Ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε για πρώτη φορά στους εκπροσώπους του Τύπου με την ιδιότητα του Ομοσπονδιακού προπονητή, στην πρώτη προπόνηση της εθνικής ενόψει του αγώνα με τη Μεγάλη Βρετανία (30/6) στη Λάρισα.

Ο έμπειρος προπονητής δήλωσε υπερήφανος που μαζί με τους συνεργάτες του θα ηγηθούν αυτής της προσπάθειας, εξήγησε πως οι διεθνείς διαθέτουν τον εαυτό τους στην εθνική λόγω της αγάπης τους γι’ αυτή και όχι λόγω της δικής του παρουσίας, ενώ δικαιολόγησε τους απόντες Κώστα Σλούκα, Νικ Καλάθη, Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο (σ.σ. ο Κώστας έχει αγώνες στο γαλλικό πρωτάθλημα αυτό το διάστημα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά όσα είπε:

«Ο πρόεδρος προσπάθησε να με κάνει να συγκινηθώ αλλά κρατήθηκα. Η τιμή είναι μεγάλη για μένα. Ο λόγος του είναι ενωτικός και μόνο περηφάνεια βγάζει. Οι παίκτες είναι εδώ, θυσιάζουν πολύτιμο χρόνο και μοιάζει με τις παλιές εποχές που οι αθλητές περίμεναν να συναντηθούν για να εκπροσωπήσουν την Εθνική. Είμαι περήφανος που μαζί με όλους τους συνεργάτες θα ηγηθούμε αυτής της προσπάθειας. Έχουμε μια τεράστια προσπάθεια στις 30 Ιουνίου απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία. Θα προσπαθήσουμε σε 5-6 μέρες να γνωριστούμε. Ξέρω τα παιδιά και με ξέρουν, αλλά θέλω να τους γνωρίσω και να με γνωρίσουν. Υπάρχει απόσταση ανάμεσα στο ξέρω και στο γνωρίζω. Η δεύτερη προσπάθεια έχει να κάνει με την προετοιμασία για το Ευρωμπάσκετ».

-τις απουσίες των Σλούκα, Καλάθη και Αντετοκούνμπο: «Το ποιος είναι εδώ είναι σημαντικό κα οφείλουμε συγχαρητήρια στα παιδιά που είναι εδώ. Ταυτόχρονα όμως οφείλουμε να κατανοήσουμε τα αιτήματα παιδιών όπως ο Σλούκας και ο Καλάθης που ήταν παρόντες πολλά χρόνια και σε δύσκολες καταστάσεις πρόσφεραν. Αυτό που προέχει και για τα δύο παιδιά ήταν αυτή τη στιγμή οι προσωπικές καταστάσεις που είχαν να διευθετήσουν. Όσον αφορά στους Αντετοκούνμπο, έχει να κάνει και με τους κανόνες που διέπουν τη συνεργασία των ομοσπονδιών με το ΝΒΑ. Η ομοσπονδία τρέχει αυτά τα ζητήματα και είμαστε σε αγαστή συνεργασία. Έχουμε να κάνουμε και για ένα παράθυρο του Αυγούστου, το οποίο θεωρείται από τη FIBA ως διοργάνωση. Για το Ευρωμπάσκετ οφείλουμε να περιμένουμε λίγο. Είναι πολύ θετική η ανταπόκριση. Βρεθήκαμε με τον Γιάννη και τον Θανάση, ο Κώστας δίνει τη μάχη του στους τελικούς της Γαλλίας και θα μιλήσουμε για το πότε θα ενσωματωθεί, προφανώς στη Λάρισα. Ας περιμένουμε, λοιπόν και ας μην προτρέχουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-το αν είχε συζητήσει και στο παρελθόν με την Εθνική ομάδα: «Είναι μεγάλη τιμή, αλλά και υποχρέωση να είσαι στην Εθνική. Ελπίζω σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα να χτίσουμε σχέσεις και να γνωριστούμε καλύτερα, γιατί έτσι μπορούμε να πορευτούμε. Αν κάτι μπορούμε να πάρουμε κάτι από τις γενιές του 1987 και του 2005, είναι η φοβερή δίψα για να αναδειχθούν. Αυτό ήρθε στην πορεία, όταν αυτή η προσπάθεια είχε αποτέλεσμα. Εμείς ξεκινάμε από καλά θεμέλια. Στο παρελθόν υπήρχαν κι άλλες επαφές, δεν είχα πει ποτέ ‘όχι’, αλλά ‘θα τα ξαναπούμε’. Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτή τη σ στιγμή είναι ο κ. Λιόλιος στην προεδρία».

-τις προτεραιότητές του: «Έχουμε βάλει κάτω όλες τις πιθανές πεντάδες. Σήμερα θα δούμε πρώτα κάποια επιθετικά συστήματα και θα προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποιες αρχές στην άμυνα».

-το αν συμφωνεί με την ατάκα του προέδρου της ΕΟΚ πως θέλει να βγουν ξανά οι Έλληνες στους δρόμους για την Εθνική ομάδα: «Κατ’ αρχάς ευχαριστώ για την επιλογή μου, με όλους τους συνεργάτες. Προσδοκούμε να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι αυτή η ομάδα θα προσπαθεί για τα 11 εκατ. των Ελλήνων εδώ και τα άλλα 11 εκατ. στο εξωτερικό. Έχουμε πολύ δυνατούς αντιπάλους, αλλά αν κατορθώσουμε να κάνουμε περήφανο τον πρόεδρο, οι παίκτες που θέτουν εαυτούς στη διάθεση της Εθνικής, να παρασύρουμε ξανά γενιές. Όλα αυτά όμως είναι πολύ μακρινά ακόμη. Για μένα αυτό που προέχει είναι η προπόνηση».

-το αν έχει επικοινωνήσει με άλλους προπονητές: «Επικοινώνησα με προπονητές και θα βρεθούμε. Με τον Δημήτρη Πρίφτη, τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, ενώ αντάλλαξα μηνύματα και με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, που τον συγχάρηκα και για το πρωτάθλημα. Και με άλλους προπονητές μίλησα και θα μιλήσω. Δεν περισσεύει κανείς σε αυτή την προσπάθεια, οι ιδέες, η εμπειρία τους και η αγάπη τους δεν περισσεύουν. Για διαφορετικές συγκυρίες, αρκετοί από αυτούς και λόγω της δουλειάς μας δεν μπορούν να είναι παρόντες. Έχουμε ένα πολύ καλό προπονητικό τιμ, με επικεφαλής τον Σωτήρη Μανωλόπουλο, αλλά και τον Σάββα Καμπερίδη, τον Ισίδωρο Κουτσό και τον Κώστα Παπαδόπουλο. Κανενός όμως η άποψη, η ιδέα, η συμβουλή, δεν είναι περιττή. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέρει καλύτερα τον Ντόρσεϊ και ο Δημήτρης Πρίφτης καλύτερα τον Παπαπέτρου, γιατί τους ζούσαν καθημερινά».

-το αν σκοπεύει να δημιουργήσει ταυτότητα στο ελληνικό μπάσκετ: «Οι εθνικές ομάδες είναι ομάδες μικρής διάρκειας. Μπορεί η συγκεκριμένη αποστολή να αλλάξει άρδην για το Ευρωμπάσκετ ή το Παγκόσμιο. Οφείλουμε να έχουμε ταυτότητα, αυτό θα ψάξουμε, πόσο μπορούμε να θυσιάσουμε κάτι για τον συμπαίκτη μας, αλλά δεν ξέρω αν αυτή η αγωνιστική ταυτότητα θα μπορεί να είναι ίδια σε όλες τις υποχρεώσεις. Έχει να κάνει με την ποιότητα των αθλητών και την συγκυρία. Ελπίζω να είναι όλοι υγιείς και η σπαζοκεφαλιά για τους προπονητές να είναι ποιος θα μπει στη δωδεκάδα. Εδώ θέλω να πω πως στο Final 4 του 2000 ο Παναθηναϊκός έπαιζε με δεκάδα. Μετά καθιερώθηκε η δωδεκάδα. Είναι σημαντικό η FIBA να μπορέσει να δώσει δικαίωμα σε αυτές τις μικρές σε διάρκεια διοργανώσεις να έχουν οι ομάδες τουλάχιστον 14 αθλητές. Δεν σας κρύβω πως είναι κάτι που συζητήσαμε και με τους υπόλοιπους προπονητές της Ευρωλίγκας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης