Δύο ομάδες με διαφορετική ποδοσφαιρική φιλοσοφία, στην εφετινή διοργάνωση του Europa League, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Βιγιαρεάλ θα διεκδικήσουν απόψε (22:00, ΕΡΤ1-COSMOTE SPORT 2 HD ) στον τελικό του Γκντανσκ, το βαρύτιμο τρόπαιο της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η εντυπωσιακή Βιγιαρεάλ του Ουνάι Έμερι, ο οποίος στο βιογραφικό του έχει… εξειδίκευση στο Europa League με τρεις διαδοχικές κατακτήσεις (2014, 2015, 2016) ως προπονητής της Σεβίλλης, ολοκλήρωσε την φάση των ομίλων με απολογισμό πέντε νίκες και μία ισοπαλία, ενώ ακολούθησαν συνεχείς προκρίσεις χωρίς ήττα, με αντιπάλους την Σάλτσμπουργκ (2-0, 2-0), την Ντιναμό Κιέβου (2-0, 2-0), την Ντιναμό Ζάγκρεμπ (1-0, 2-1) και την Αρσεναλ (2-1, 0-0).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ισπανός προπονητής, έχει δημιουργήσει μία ομάδα που βασίζεται στην εξαιρετική αμυντική λειτουργία, ενώ ελέγχοντας το δεύτερο και το τρίτο «κομμάτι» του γηπέδου, έχει την δυνατότητα να σκοράρει συχνά.

Ωστόσο, η ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Έμερι, δεν είναι αυτή που υποστηρίζει το αμιγώς και διαρκές επιθετικό ποδόσφαιρο, αφού στην πλειονότητα των αγώνων, φροντίζει ώστε οι παίκτες του να διατηρήσουν το «μηδέν» και σημειώνοντας ένα γκολ να κρατήσουν το προβάδισμα και ενδεχομένως να το αυξήσουν, εκμεταλλευόμενοι τις αντεπιθέσεις, χωρίς αυτό να είναι… υποχρεωτικό.

Aντίθετα, η προσέγγιση του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, είναι περισσότερο παραγωγική. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά με παίκτες, όπως ο Πογκμπά, ο Μπρούνο Φερνάντες, ο Ράσφορντ, ο Καβάνι, ο Γκρίνγουντ και ο Τζέϊμς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βέβαια, αυτή η επιθετικογενής νοοτροπία, έχει και αντίτιμο, που δεν είναι άλλο από την αρκετά… ευάλωτη αμυντική λειτουργία. Οι «κόκκινοι διάβολοι» μπήκαν στο Europa League προερχόμενοι από το Champions League και έφθασαν μέχρι τον τελικό, γνωρίζοντας μόλις μία ήττα, καθώς απέκλεισαν διαδοχικά της Σοσιεδάδ (4-0, 0-0), την Μίλαν (1-1, 1-0), την Γρανάδα (2-0, 2-0) και την Ρόμα (6-2, 2-3).

Ενα απο τα σημεία που ενδεχομένως να αποδειχθεί καθοριστικό για την έκβαση του τελικού, είναι η ταχύτητα, τομέας στον οποίο υπερτερεί η αγγλική ομάδα, ενώ όσον αφορά στην δύναμη, οι δύο «μονομάχοι» δεν έχουν σημαντικές διαφορές.

Όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των -τέτοιου κύρους και κρισιμότητας- αναμετρήσεων, καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι εκατέρωθεν «αστέρες» και το κατά πόσο θα βρεθούν σε «καλή βραδιά».

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται ένας «κλειστός» τελικός, με εξαιρετικές τακτικές προσεγγίσεις που θα διαμορφώνονται ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα, ο οποίος μπορεί να «ανοίξει» εάν σημειωθεί γρήγορα ένα γκολ.   

«Θα είναι ένας ξεχωριστός αγώνας. Πρέπει να νιώθεις υπερήφανος που μπορείς να οδηγήσεις μια ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ σε έναν τελικό. Ήταν ένα φανταστικό ταξίδι και, όπως λέμε στα νορβηγικά, veien er målet (μτφρ. ο στόχος είναι το ταξίδι)», σχολίασε σχετικά ο Σόλσκιερ, ενώ από την πλευρά του, ο Εμερι, επεσήμανε:

«Αξίζουμε να παίξουμε αυτόν τον τελικό και θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να δείξουμε ότι θέλουμε να πολεμήσουμε εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για αυτόν τον τίτλο».

Διαιτητής του τελικού, ορίσθηκε ο Γάλλος, Κλεμάν Τουρπέν, με βοηθούς τους συμπατριώτες του, Νικολά Ντανός και Σιρίλ Γκρινγκόρ.

Οι πιθανές συνθέσεις, έχουν ως εξής:

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ (Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ): Ντε Χέα, Γουάν Μπισάκα, Μπαγί, Λίντελοφ, Σο, ΜακΤόμινεϊ, Φρεντ, Ράσφορντ, Μπρούνο Φερνάντες, Πογκμπά, Καβάνι.

ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ (Ουνάϊ Εμερι): Ρούλι ή Ασένιο, Φόιθ, Αλμπιόλ, Τόρες, Πεδράθα, Πίνο, Καπουε, Παρέχο, Τριγκέρος, Μορένο, Μπάκα.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης