Την ήττα με 3-0 σκορ από την Ολλανδία γνώρισε την Πέμπτη η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου στο «Φίλιπς Στάντιον» του Αϊντχόφεν, για τα προκριματικά του EURO 2024.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα υποκλίθηκε στην ανωτερότητα των «οράνιε», οι οποίοι φόρτσαραν στο πρώτο μέρος, πετυχαίνοντας σε αυτό το διάστημα και τα τρία τέρματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ντε Ρόουν (17′), Χάκπο (31′) και Βέγκχορστ (39′) σκόραραν για τους νικητές, μετά από τρεις ασίστ του Ντάμφρις.

Ο Πογέτ παρέταξε την ομάδα μας ξεκινώντας τον Ρέτσο αντί του τιμωρημένου Μαυροπάνου και τον Ρότα αντί του τραυματία Μπαλντοκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα ο Βλαχοδήμος ήταν κάτω από τα δοκάρια, με τους Ρέτσο – Χατζηδιάκο να συνθέτουν το αμυντικό μας δίδυμο και τους Τσιμίκα – Ρέτσο να βρίσκονται στα δύο άκρα.

Οι Σιώπης, Κουρμπέλης και Μπακασέτας ξεκίνησαν στον άξονα, οι Μάνταλος και Μασούρας αγωνίστηκαν στις πτέρυγες, με τον Παυλίδη να είναι στην κορυφή.

Οι γηπεδούχοι έπαιξαν μία (ίσως και δύο) ταχύτητα πάνω από τους αντιπάλους τους, πήραν τη μάχη του κέντρου παρά τα δύο αμυντικά χαφ του Πογέτ, κέρδισαν τις προσωπικές μονομαχίες απέναντι σε άτολμους αντίπαλους, έβρισκαν κενούς χώρους, υπερτερούσαν σε δύναμη και οσάκις έβαζαν την μπάλα κάτω, η ελληνική άμυνα έβλεπε τους Ολλανδούς επιθετικούς με τα… κιάλια.

Η γηπεδούχος έκανε το καλύτερο παιχνίδι της στην προκριματική φάση του EURO 2024 και έφτασε τη «γαλανόλευκη» στη δεύτερη θέση και στους 6 βαθμούς με παιχνίδι λιγότερο, ενώ πήρε και σημαντικό πλεονέκτημα στα τέρματα.

Από την άλλη, μια ομάδα αγνώριστη επί τα χείρω, στο χειρότερο παιχνίδι της επί ημερών Πογέτ… Ακόμη και στον αγώνα στο Παρίσι με τη φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 Γαλλία, που τελείωσε με 10 παίκτες, η Ελλάδα είχε να επιδείξει 6 τελικές μα κυρίως έπαιξε με πάθος και αυταπάρνηση, στοιχεία που ουδέποτε εμφανίστηκαν στο Αϊντχόφεν.

Αγωνιστικά, οι «Πορτοκαλί» πήραν από την αρχή τον έλεγχο και χωρίς να έχουν «κατοχή αιχμαλωσίας» οδηγούσαν με τη μεγάλη πίεση από ψηλά σε συνεχή λάθη τους Έλληνες διεθνείς.

Έτσι, μετά τις πρώτες… προειδοποιητικές βολές ο Κούμαν πετάχτηκε από τον πάγκο του για πρώτη φορά στο 17ο λεπτό: από κόρνερ του Μπλιντ ο Ντούμφρις πήρε την κεφαλιά που κατέληξε σε πάσα προς τον Ντε Ρόουν, ο οποίος με μονοκόμματο σουτ άνοιξε το σκορ.

Ο Βλαχοδήμος επενέβη εξαιρετικά στο 29΄ και στο 30΄, στις προσπάθειες των Σίμονς και Βέγκχορστ, αλλά ένα λεπτό αργότερο δεν μπορούσε να αντιδράσει στην κοντινή εκτέλεση του Χάκπο, ο οποίος δέχθηκε τη σέντρα-ασίστ του Ντούμφρις, στόπαρε με το στήθος και έγραψε το 2-0.

Η Ελλάδα φάνηκε για πρώτη φορά στο 35΄ με την άστοχη κεφαλιά του Κουρμπέλη από σέντρα του Μασούρα και μερικά δευτερόλεπτα αργότερα ο πανταχού παρών Ντούμφρις δοκίμασε ένα συρτό σουτ εκτός περιοχής στέλνοντας την μπάλα στο δεξί δοκάρι.

Στο 39΄ ο Σιώπης προσπάθησε μάταια να ματσάρει την ταχυδύναμη του Χάκπο, ο οποίος ουδόλως ένιωσε το μαρκάρισμα, βρήκε τον Ντούμφρις δεξιά κι εκείνος με την τρίτη (!) ασίστ του στο παιχνίδι έχρισε σκόρερ και τον Ντε Ρόουν, για το 3-0.

Σε εκείνο το σημείο το παιχνίδι «έσβησε». Οι «Οράνιε» δεν είχαν λόγο να συνεχίσουν άλλο με το πόδι στο γκάζι και ο προπονητής τους βρήκε την ευκαιρία να κάνει διαχείριση, καθώς την Κυριακή (10/9) η ομάδα του έχει δύσκολη αποστολή στο Δουβλίνο, απέναντι στην Ιρλανδία.

Κάπως έτσι το χρονόμετρο σημάδευε το 82ο λεπτό για να σημειωθεί η πρώτη (και μοναδική) φάση στο δεύτερο ημίχρονο, με ένα σουτ του Ράιντερς που απέκρουσε ο Βλαχοδήμος.

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: ‘Ακε, Φαν Ντάικ – Σιώπης, Τσιμίκας, Κουρμπέλης, Μάνταλος

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Ρόναλντ Κούμαν): Φλέκεν, Χερτρούιντα, Φαν Ντάικ, ‘Ακε (46΄ Ντε Φράι), Ντούμφρις (Ντε Λιχτ), Ντε Ρόουν (65΄ Ράιντερς), Ντε Γιονγκ (77΄ Φέερμαν), Μπλιντ, Σίμονς, Βέγκχορστ, Χάκπο (65΄ Λανγκ).

ΕΛΛΑΔΑ (Γκουστάβο Πογέτ): Βλαχοδήμος, Ρότα (70΄ Γιαννούλης), Ρέτσος, Χατζηδιάκος, Τσιμίκας, Σιώπης, Κουρμπέλης (70΄ Κουλιεράκης), Μπακασέτας (77΄ Μπουχαάκης), Μάνταλος, Παυλίδης (73΄ Γιακουμάκης), Μασούρας (70΄ Φούντας).

Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μας:

Γαλλία 15
Ολλανδία 6
Ελλάδα 6
Ιρλανδία 3
Γιβραλτάρ 0

Eπόμενη αγωνιστική (10/9)
Ελλάδα-Γιβραλτάρ
Ιρλανδία-Ολλανδία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης