«Σε όλους τους Έλληνες»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013, 18:06
«Σε όλους τους Έλληνες»
Η πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 είναι επίτευγμα όλων των Ελλήνων δήλωσε ο Φερνάντο Σάντος, στη συνέντευξη Τύπου, πριν το παιχνίδι της Εθνικής με την Ρουμανία, στο Βουκουρέστι.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός μίλησε αρχικά για το παιχνίδι: «Ένας τελικός που παίζεται σε δύο ημίχρονα και τώρα έχουμε τον δεύτερο. Σίγουρα έχουμε τον ρεαλισμό να αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε προβάδισμα. Έχουμε έρθει για να διατηρήσουμε το προβάδισμα αυτό. Παίζουμε απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα όπως η Ρουμανία, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα. Είναι σίγουρο ότι θα μπουν δυνατά στο παιχνίδι για να αλλάξουν την κατάσταση με την υποστήριξη των φιλάθλων τους».

Για την απουσία του Κατσουράνη και αν αυτή επηρεάζει την Ελλάδα, σχολίασε: «Όχι… μιλάμε για ομάδες και καμία δεν πρέπει να στηρίζεται σε έναν παίκτη. Δεν σκεφτόμαστε το ότι ο Κατσουράνης δεν μπορεί να παίξει. Είναι μια πραγματικότητα την οποία γνωρίζουμε εδώ και ημέρες. Είμαστε σίγουροι ότι όποιος και να παίξει θα ανταποκριθεί. Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν θα φανεί το κενό και η απουσία του».

Ο Σάντος ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα παίξει με αμυντικούς προσανατολισμούς: «Από την στιγμή που έχουμε δύο γκολ προβάδισμα θα πρέπει να έχουμε την προσοχή στραμμένη εκεί. Μετά το παιχνίδι είχα πει ότι εάν ο στόχος μας είναι να μην δεχθούμε γκολ και να αμυνθούμε, τότε δεν θα υπάρχει καλή εξέλιξη για εμάς. Ο σωστός τρόπος είναι ναι μεν να έχουμε καλή αμυντική λειτουργία, αλλά πρέπει να κρατήσουμε την μπάλα στα πόδια μας μακριά από την περιοχή μας. Όχι ανούσια κατοχή. Πρέπει να δημιουργήσουμε ευκαιρίες και να πετύχουμε ένα γκολ».

Είναι η εθνική προετοιμασμένη για πέναλτι: «Δεν έχουμε προετοιμαστεί. Δεν νομίζουμε ότι θα φτάσει εκεί το παιχνίδι. Θα τελειώσει πολύ νωρίτερα. Αυτό –τουλάχιστον- πιστεύω εγώ. Η Ρουμανία θα προσπαθήσει να πετύχει γκολ για να ανατρέψει το πρώτο αποτέλεσμα. Από την άλλη θα υπάρχει μια ομάδα που θα προσπαθήσει να αμυνθεί, αλλά και να σκοράρει».

Ο Σάντος ρωτήθηκε για το γκολ του Μήτρογλου και αν αυτό ήταν οφσάιντ: «Το παιχνίδι το είδαμε και εμείς. Υπήρχε και ένα πέναλτι στο 2ο λεπτό. Για αυτό δεν λέτε τίποτα; Πρέπει να βλέπουμε όλο το παιχνίδι και όχι μόνο αυτό που μας συμφέρει. Ποτέ δεν μιλάω για τους διαιτητές. Τόσα χρόνια αυτό κάνω. Είμαι σίγουρος ότι και οι διαιτητές θα προσπαθήσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους όπως και εμείς».

-Τι γνώμη έχετε για τον διαιτητή; Τον ξέρετε του έχετε μιλήσει; «7-10 χρόνια παλιότερα. Εγώ μένω στην Ελλάδα. Δεν τον έχω δει, δεν του έχω μιλήσει. Ας δούμε όμως που έχει παίξει ο Προένσα… Σε τι παιχνίδια».

Στη συνέχεια τόνισε: «Θεωρώ ότι το παιχνίδι θα είναι διαφορετικό από αυτό της Αθήνας. Και αυτό γιατί περιμένουμε την Ρουμανία να είναι πολύ επιθετική. Δεν έχει να χάσει τίποτα και 55.000 ανθρώπους να την βοηθούν. Το παιχνίδι και οι συνθήκες θα μας πουν το πώς πρέπει να αντιδράσουμε».

Για τη συμμετοχή του Κίρικες, σχολίασε: «Δεν θα αλλάξει κάτι η συμμετοχή του Κίρικες. Είναι ο αρχηγός όμως και θα δώσει περισσότερο πάθος στην ομάδα. Παίζουμε απέναντι σε όλη την ομάδα και όχι σε έναν παίκτη».

Ο Σάντος ρωτήθηκε αν παίζει ρόλο η κατάταξη: «Η κατάταξη δεν μετράει σε τίποτα. Και η Βοσνία ήταν 40η και τώρα 10η. Αυτό που μετράει είναι ο αγώνας. Και αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να είμαστε οι ίδιοι με την Αθήνα. Με πάθος, αυτοθυσία, αλλά με καθαρό μυαλό στις αποφάσεις που έχουμε να πάρουμε και με εμπιστοσύνη σε αυτά που έχουμε να κάνουμε. Όχι κάτι διαφορετικό από αυτά που έχουμε πει. Συμπαγείς για να μην φτάνουν με ευκολία στην εστία μας. Να έχουμε την μπάλα στα πόδια μας για να μην επιτρέψουμε επιθέσεις».

Τι θα πει στους παίκτες πριν το ματς; «Δεν θα τους πω τι πρέπει να κάνουν και τι όχι. Αλλά θα τους πω να βγάλουμε τα χαρακτηριστικά που μας έχουν φέρει μέχρι εδώ. Δεν πρέπει να έχουμε πίεση στους παίκτες. Θα τους πούμε ότι απλώς πρέπει να παίξουν όπως στην Αθήνα και θα είμαστε ευχαριστημένοι στο τέλος».

Ο Πορτογάλος ρωτήθηκε πώς αισθάνεται λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση και εάν θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του ως προπονητής: «Αυτό που ξέρω είναι ότι αν περάσουμε –που το πιστεύω- θα είναι ένα επίτευγμα που θα ανήκει σε όλους τους Έλληνες».

Τέλος ο Σάντος ρωτήθηκε αν ο Καραγκούνης θα παίξει βασικός και εάν σκέφτεται κι άλλη αλλαγή; «Δεν είμαστε σίγουροι ποιοι θα παίξουν. Δοκιμάσαμε κάποια πράγματα και σήμερα με καθαρό μυαλό θα πάρουμε την απόφασή μας. Σημαντικό το γεγονός ότι θα υπάρχουν και Έλληνες εδώ. Τα ματς όμως παίζονται στον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες μου έχουν εμπειρίες και είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθούν και αύριο».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013, 20:26