Φτωχότερο είναι από σήμερα το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς θρηνεί τον θάνατο του Αλφρέδο Ντι Στέφανο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης και παλιά δόξα των «μερένχες» «έφυγε» από τη ζωή τη Δευτέρα, μετά από καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 88 ετών, στο νοσοκομείο «Γρεγόριο Μαρανιόν» της Μαδρίτης, στο οποίο είχε εισηχθεί το Σάββατο.

Ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο είδε το πρώτο φως της ημέρας στις 4 Ιουλίου του 1925 στο Μπουένος Άιρες και ξεκίνησε την καριέρα του στην Ρίβερ Πλέιτ τη σεζόν 1943-1944.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέντε χρόνια αργότερα άφησε την πρωτεύουσα της Αργεντινής και μετακόμισε στην Κολομβία, προκειμένου να φορέσει τη φανέλα της Μιγιονάριος.Το 1953 δέχτηκε πρόταση από τη Ρεάλ και μεταπήδησε στη «βασίλισσα», στην οποία έμελλε να λατρευτεί σαν θεός.

Η «ξανθιά σαΐτα», όπως ήταν το προσωνύμιό του, αποτέλεσε παίκτη-ορόσημο των «μερένχες» τη δεκαετία του 50′, κερδίζοντας με τους Μαδριλένους πέντε συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών από το 1956 μέχρι και το 1960, ενώ παράλληλα κατέκτησε μαζί τους ακόμη 8 πρωταθλήματα.
Ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο ο οποίος ψηφίστηκε καλύτερος παίκτης της χρονιάς στην Ευρώπη το 1957 και το 1959, ενώ είναι δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της Ρεάλ πίσω από τον Ραούλ με 307 γκολ, το 1964 μεταπήδησε στην Εσπανιόλ, στην οποία κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Η θρυλική μορφή της Ρεάλ, που είχε ψηφιστεί τέταρτος πίσω από Πελέ, Μαραντόνα και Κρόιφ για την ανάδειξη του καλύτερου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, αργότερα ακολούθησε καριέρα προπονητή με την Έλτσε να είναι ο πρώτος σταθμός της προπονητικής του καριέρας (1967-1968).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων κάθισε στον πάγκο των Μπόκα Τζούνιορς, Ρίβερ Πλέιτ, Βαλένθια και Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία κατέκτησε μόνο του σούπερ καπ του 1990, ενώ είχε καταφέρει να πάρει το πρωτάθλημα με τις «νυχτερίδες» το 1971.
Από τον Νοέμβριο του 2000 ο Ντι Στέφανο ήταν επίτιμος πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ το 2005 είχε το πρώτο σοβαρό καρδιακό επεισόδιο. 

Τον Μάιο του 2006, το προπονητικό κέντρο της Ρεάλ Μαδρίτης πήρε το όνομά του, ενώ τον Οκτώβριο του 2011 η FIFA ανακοίνωσε πως ο Ντι Στέφανο θα συμπεριληφθεί στο «FIFA Hall of Fame», το μουσείο του ποδοσφαίρου που στεγάζεται στην πόλη Πατσούκα του Μεξικού.

Aξίζει να σημειωθεί ότι είχε αγωνιστεί με τρεις εθνικές ομάδες. Αρχικά φόρεσε τη φανέλα της Αργεντινής, εν συνεχεία αυτή της Κολομβίας, ενώ έπαιξε και για λογαριασμό της Ισπανίας. Πάντως δεν αγωνίστηκε ποτέ σε Μουντιάλ.



Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης