Η UEFA έκανε γνωστό ότι οι έρευνες σχετικά με το Financial Fair Play (FFP) θα μπορούσαν να ξανανοιχθούν μετά τη δημοσίευση διαβαθμισμένων εγγράφων σχετικά με τα οικονομικά της Μάντσεστερ Σίτι και της Παρί Σεν Ζερμέν.

Τα Football Leaks, που αποκάλυψαν ότι οι δύο σύλλογοι είχαν διογκώσει εισοδήματα χορηγίας για την κάλυψη των απαιτήσεων της UEFA, παρουσιάστηκαν από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και στη συνέχεια από το Reuters σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Investigational Collaborations, μια κοινοπραξία διεθνών μέσων ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κανόνες του FFP αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, να εμποδίσουν τους συλλόγους να λαμβάνουν απεριόριστα χρηματικά ποσά μέσω διογκωμένων συμφωνιών χορηγίας με οργανώσεις που σχετίζονται με τους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η UEFA δέχθηκε η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί να εισπράττουν εισόδημα από βασικούς χορηγούς που σχετίζονταν με τους ιδιοκτήτες τους και οι οποίοι υπερβαίνουν κατά πολύ την αγοραία αξία που εκτιμούν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που προσλαμβάνονται από την UEFA.

Η Μάντσεστερ Σίτι δήλωσε ότι οι υποτιθέμενες διαρροές ήταν μια οργανωμένη προσπάθεια να καταστραφεί η φήμη της, ενώ η Παρί Σεν Ζερμέν δήλωσε ότι αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε σχετικά αιτήματα για σχόλια, η UEFA εξέδωσε δήλωση τη Δευτέρα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να ξαναρχίσει τις έρευνες για το FFP κατά περίπτωση, όπου οι νέες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι υπήρξε κατάχρηση. Στη σχετική δήλωση δεν κατονομάστηκε η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί.

Η UEFA υπερασπίστηκε επίσης το FFP, λέγοντας ότι βοήθησε στην αντιμετώπιση του προβλήματος των χρεών των συλλόγων.

Στο πλαίσιο του FFP, οι σύλλογοι πρέπει να είναι διαφανείς όσον αφορά τα έσοδα και σε γενικές γραμμές να τις εξισορροπούν με τις δαπάνες. Οι κανόνες έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τους συλλόγους να ζουν με τα μέσα τους και να εμποδίζουν τους πλουσιότερους ιδιοκτήτες του αθλήματος να συντρίψουν τους αντιπάλους τους.

«Πριν από επτά χρόνια, οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι είχαν συνολικό χρέος 1,7 δισ. ευρώ, πέρυσι ήταν κέρδος 600 εκατ. ευρώ», δήλωσε η δήλωση της UEFA.

Απαντώντας στα Football Leaks, η Μάντσεστερ Σίτι εξέδωσε δήλωση νωρίτερα αυτό το μήνα λέγοντας: «Δεν θα παρέχουμε σχόλια σε υλικά που φέρονται ότι έχουν παραβιαστεί ή κλαπεί από το City Football Group και τη Μάντσεστερ Σίτι. Η προσπάθεια να καταστραφεί η φήμη του Ομίλου είναι οργανωμένη και σαφής».

Η γαλλική ομάδα εξέδωσε δήλωση στις 2 Νοεμβρίου, στην οποία ανέφερε ότι «η Παρί ΣΖ ενήργησε πάντοτε σε πλήρη συμμόρφωση με τους νόμους και τους κανονισμούς», προσθέτοντας ότι αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης