω για αυτό» πρόσθεσε.

Ο Βόντσο Γκέντσεφ, ο πρώτος Βούλγαρος που έπαιξε στην κορυφαία κατηγορία στην Αγγλία, επεσήμανε ότι η Βαλκανική χώρα δεν είχε σοβαρά προβλήματα με τον ρατσισμό. «Δεν είναι σοβαρό να πούμε ότι οι Βούλγαροι οπαδοί είναι ρατσιστές» δήλωσε ο πρώην επιθετικός της Ίπσουιτς και της Λούτον.

Σε επιστολή προς την UEFA, ο επικεφαλής της βουλγαρικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Μπόρισλαβ Μιχάιλοφ εξέφρασε την Πέμπτη την «εξαιρετική του απογοήτευση» στα σχόλια των ποδοσφαιριστών της Αγγλίας πριν από τον αγώνα σχετικά με τις ενέργειες που θα έκαναν αν γνωρίσουν ρατσιστικές επιθέσεις.

Η UEFA διέταξε την BFU να κλείσει μερικώς το εθνικό στάδιο Vasil Levski για την επίσκεψη της Αγγλίας, αφού οι οπαδοί θεωρήθηκαν ένοχοι ρατσιστικής συμπεριφοράς σε αγώνες νωρίτερα εφέτος.

Στην BFU και σε ορισμένους συλλόγους της Βουλγαρίας έχουν επιβληθεί πρόστιμα για ρατσιστική συμπεριφορά οπαδών τους αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης