Τον οικονομικό… χάρτη της νέας Euroleague και τα έσοδα των ομάδων που συμμετέχουν ανέλυσε σε συνέντευξη του ο «ισχυρός άνδρας» της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, Τζόρντι Μπερτομέου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη διαμάχη με τη FIBA και στις ομάδες που αποχώρησαν από το EuroCup, μεταξύ των οποίων και η ΑΕΚ, επισημαίνοντας ότι… «δεν έκανε ζημιά στη διοργάνωση, έκανε ζημιά στις ίδιες τις ομάδες που αποχώρησαν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά τα οικονομικά δεδομένα, όπως τα ανέλυσε ο Μπερτομέου στο ισραηλινό “Sport5”.

– Οι 16 ομάδες της Euroleague θα μοιραστούν περίπου 30.000.000 ευρώ.

– Κάθε νίκη στην κανονική περίοδο της Euroleague αντιστοιχεί σε 40.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Κάθε νίκη στα πλέι οφ της Euroleague αντιστοιχεί σε 70.000 ευρώ.

– Ο Πρωταθλητής Euroleague θα εισπράξει 1.000.000 ευρώ.

– Ο φιναλίστ της διοργάνωσης 500.000 ευρώ.

– Ο τρίτος του Final Four 300.000 ευρώ και ο τέταρτος 200.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στο φάιναλ φορ της Euroleague to 2017 και την επιλογή της Κωνσταντινούπολης, είπε: «Δεν σκεφτήκαμε να μην το κάνουμε εκεί μετά την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο. Θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε. Συνέβη επίσης σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο. Δεν θα αφήσουμε την τρομοκρατία να αλλάξει τα σχέδιά μας».

Για την κριτική που ασκήθηκε στη δομή της νέας Euroleague, επειδή είναι κλειστή λίγκα, δήλωσε: «Δεν είναι κλειστή. Κάθε χρόνο πέντε νέες ομάδες θα συμμετέχουν. Οι υπόλοιπες 11 ομάδες με κλειστά συμβόλαια είναι οι πιο επιτυχημένες ομάδες στην Ευρώπη και έχουν κερδίσει το 95% των εγχώριων τίτλων τα τελευταία χρόνια. Η αρχική ιδέα της Euroleague ήταν από το 2000 να γίνει μια τέτοια λίγκα»

Για την κόντρα με την FIBA υπογράμμισε: «Προσπάθησαν να αναλάβουν την Euroleague και τους απέρριψαν οι ομάδες. Τους προτείναμε να συμπράξουν μαζί μας. Αρνήθηκαν και τώρα απειλούν συλλόγους και εθνικές ομάδες. Δεν μπορείς να απειλείς κάποιον να έρθει μαζί σου. Είναι παράνομο και είναι ελεύθερη επιλογή κάθε ομάδας».

Για τις τέσσερις ομάδες που εγκατέλειψαν το EuroCup (μεταξύ τους και η ΑΕΚ) επισήμανε: «Δεν έκανε ζημιά στη διοργάνωση, έκανε ζημιά στις ίδιες τις ομάδες που αποχώρησαν».

Για το αν η Χάποελ Ιερουσαλήμ θα άξιζε “wild card” στην Euroleague, έχοντας στις τάξεις της έναν παίκτη σαν τον Αμάρε Στουνταμάιρ είπε: «Θα χαρούμε ιδιαίτερα να τη δούμε στο Eurocup».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης