Επίδειξη ισχύος έκανε το Σάββατο η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών απέναντι στην Τουρκία στο Κόπερ και με την πλέον εντυπωσιακή της εμφάνιση στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, «σφράγισε» και τυπικά την πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Η «επίσημη αγαπημένη» ήταν καταιγιστική απέναντι στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της γειτονικής χώρας και με τη συντριπτική νίκη της με 84-61  σκορ, έκανε το «3 στα 3» στον Δ’ όμιλο της διοργάνωσης, δείχνοντας παράλληλα τις άγριες διαθέσεις της, ενόψει του κυριακάτικου αγώνα (8/9, 18.45) με την Ιταλία.

H ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι είχε εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας από τα 6.75μ. «σκοτώνοντας» την Τουρκία, που δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον φρενήρη ρυθμό των διεθνών μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα αυτή η νίκη αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς επιτεύχθηκε χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος δεν αγωνίστηκε (σ.σ.: έμεινε στο ξενοδοχείο) λόγω τραυματισμού.

Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε από την Εθνική μας ο Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος τελείωσε τον αγώνα με 21 πόντους, γιορτάζοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τις 100 συμμετοχές του στην Εθνική.

Πολύ καλοί ήταν επίσης ο Νίκος Ζήσης με 11 ασίστ, ο Στράτος Περπέρογλου (12π., 5ριμπ., 2κλ.) και ο Κώστας Σλούκας με 14 πόντους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την Τουρκία που γνώρισε την τρίτη της ήττα σε ισάριθμα ματς και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης, πρώτος σκόρερ ήταν ο Ιλιάσοβα με 13 πόντους, ενώ ο Τούρκογλου «εξαφανίστηκε» από την γαλανόλευκη άμυνα, μένοντας στους 2 πόντους.

Το επιθετικό κρεσέντο των διεθνών μας ήταν εμφανές από το πρώτο δεκάλεπτο, ωστόσο κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζαμε στην άμυνα, κρατούσε τους Τούρκους κοντά στο σκορ.

Αρκετά… ζεστός, όπως και στα υπόλοιπα ματς άλλωστε, μπήκε στο παρκέ ο Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος με οκτώ πόντους στο α’ δεκάλεπτο έδωσε πολύτιμες λύσεις.

Ακόμα κι όταν η Τουρκία, που μέχρι τότε ήλεγχε τα ριμπάουντ, μπόρεσε με κύριο εκφραστή των επιθέσεων της τον Ασίκ κοντά στο καλάθι να μειώσει στα 51” πριν τη λήξη της περιόδου σε 14-16 η εθνική πάτησε «γκάζι» και με τον εντυπωσιακό Σλούκα στην εκπνοή ολοκλήρωσε ένα επιμέρους σκορ 5-2 και μπήκε στο δεύτερο δεκάλεπτο στο +5 (16-21). 

Ο Αρσλάν έκανε εξαιρετική δουλειά στην οργάνωση της Τουρκίας, η εθνική «κόλλησε» για περίπου πέντε λεπτά στην άμυνα ζώνης, αλλά ο Μπουρούσης έδωσε και πάλι το έναυσμα της αντεπίθεσης. 

Οι Τούρκοι μείωσαν με πρωταγωνιστή τον Ιλιάσοβα (8π. στο β’ δεκ.) σε 26-27 στο 15′, αλλά ο Μπράμος έδωσε ανάσα από τα 6.75, ο Μπουρούσης πέτυχε 5 διαδοχικούς πόντους (1 τρίποντο), ο Παπανικολάου σκόραρε από τα 6.75 και οι διεθνείς πήραν για πρώτη φορά στον αγώνα προβάδισμα εννέα πόντων περίπου 1 λεπτό πριν τη λήξη. 

Ο Γκιουλέρ, πάντως, μείωσε στην εκπνοή του ημιχρόνου στους 6 (35-41) πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Στα… ρηχά έμεινε ο Τούρκογλου στο πρώτο ημίχρονο, με τους διεθνείς να μην τον αφήνουν να πάρει ανάσα… (έμεινε στους 2 πόντους με 0/6 σουτ εντός πεδιάς), ενώ στην αντίπερα όχθη ο Ζήσης παρέδωσε ρεσιτάλ δημιουργίας στο πρώτο ημίχρονο με 5 ασίστ.

Με τον Μπουρούση να συνεχίζει ακάθεκτος, τον Ζήση να μοιράζει εύκολα καλάθια στους συμπαίκτες του (έφτασε τις 10 ασίστ) και τους Φώτση, Περπέρογλου να «εκτελούν» από τα 6.75 η εθνική δεν ανησύχησε παρά τις προσπάθειες του Ιλιάσοβα, ο οποίος όμως στο τελευταίο τρίλεπτο έκατσε στον πάγκο με 3 φάουλ και έκανε ευκολότερη τη ζωή των παικτών του Τρινκιέρι. 

Μάλιστα, οι Έλληνες διεθνείς κατάφεραν να εκτοξεύσουν τη διαφορά στο 28′ στους +13 πόντους (46-59), ενώ μπήκαν στην τελευταία περίοδο με τον φωτεινό πίνακα να γράφει το 49-64 υπέρ της εθνική. 

Στο τέταρτο και τελευταίο δεκάλεπτο η Εθνική μας συνέχισε να έχει την πλήρη υπεροχή και όχι μόνο διατήρησε τη διαφορά που είχε «χτίσει» αλλά κατάφερε να τη διευρύνει, επικρατώντας με το εμφατικό 84-61 απέναντι σε μία Τουρκία που είχε πετάξει «λευκή πετσέτα».

Τα δεκάλεπτα:
16-21, 35-41, 49-64, 64-81

ΤΟΥΡΚΙΑ (Μπόγκνταν Τάνιεβιτς): Μπαλμπεϊ, Πρέλντζιτς 9 (1), Γκιουλέρ 6 (2), Ιλιασόβα 13, Ερντέν 5, Τσετίν 3 (1), Γκονλούμ 8, Αρσλάν 9 , Ασίκ 6, Τούρκογλου 2.

ΕΛΛΑΔΑ (Αντρέα Τρινκιέρι): Σλούκας 14 (2), Μπουρούσης 21 (1), Ζήσης 6, Φώτσης 3 (1), Περπέρογλου 12 (2), Παπανικολάου 11 (1), Καββαδάς, Μαυροκεφαλίδης 6, Καϊμακόγλου 5 (1), Μπράμος 6 (2), Πρίντεζης.

Το φιλμ και τα video του αγώνα:

Ο Σλούκας «οπλίζει», «πυροβολεί» και… μέσα


Ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός, Αντρέα Τρινκιέρι


Oι Μπουρούσης και Ζήσης πανηγυρίζουν, μετά από καλάθι του σέντερ της Ρεάλ

(Το ξεκίνημα του αγώνα)


O Nίκος Ζήσης σε μία από τις πολλές μονομαχίες του στο παρκέ

(Τα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους)


Hi-5 από τους παίκτες της «επίσημης αγαπημένης»


O Παπανικολάου μόλις έχει βρει στόχο και αφιερώνει το καλάθι του

(Τα τελευταία λεπτά του ματς)

 
Ο Νίκος Ζήσης επί το… έργον


Οι διεθνείς μας κατά την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου

Η Βαθμολογία του Δ΄ομίλου
Ελλάδα 6
Ι
ταλία 6
Φινλανδία 5
Σουηδία 4
Ρωσία 3
Τουρκία 3

Διαβάστε επίσης:

«Είμαστε οικογένεια»,
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013, 00:11

Tα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Ευρωμπάσκετ,
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013, 20:53

«Κάναμε μεγάλη προσπάθεια σήμερα»,
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013, 00:16

Ικανοποίηση Ζήση για τη νίκη,
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013, 00:37

Φωτογραφίες: intime

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης