Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα την Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ, Μπρίτνεϊ Γκράινερ, σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών, καθώς την έκρινε ένοχη ότι έφερε σκόπιμα φυσίγγια ατμού με έγχυση κάνναβης στη Ρωσία, παρόλο που ήταν παράνομα, ενώ νωρίτερα η αθλήτρια είπε ότι έκανε ένα «ειλικρινές λάθος».

Η καταδίκη της θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια ανταλλαγή κρατουμένων υψηλού προφίλ μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα περιλαμβάνει την 31χρονη αθλήτρια και έναν φυλακισμένο Ρώσο που κάποτε ήταν έμπορος όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γκράινερ είχε παρακαλέσει νωρίτερα παρακάλεσε τον Ρώσο δικαστή να μην «δώσει τέλος στη ζωή της» με μία σκληρή ποινή φυλάκισης, πριν ξεσπάσει σε κλάματα στο δικαστήριο.

Ο Ρώσος εισαγγελέας είχε ζητήσει η 31χρονη Γκράινερ, δύο φορές «χρυσή» Ολυμπιονίκης και αστέρι του γυναικείου πρωταθλήματος μπάσκετ των ΗΠΑ (WNBA), να καταδικαστεί σε φυλάκιση 9,5 ετών, εάν κριθεί ένοχη για μεταφορά παράνομων ναρκωτικών στη Ρωσία.

Η Γκράινερ συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας στις 17 Φεβρουαρίου, αφού στις αποσκευές της βρέθηκαν φυσίγγια ατμού που περιείχαν χασισέλαιο. Η κάνναβη είναι παράνομη στη Ρωσία τόσο για ιατρικούς, όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Έκτοτε βρίσκεται υπό ρωσική κράτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραδέχθηκε την ενοχή της, αλλά είπε ότι ούτε είχε σκοπό να φέρει απαγορευμένη ουσία στη Ρωσία, ούτε να βλάψει κανέναν.

Δακρυσμένη πριν από την ετυμηγορία, η Γκράινερ παρακάλεσε τον δικαστή να αναγνωρίσει τις ενέργειές της ως λάθος.

«Έκανα ένα ειλικρινές λάθος και ελπίζω με την απόφασή σας να μην τελειώσει η ζωή μου εδώ» είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν ότι η Γκράινερ κρατείται άδικα και έκαναν, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, μια «ουσιαστική προσφορά» στη Μόσχα για ανταλλαγή Ρώσων κρατουμένων με Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων της Γκράινερ και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν.

Σύμφωνα με το Reuters, μια πηγή που γνωρίζει την κατάσταση είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να ανταλλάξει τον καταδικασθέντα διακινητή όπλων, Βίκτορ Μπουτ, του οποίου η ζωή βοήθησε να εμπνεύσει την ταινία του Χόλιγουντ “Lord of War” του 2005, με πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ.

Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Υποστηρίζουν ότι η Γκράινερ -γνωστή ως «BG» στους οπαδούς του μπάσκετ- παραβίασε τους νόμους της χώρας και θα πρέπει να κριθεί αναλόγως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης