Ήταν 14 Ιουνίου 1987, όταν μία παρέα παιδιών απέδειξε ότι ο ελληνικός αθλητισμός μπορεί να πετύχει θαύματα. Σαν σήμερα πριν από 31 χρόνια η ιστορία του μπάσκετ στη χώρα μας άλλαξε οριστικά, ο χρόνος άρχισε να μετρά και η στιγμή αποτυπώθηκε για πάντα στους Έλληνες φιλάθλους που έζησαν το έπος και το θυμούνται σαν… χθες.

Η Ελλάδα στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, στο φαληρικό κλειστό ανοίγουν σαμπάνιες και στους δρόμους ξεχύνονται εκατομμύρια Έλληνες πανηγυρίζοντας για το μπασκετικό θαύμαΓκάλης, Γιαννάκης, Φασούλας, Χριστοδούλου, Καμπούρης και τα άλλα παιδιά έχοντας την ταμπέλα του Δαβίδ γονάτισαν τον Γολιάθ της Σοβιετικής Ένωσης του Γκομέλσκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βολές του «τίμιου γίγαντα» Αργύρη Καμπούρη διαμόρφωσαν το 103-101. Οι Σοβιετικοί, έχοντας λιγότερα από τέσσερα δευτερόλεπτα για να επιτεθούν, επιλέγουν τρίποντο, με τον Γιοβάισα να βρίσκει… σίδερο και το ΣΕΦ να παίρνει φωτιά!

Η Ελλάδα στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, στο φαληρικό κλειστό ανοίγουν σαμπάνιες και στους δρόμους ξεχύνονται εκατομμύρια Έλληνες πανηγυρίζοντας για το μπασκετικό θαύμα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά. Πραγματικά είμαστε τόσο κοντά. Η πρόκριση στα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα… 102-101… και μόνο τέσσερα δευτερόλεπτα. 103-101. Βάλτερς, στον Γιοβάισα, θέλει προσοχή… η μπάλα έξω, είναι το τέλος. Η ελληνική ομάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης…» αναφέρει ο Φίλιππος Συρίγος, ο οποίος περιγράφει το ματς και τα λόγια του στιγματίζουν μία ολόκληρη γενιά φιλάθλων, που θυμούνται κάθε δευτερόλεπτο του συγκλονιστικού τελικού.

Η πορεία μέχρι τον θρίαμβο

Στον πρώτο αγώνα εναντίον της Εθνικής Ρουμανίας η Ελλάδα νίκησε εύκολα 109-77, με πρωταγωνιστή τον Γκάλη, ο οποίος σκόραρε 44 πόντους. Με απόλυτο πρωταγωνιστή και πάλι τον Νίκο Γκάλη (44 πόντους) η Ελλάδα πραγματοποιεί την πρώτη μεγάλη έκπληξη του τουρνουά, καθώς επικρατεί με 6 πόντους (84-78) της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας.

Στη συνέχεια γνωρίζει δύο σερί ήττες, μία από την Εθνική Ισπανίας (86-69) και μία από την Εθνική Σοβιετικής Ένωσης (66- 69). Στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων, σε έναν αγώνα «ζωής και θανάτου», επικρατεί της Εθνικής Γαλλίας (82-69) και προκρίνεται στην οκτάδα.

Στον προημιτελικό κερδίζει την Ιταλία, 90-78, με κορυφαίους τον Γκάλη και τον Γιαννάκη (38 και 22 πόντους αντίστοιχα). Στον ημιτελικό οι Έλληνες επαναλαμβάνουν την έκπληξη, διπλασιάζοντας τις νίκες τους εναντίον της Γιουγκοσλαβίας (81- 77).

Οι δύο εύστοχες βολές του Αργύρη Καμπούρη και το άστοχο τρίποντο του Σοβιετικού παίκτη Γιοβάισα χάρισαν στην Εθνική την πρώτη της μεγάλη διάκριση στον τομέα του μπάσκετ

Έτσι, έρχεται η ώρα του μεγάλου τελικού. Η Εθνική ολοκληρώνει το «θαύμα» και κατακτά το χρυσό, νικώντας 103-101 στην παράταση (89-89 η κανονική διάρκεια) τη Σοβιετική Ένωση. Οι δύο εύστοχες βολές του Αργύρη Καμπούρη και το άστοχο τρίποντο του Σοβιετικού παίκτη Γιοβάισα χάρισαν στην Εθνική την πρώτη της μεγάλη διάκριση στον τομέα του μπάσκετ. Πρώτος σκόρερ του αγώνα αναδείχθηκε και πάλι ο Νίκος Γκάλης.

Ελλάδα: Νίκος Σταυρόπουλος, Παναγιώτης Γιαννάκης, Αργύρης Καμπούρης, Νίκος Λινάρδος, Παναγιώτης Καρατζάς, Μιχάλης Ρωμανίδης, Νίκος Φιλίππου, Λιβέρης Ανδρίτσος, Παναγιώτης Φασούλας, Μέμος Ιωάννου, Φάνης Χριστοδούλου, Γιώργος Δημακόπουλος, Νίκος Γκάλης. Προπονητής: Κώστας Πολίτης.

Σοβιετική Ένωση:
Αλεξάντερ Βολκόφ, Χέινο Έντεν, Σεργκέι Ταρακάνοφ, Βαλντεμάρας Χομίτσιους, Σεργκέι Μπαμπένκο, Βαλέρι Τιχονένκο, Βάλντις Βάλτερ, Βλαντίμιρ Τσατσένκο, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Σεργκέγιους Γιοβάισα, Βίκτορ Πανκράσκιν, Βαλέρι Γκομπόροφ. Προπονητής: Αλεξάντερ Γκομέλσκι.

Τετάρτη 3/6: Ρουμανία-Ελλάδα 77-109
Πέμπτη 4/6: Ελλάδα – Γιουγκοσλαβία 84-78
Παρασκευή 5/6: Ελλάδα – Ισπανία 89-106
Σάββατο 6/6: Ελλάδα – Σοβιετική Ένωση 66-69
Κυριακή 7/6: Ελλάδα – Γαλλία 82-69
Τρίτη 10/6: Ελλάδα – Ιταλία 90-78
Παρασκευή 12/6: Ελλάδα – Γιουγκοσλαβία 81-77
Κυριακή 14/6: Ελλάδα – Σοβιετική Ένωση 103-101 (κανονικός αγώνας 89-89)



Η «χρυσή» πεντάδα της διοργάνωσης

Νίκος Γκάλης (Ελλάδα)
Παναγιώτης Φασούλας (Ελλάδα)
Σαρούνας Μαρτσουλιόνις (Σοβιετική Ένωση)
Αλεξάντερ Βολκόφ (Σοβιετική Ένωση)
Αντρές Χιμένεθ (Ισπανία)

Η τελική κατάταξη

Θέση Χώρα Ν – Η
1 Ελλάδα 6 – 2
2 Σοβιετική Ένωση 7 – 1
3 Γιουγκοσλαβία 5 – 3
4 Ισπανία 4 – 4
5 Ιταλία 7 – 1
6 Δυτική Γερμανία 4 – 4
7 Πολωνία 4 – 4
8 Τσεχοσλοβακία 2 – 6
9 Γαλλία 3 – 4
10 Ολλανδία 2 – 5
11 Ισραήλ 2 – 5
12 Ρουμανία 0 – 7



Η λαμπρή συνέχεια

Η απόδειξη ότι το ’87 άλλαξε τον ρου του ελληνικού μπάσκετ είναι οι αριθμοί! Πριν από την ημερομηνία-ορόσημο το ελληνικό μπάσκετ σε εθνικό επίπεδο είχε κατακτήσει μόλις έξι μετάλλια, ενώ από τότε προστέθηκαν ακόμη 34.

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ λέγεται πλέον «επίσημη αγαπημένη». Ακολούθησε το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1989 με τον χαμένο τελικό απέναντι στη Γιουγκοσλαβία στο Ζάγκρεμπ.

Έπειτα από μερικά χρόνια εκτός μεταλλίων, αλλά με παρουσίες σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, η Εθνική επαναλαμβάνει τον θρίαμβό της το 2005, κατακτώντας στο Βελιγράδι το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ, ενώ το 2009 παίρνει το χάλκινο στην Πολωνία.

Ενδιάμεσα, το 2006, στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας, καταγράφηκε η μεγάλη στιγμή. Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη κερδίζουν στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ την Dream Team του Μάικ Σίζεφσκι, του ΛεΜπρόν Τζέιμς, του Ντουέιν Γουέιντ, του Κρις Πολ, του Κρις Μπος, του Ντουάιτ Χάουαρντ και του Καρμέλο Άντονι, προκαλώντας τον θαυμασμό ολόκληρου του πλανήτη, όμως στον τελικό γνωρίζουν την ήττα από την Ισπανία.

Πάρα πολλές είναι και οι επιτυχίες σε συλλογικό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι σύλλογοι, αλλά και οι Έλληνες παίκτες, να συγκαταλέγονται στους κορυφαίους της Ευρώπης.

Το μπάσκετ όντως άλλαξε το βράδυ της 14ης Ιουνίου 1987…


Επιμέλεια: Ανδρέας Αθανασούλης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης