Η Μπαρτσελόνα παρουσίασε με κάθε επισημότητα τον νέο τεχνικό της, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Οι δεσμοί ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τον Λιθουανό είναι ιδιαίτερα ισχυροί, ήδη από τότε που φόρεσε την κυανέρυθρη φανέλα για πρώτη φορά (2000-03) και ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο, κατά τη δεύτερη θητεία του «Σάρας» στους «μπλαουγκράνα» το διάστημα 2012-13.

Ως παίκτης της Μπαρτσελόνα, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κατέκτησε τον τίτλο της Euroleague το 2013, δύο πρωταθλήματα Ισπανίας (2001, 2003) και τρία Κύπελλα Ισπανίας (2001, 2003, 2013). Από το 2014 που ξεκίνησε την προπονητική καριέρα του, αρχικά ως βοηθός στη Ζαλγκίρις (2014-16) και εν συνεχεία ως πρώτος προπονητής της ομάδας του Κάουνας (2016-20), ο Γιασικεβίτσιους ανυπομονούσε για τη στιγμή που θα επέστρεφε στην αγαπημένη του Βαρκελώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και είχε πρόταση από τη Φενερμπαχτσέ να διαδεχτεί στην τεχνική ηγεσία τον πολυνίκη της Euroleague, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ο Γιασικεβίτσιους δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί δεύτερη φορά, όταν οι Καταλανοί του ζήτησαν να διαδεχτεί τον Σβέτισλαβ Πέσιτς, αμέσως μετά την απρόσμενη ήττα τους από την Μπασκόνια, στον τελικό του ισπανικού πρωταθλήματος στη Βαλένθια πριν από λίγες μόλις ημέρες.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, από το υπερπολυτελές Costa Navarino στη Μεσσηνία, όπου περνούσε τις διακοπές του με την Ελληνίδα σύζυγό του Άννα Δούκα και τα δύο παιδιά τους, ταξίδεψε στη Βαρκελώνη για να παρουσιαστεί από την «ομάδα της καρδιάς του».

Στις πρώτες δηλώσεις του, παρουσία των εκπροσώπων του Τύπου, το μεσημέρι της Δευτέρας (6/7), ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είπε: «Είναι μία συναρπαστική πρόκληση. Σκεφτόμαστε μόνο την Μπαρτσελόνα, την καθημερινή δουλειά, σε κάθε προπόνηση και σιγά σιγά να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Η φιλοσοφία μου δεν αλλάζει. Είμαι ευθύς με τους παίκτες μου, αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύω. Οι παίκτες μου θα δώσουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους».

Πρώτος τον λόγο πήρε ο ισχυρός άνδρας της «Μπάρτσα». Ο Μπαρτομέου, αφού ευχαρίστησε τον Σβέτσιλαβ Πέσιτς για όσα πρόσφερε στην Μπαρτσελόνα, καθώς και τους Άντε Τόμιτς, Παού Ρίμπας και Κέβιν Πάνγκος που αποτελούν παρελθόν, είπε για τον νέο προπονητή των Καταλανών: «Ο Σάρας επιστρέφει στο σπίτι του και στην πόλη που αγαπά. Είμαι σίγουρος πως θα μας δώσεις πολλές χαρές αρχίζοντας ήδη από σήμερα. Σάρας καλωσήρθες στο σπίτι σου».

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο επικεφαλής του τμήματος μπάσκετ της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Μπλαντέ, ο οποίος υπενθύμισε πως ο Λιθουανός τεχνικός υπέγραψε τριετές συμβόλαιο στην Μπαρτσελόνα. Αμέσως μετά, ο Μπαντέ είπε: «Έχουμε έναν μεγάλο προπονητή στην Μπάρτσα».

Αμέσως μετά είχε έρθει η ώρα να μιλήσει ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Σας ευχαριστώ πολύ που με εμπιστευθήκατε. Θέλουμε να κάνουμε την ομάδα μπάσκετ της Μπαρτσελόνα ομάδα που νικά. Ανυπομονώ να αρχίσω να δουλεύω εδώ. Θέλουμε και ένα στιλ μπάσκετ που θα μας οδηγεί σε νίκες. Διαθέτουμε μία μεγάλη ομάδα και είμαι σίγουρος πως μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση. Είμαι πολύ απαιτητικός με τον εαυτό μου και για εμένα δεν υπάρχει πίεση. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε για πολύ το μέλλον.

Πρέπει να κοιτάμε περισσότερο το παρόν και να δουλεύουμε. Η καθημερινή δουλειά είναι το πιο σημαντικό για να πετυχαίνεις τους στόχους σου. Την τελευταία εβδομάδα μίλησα με όλα τα μέλη του τεχνικού τιμ και έχουμε σκοπό να βελτιώσουμε την ομάδα όσο μπορούμε. Πρέπει να πηγαίνουμε βήμα βήμα. Κάθε αγώνας της Μπαρτσελόνα θα είναι ένας “τελικός” από σήμερα. Η πρόκληση θα είναι μεγάλη,» είπε αρχικά ο 44χρονος Λιθουανός.

Εν συνεχεία, ο Γιασικεβίτσιους παραδέχτηκε: «Είμαι νέος προπονητής και έπρεπε να πάρω πρώτα εμπειρίες. Νομίζω όμως πως αυτό το καλοκαίρι, υπήρξαν οι συνθήκες για να μπορέσω να έρθω. Πιστεύω πως τώρα ήταν η σωστή στιγμή για να επιστρέψω στην Μπαρτσελόνα. Οι φίλαθλοι της Μπάρτσα ξέρουν πως θα δώσω ό,τι καλύτερο έχω από τον εαυτό μου και το ίδιο θα ζητήσω και από τους παίκτες μου.

Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κλίμα στο οποίο οι παίκτες μας θα αισθάνονται καλά. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζω πως ακριβώς θα παίζουμε. Είμαι ευθύς με τους παίκτες μου, αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύω. Οι παίκτες μου θα δώσουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Θα είμαι απαιτητικός, όπως ήμουν πάντα. Απλά μπορεί κανείς να δει τι έκανα στο Κάουνας».

O Λιθουανός θυμήθηκε τον τίτλο της Euroleague που κατέκτησε με την Μπαρτσελονα το 2013: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον τίτλο της Euroleague που κατακτήσαμε μέσα στο Παλάου Σαν Τζόρντι. Το να έχω τον παλαίμαχο της Μπαρτσελόνα Νάτσο Ροντρίγκεθ στο πλευρό μου ξανά είναι πολύ σημαντικό για εμένα».

Στο τέλος κλήθηκε να μιλήσει και για το αν είναι πιθανό να επιστρέψει στην Μπαρτσελόνα ο Παού Γκασόλ. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους απάντησε: Για τον Παού Γκασόλ, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους επισήμανε: «Όλοι γνωρίζετε πόσο αγαπάω τον Παού Γκασόλ, αλλά δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Έχουν βγει πολλά ονόματα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα». Ο Νάτσο Ροντρίγκεθ υπήρξε συμπαίκτης του Γιασικεβίτσιους στην Μπαρτσελόνα και τώρα έχει τον ρόλο του γενικού διευθυντή των «μπλαουγκράνα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης