H νικήτρια του Champions League, Λίβερπουλ, επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκεί το 2005 είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης στον αλήστου μνήμης τελικό απέναντι στη Μίλαν, προκειμένου να αντιμετωπίσει απόψε (22:00) στο Vodafone Park, την κάτοχο του Europa League, Τσέλσι στο UEFA Super Cup.

Αυτός ο τελικός έτσι κι αλλιώς θα περάσει στην ιστορία, αφού για πρώτη φoρά, μία γυναίκα ορίστηκε διαιτητής στο UEFA Super Cup.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τη Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ, η οποία θα «σφυρίξει» στον αγώνα. Μαζί της θα είναι η συμπατριώτισσά της, Εμανουέλα Νικολοσί, και η Μισέλ Ο ΄Νιλ, από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Τέταρτος διαιτητής θα είναι ο Τούρκος, Τσουνεΐτ Τσακίρ.

Η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, που κατέκτησε το έκτο ευρωπαϊκό Κύπελλο στη Μαδρίτη τον Ιούνιο, επικρατώντας της Τότεναμ (2-0), κάνει την έκτη εμφάνισή της στο Super Cup της UEFA και προσπαθεί να φτάσει στο τρόπαιο για τέταρτη φορά.

Εάν τα καταφέρει, η Λίβερπουλ θα φτάσει την Ρεάλ Μαδρίτης και θα έχει λιγότερα μόνο από Μπαρτσελόνα και Μίλαν (από πέντε).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «κόκκινοι» άρχισαν στην Premier Leaguer με νίκη (4-1) επί της Νόριτς, αλλά θα χρειαστεί να αγωνιστεί χωρίς τον τραυματία Άλισον κάτω από τα δοκάρια. Αντίθετα, ο πρώτος αγώνας της Premier League για τον Φρανκ Λάμπαρντ, ήταν απογοητευτικός, αφού οι «μπλε» ηττήθηκαν (4-0) από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παρουσιάζοντας αμυντικές αδυναμίες, αλλά και ερωτηματικά, σχετικά με το πώς θα καταφέρουν να γεμίσουν το κενό στην επίθεση, μετά την αποχώρηση του Εντέν Αζάρ για την Ρεάλ Μαδρίτης.

Αυτός είναι ο τέταρτος αγώνας της Τσέλσι για το Ευρωπαϊκό Super Cup, έχοντας κερδίσει το πρώτο, το 1998, αλλά χάσει στις τελευταίες δύο εμφανίσεις της.

Όποια ομάδα και να κερδίσει πάντως στην Κωνσταντινούπολη, θα χαρίσει το όγδοο Super Cup στην Αγγλία, η οποία έχει λιγότερα μόνο από την Ισπανία (15) και την Ιταλία (εννέα). Η Λίβερπουλ ήταν η τελευταία ομάδα από το Νησί που το κατέκτησε το 2005. Σύλλογοι της Premier League ηττήθηκαν στις τέσσερις επόμενες εμφανίσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της Τσέλσι το 2012 και το 2013.

Αυτή θα είναι και η πρώτη φορά, που ένας ισπανικός σύλλογος δεν θα καταφέρει να κερδίσει το Super Cup της UEFA από το 2013, όταν η Μπάγερν νίκησε την Τσέλσι στα πέναλτι στην Πράγα.

Οι «κόκκινοι» έχουν χάσει έξι από τους τελευταίους εννέα ευρωπαϊκούς αγώνες εκτός Αγγλίας, αν και έχουν κερδίσει τρεις από τα τέσσερις τελευταίους.

Η Τσέλσι ήταν αήττητη στην Ευρώπη την περασμένη σεζόν, παρουσιάζοντας στο UEFA Europa League 12 νίκες και 3 ισοπαλίες (36-10 τα γκολ). Η τελευταία ευρωπαϊκή της ήττα της, ήταν στη Βαρκελώνη στο UEFA Champions League, το Μάρτιο του 2018 (0-3).

Επτά φορές υπήρξαν «εμφύλιοι», δύο φορές ιταλικοί και πέντε ισπανικοί, μεταξύ των οποίων τέσσερις από το 2014, με πιο πρόσφατη την περυσινή νίκη της Ατλέτικο Μαδρίτης επί της Ρεάλ Μαδρίτης με 4-2 στην παράταση (κ.α. 2-2).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο νικητής του Champions League δεν κερδίζει πάντα. Η ομάδα που έχει κατακτήσει το Champions League πήρε το Super Cup 23 από τις 43 φορές. Οι δύο ομάδες θα λάβουν από 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο νικητής θα εισπράξει επιπλέον ένα εκατομμύριο ευρώ.

Tο Ευρωπαϊκό Super Cup του 2020 θα διεξαχθεί στο Estádio do Dragão στο Πόρτο.

Διαιτητής: Στεφανί Φραπάρ (Γαλλία)

Οι πιθανές συνθέσεις:

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Γιούργκεν Κλοπ): Αντριαν, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Μάτιπ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Μίλνερ, Κεϊτά, Οξλέιντ-Τσαμπερλέιν, Σαλάχ, Φιρμίνο, Σακίρι.

ΤΣΕΛΣΙ (Φρανκ Λάμπαρντ): Κέπα, Αθπιλικουέτα, Ζούμα, Κρίστενσεν, Αλόνσο, Καντέ, Ζορζίνιο, Πέδρο, Μπάρκλεϊ, Πουλισιτς, Ζιρού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης