Του Μπάμπη Παπαφιλιππάκη

Ένα σύγχρονο μάθημα «total football» παρέδωσαν τα «πιτσιρίκια» του Άγιαξ το βράδυ της Τρίτης στο «Μπερναμπέου» κάνοντας όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη να παραμιλάει με το κατόρθωμά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θυμίζοντας μία καλοκουρδισμένη μηχανή ο «Αίαντας» σμπαράλιασε τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία τα τελευταία χρόνια ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια στο Τσάμπιονς Λιγκ και κατάφερε να πάρει θριαμβευτικά το εισιτήριο για τους «8» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης με το εκκωφαντικό 4-1 σκορ.

Η πολυνίκης της διοργάνωσης με 13 τρόπαια, Ρεάλ, η οποία προερχόταν από τρεις σερί κατακτήσεις της κούπας με τα μεγάλα «αυτιά», γνώρισε ταπεινωτικό αποκλεισμό από τον Τάντιτς και την παρέα του.

O Σολάρι δεν μπορούσε να πιστέψει αυτά που έβλεπε στο χορτάρι του Μπερναμπέου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι ουσιαστικά μπήκε η ταφόπλακα σε μία ούτως ή άλλως προβληματική χρονιά για τους «μερένχες», οι οποίοι μετά τις δύο κολλητές εντός έδρας ήττες από την Μπαρτσελόνα είδαν τους Ολλανδούς να κάνουν πάρτι στο «Μπερναμπέου», βγάζοντας στη φόρα τις, ομολογουμένως πολλές, αδυναμίες και παθογένειες που κουβαλά το καμάρι της Μαδρίτης, ειδικά μετά τη φυγή του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο 22χρονος Ονανά, ο 19χρονος αρχηγός (!) Ντε Λιχτ, ο 21χρονος Βαν ντε Μπέεκ, ο 21χρονος Μαζράουι, ο 21χρονος Ντε Γιονγκ, ο 22χρονος Νέρες υποχρέωσαν τη «βασίλισσα» σε έναν εφιαλτικό αποκλεισμό, που δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να φανταστούν ούτε οι μεγαλύτεροι εχθροί των Μαδριλένων.

Έτσι, με τον Άγιαξ να μοιάζει μία καλοδουλεμένη ορχήστρα και με τον έμπειρο (έχει φτάσει τα 30 έτη) Ντούσαν Τάντιτς να έχει αναλάβει τον ρόλο του μαέστρου, κρατώντας με την ποδοσφαιρική μπαγκέτα της ομάδας του, στο Μπερναμπέου εκτυλίχθηκε ένα ποδοσφαιρικό θαύμα.

Μήπως όμως δεν ήταν «θαύμα» αλλά ήταν προϊόν μεθοδικής δουλειάς και μίας σωστής ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας;

Ως γνωστόν ο Άγιαξ παραδοσιακά επένδυε σε ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, ενώ έχει ως πάγια τακτική να αγοράζει φτηνά ποδοσφαιριστές και με πολλή δουλειά και σωστό ποδοσφαιρικό προσανατολισμό να τους «μοσχοπουλάει».

Οι παίκτες του Άγιαξ πανηγυρίζουν το ένα από τα τέσσερα γκολ που σημείωσαν απέναντι στη Ρεάλ

Αυτό έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει η ομάδα του 49χρονου προπονητή, Ερικ Τεν Χαγκ, ο οποίος είναι ο αρχιτέκτονας αυτού του συμπαγούς ποδοσφαιρικού οικοδομήματος του Άγιαξ, έχοντας παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχημένη πορεία των Ολλανδών.

Έτσι όπως συνέβη και στο παρελθόν έτσι και τώρα ήρθε η ώρα ο «Αίαντας» να γευτεί τους καρπούς της μεθοδικής δουλειάς που γίνεται τόσο στην πρώτη ομάδα του όσο και στις ακαδημίες του.

Κι αυτό γιατί η αξία της εξαιρετικής φουρνιάς των ποδοσφαιριστών του που άφησαν άναυδη τους λάτρεις της στρογγυλής θεάς με τη μοναδική παράστασή της στο «Μπερναμπέου», πλέον έχει χτυπήσει απανωτά «limit up» στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες σίγουρα δεν περίμεναν αυτό το παιχνίδι για να πάρουν χαμπάρι τα «λαβράκια» που έχει στο ρόστερ του ο Άγιαξ.

Εντούτοις, όπως και να το κάνεις, μετά από αυτή την μαγική εμφάνιση απέναντι σε μία Ρεάλ και τη μυθική ανατροπή (υπενθυμίζεται ότι οι Ισπανοί είχαν επικρατήσει με 2-1 στην Ολλανδία) στη Μαδρίτη αναμφίβολα οι μνηστήρες για τους ταλαντούχους άσους των Ολλανδών θα πολλαπλασιαστούν.

Κι αυτό γιατί οι πιτσιρικάδες του Άγιαξ εκτός από αστείρευτο ταλέντο απέδειξαν ότι έχουν «μπολιαστεί» και από χαρακτήρα και νοοτροπία νικητή. Άλλωστε μόνο έτσι μία ομάδα της οποίας οι ετήσιοι μισθοί όλων των παικτών της είναι όσο το ετήσιο συμβόλαιο του Μπέιλ (!) μπορεί να θέσει νοκ-άουτ τον «γίγαντα» που ακούει στο όνομα Ρεάλ και η συνολική του αξία ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Οι περιζήτητοι παίκτες του Άγιαξ και το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων

Ας πάμε όμως να δούμε κάποιες περιπτώσεις μικρών σε ηλικία παικτών του Άγιαξ, που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγάλη νίκη–ανατροπή επί της Ρεάλ και σίγουρα τα ονόματά τους θα παίξουν πάρα πολύ στη θερινή μεταγραφική περίοδο.

O Ζίγεκ σπεύδει να συγχαρεί τον μαέστρο του Αίαντα, Τάντιτς για το γκολ του

Ο τερματοφύλακας της Ολλανδικής ομάδας, Αντρέ Ονάνα, ο οποίος φώναξε «παρών», όποτε ο «Αίαντας» τον χρειάστηκε στον αγώνα ρεβάνς με τη «βασίλισσα» για τη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ ανήκε στην Μπαρτσελόνα, ωστόσο το 2015 είδε την πόρτα της εξόδου από τους Καταλανούς.

Έτσι κατέληξε στην «αγκαλιά» του Άγιαξ και μολονότι η ταυτότητά του γράφει μόλις 22 ετών διακρίνεται για την απίστευτη ωριμότητα του και φυσικά για εκπληκτικά προσόντα, που του έχουν χαρίσει γάντια βασικού στην ολλανδική ομάδα.

Από την πλευρά του ο νεαρός στόπερ, Ματάις Ντε Λιχτ, ο οποίος αγωνίστηκε πριν ενηλικιωθεί στην εθνική Ολλανδίας και πλέον φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην ομάδα του Άμστερνταμ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα, τη στιγμή που τον παρακολουθούν η Παρί Σεν Ζερμέν, η Γιουβέντους και Μάντσεστερ Σίτι, με την αξία του να εκτιμάται πλέον πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο 21χρονος, Νουσάιρ Μαζράουι, ο οποίος είναι δεξιός μπακ με καταγωγή από το Μαρόκο βρίσκεται στο στόχαστρο της Μπάγερν και της Ντόρτμουντ, ενώ ο συνομήλικός του, Φαν Ντε Μπέεκ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της Μπάγερν, η οποία ψάχνει έναν νέο Σβαϊνστάιγκερ, την ώρα που υπάρχει το όνομά του και στα μεταγραφικά κιτάπια των Τότεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο αρχηγός του Άγιαξ, ο οποίος έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων

Από εκεί και πέρα ο πιο ώριμος (26 ετών) Χακίμ Ζίγιεκ, ο οποίος είναι βασικός και αναντικατάστατος στον Άγιαξ, έχοντας 18 γκολ και 15 ασίστ φέτος,  έχει ακουστεί για τη Λίβερπουλ, ενώ ο 27άρης Ταλιαφίκο πλέον κοστίζει στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο περίπου  70 εκατ. ευρώ, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να τον θέλει για αντικαταστάτη του Μαρσέλο.

Αρκετές ομάδες έχουν δείξει ενδιαφέρον όμως και για τον Βραζιλιάνο εξτρέμ, Νέρες, ο οποίος πέτυχε το δεύτερο γκολ κόντρα στη Ρεάλ και μετράει φέτος 13 ασίστ.

Μάλιστα ο Αίαντας έχει απορρίψει προτάσεις 30 εκατομμυρίων από Ρόμα και Μονακό, καθώς θέλουν να τον πουλήσουν με περισσότερα χρήματα και απ’ ότι φαίνεται θα το καταφέρουν, την ώρα που ο Ντε Γιονγκ είναι ήδη κλεισμένος από την Μπαρτσελόνα.

H Ρεάλ που δεν έμαθε να ζει χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο

Ας πάμε όμως και στη μεγάλη χαμένη της χθεσινής βραδιάς, η οποία υπέστη ταπεινωτικό αποκλεισμό και πλέον τα σύννεφα που ήδη είχαν πυκνώσει στο στρατόπεδό τους έχουν δώσει τη θέση τους στην καταιγίδα.

Η Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι έχασε τον μεγάλο της αστέρα, ο οποίος αποφάσισε να ψάξει μία νέα ποδοσφαιρική πρόκληση στη Γιουβέντους και ήδη έχει αντιληφθεί πόσο δύσκολη ήταν η μετάβαση στη μετά-Ρονάλντο εποχή.

Λείπουν τα γκολ, οι ασίστ και η ηγετική φυσιογνωμία του Πορτογάλου και αυτό άλλωστε το παραδέχτηκε και ο κάτοχος της φετινής Χρυσής Μπάλας, Λούκα Μόντριτς, ο οποίος με αφοπλιστική ειλικρίνεια δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, εν όψει του αγώνα με τον Άγιαξ:

Η απουσία των Ζιντάν και Κριστιάνο Ρονάλντο βγάζει πλέον μάτια στη Ρεάλ

«Φυσικά και μας λείπει ο Κριστιάνο. Ο Ρονάλντο σκόραρε 50 γκολ και δεν μπορείς να βρεις άλλον ποδοσφαιριστή που θα σκοράρει τόσα. Κάποιοι όμως θα έπρεπε να είχαν κάνει το παραπάνω βήμα και να μην σκοράρουν 50, αλλά τουλάχιστον όσα μας λείπουν, δηλαδή δύο με τρεις παίκτες που να σκοράρουν 10, 15 ή 20 γκολ. Και αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε. Ο Κριστιάνο δεν είναι εδώ, αλλά δεν μπορούμε να γκρινιάζουμε για μια δεκαετία που δεν είναι εδώ ο Κριστιάνο».

Όπως είναι φυσικό το κλίμα στην ομάδα είναι τεταμένο, με τους οπαδούς των Μαδριλένων να ζητούν την παραίτηση του Φλορεντίνο Πέρεθ, στον οποίο χρεώνουν την κάκιστη σεζόν που διανύει η ομάδα, η οποία έμεινε εκτός  Τσάμπιονς Λιγκ, εκτός Κόπα Ντελ Ρέι και στη LaLiga βρίσκεται στο -12 από την πρώτη Μπαρτσελόνα.

Οι Μαδριλένοι χρεώνουν στον Πέρεθ τη μη ενίσχυση της Ρεάλ το καλοκαίρι, όταν αποχώρησαν ο Ζινεντίν Ζιντάν από τον πάγκο και ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ώρα που ο Σολάρι θεωρείται ήδη τελειωμένος από τον πάγκο της παρά το γεγονός ότι στη συνέντευξη Τύπου κατέστησε σαφές ότι δεν παραιτείται.

«Δεν αποδέχθηκα μια τόσο δύσκολη πρόκληση για να παρατηθώ τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τιμονιέρης της Ρεάλ, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία μεσούσης της φετινής σεζόν, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να αποτρέψει την πρόσκρουση της «βασίλισσας» στα βράχια.

Και μπορεί να αρνείται σαν καλός καπετάνιος να εγκαταλείψει το Μαδριλένικο καράβι που βουλιάζει, ωστόσο στο ποδόσφαιρο ως γνωστόν ο… καπετάνιος την πληρώνει πρώτος και ως εκ τούτου οι μέρες του στον πάγκο της Ρεάλ φαίνονται μετρημένες.

Τα highlights του χθεσινού αγώνα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης