Στη μάχη του Προολυμπιακού τουρνουά του Καναδά ρίχνεται τα ξημερώματα της Τετάρτης η εθνική μας ομάδα μπάσκετ.

Η ομάδα του Ρικ Πιτίνο αντιμετωπίζει στις 02:05 ώρα Ελλάδας (ΕΡΤ3) τον Καναδά στη Βικτόρια, με στόχο να κάνει «ποδαρικό» με το δεξί στη διοργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις πολλές απουσίες, η «επίσημη αγαπημένη» θα επιδιώξει να πάρει την πρώτη θέση της διοργάνωσης, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για του Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ακόμα και υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μετέχει στον Α΄ όμιλο, μαζί με την «οικοδέσποινα» ομάδα του Καναδά και την Κίνα, και διεκδικεί την πέμπτη παρουσία του στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, με την προϊστορία του πάντως σε Προολυμπιακά Τουρνουά να είναι αρνητική.

Και αυτό γιατί σε 11 συμμετοχές έχει πάρει το «εισιτήριο» για Ολυμπιακούς μόνο στο Προολυμπιακό Τουρνουά για τους Αγώνες του Πεκίνου (2008), το οποίο είχε φιλοξενηθεί στην Αθήνα (ΟΑΚΑ), ενώ οι δύο τελευταίες εμπειρίες της «γαλανόλευκης» (2012, 2016) ήταν άκρως απογοητευτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη 17η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952, η Εθνική Ανδρών έχει καταφέρει να δώσει τρεις φορές το «παρών» σε Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ τερματίζοντας και τις τρεις αυτές φορές στην 5η θέση (Ατλάντα 1996, Αθήνα 2004, Πεκίνο 2008), ενώ ένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το μόνο που λείπει από το παλμαρέ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Με την «αύρα» και την ικανότητα του ομοσπονδιακού τεχνικού, Ρικ Πιτίνο, να αποτελεί το μεγάλο «όπλο» αυτής της Εθνικής, η οποία χτυπήθηκε ανελέητα από απουσίες λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων (Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο), αλλά και τραυματισμών (Βασίλης Σπανούλης, Γιώργος Πρίντεζης, Ιωάννης Παπαπέτρου), η «γαλανόλευκη» καλείται για την υπέρβαση στη Βικτόρια.

Ο πολύπειρος τεχνικός έχει την ικανότητα να «βγάζει» τον καλύτερο εαυτό κάθε παίκτη, παίρνοντας απ` τον καθένα πολύ παραπάνω απ` αυτό που πραγματικά μπορεί να προσφέρει. Αυτή η ικανότητα του ομοσπονδιακού τεχνικού μπορεί να κάνει τη διαφορά, ειδικά στη φετινή εθνική, η οποία απαρτίζεται κυρίως από ρολίστες παίκτες, δίπλα στα ονόματα των Νικ Καλάθη, Κώστα Σλούκα, Ντίνο Μήτογλου και Γιώργο Παπαγιάννη, οι οποίοι καλούνται να πρωταγωνιστήσουν.

Η άμυνα και τα γνωστά… ντιφλέξιονς του Ρικ Πιτίνο αναμένεται να κυριαρχήσουν στο παιχνίδι της Εθνικής, η οποία όμως παρουσιάζει τεράστιο κενό σε περιφερειακό σκοράρισμα και στη θέση «3», ελέω απουσίας του Πρίντεζη. Στο πρώτο κομμάτι, το βάρος θα πέσει πάνω στους Σλούκα και Γιαννόπουλο, ενώ στο δεύτερο ο Μήτογλου υποχρεωτικά θα «κατέβει» σε αυτή τη θέση.

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί ο «μικρός» Αντετοκούνμπο, ο Κώστας, ο οποίος έβγαλε στο Τουρνουά Ακρόπολις ενέργεια, αθλητικότητα και «γέμισε» τις ρακέτες.

Μεγάλο φαβορί του Προολυμπιακού της Βικτόρια, αλλά και εμπόδιο, το οποίο ελπίζουμε να μην αποδειχτεί ανυπέρβλητο για την Εθνική, αποτελεί ο Καναδάς.

Η «γαλανόλευκη» αρχίζει τις υποχρεώσεις της στο τουρνουά απέναντι στον «οικοδεσπότη» των 8 ΝΒΑερς (Άντριου Ουίγκινς των Ουόριορς, Αρ Τζέι Μπάρετ των Νικς, Λου Ντορτ των Θάντερ, Νίκελ Αλεξάντερ-Ουόκερ των Πέλικανς, ο Κόρι Τζόσεφ των Πίστονς, Τρέι Λάιλς των Σπερς, Ντουάιτ Πάουελ των Μάβερικς, Μάικαλ Μάλντερ στους Ουόριορς) και λογικά (αν περάσει Κίνα και μία εκ των Τσεχία, Τουρκία στα χιαστί) θα τον συναντήσει και πάλι στον τελικό, όπου θα τα δώσει όλα απέναντι στο σύνολο του έμπειρους Νικ Νερς για την πρόκριση.

Άλλωστε η «δίψα», πάντως, για επιστροφή στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν υπάρχει μόνο στο στρατόπεδο της ελληνικής ομάδας, καθώς ο Καναδάς έχει να πάρει μέρος σε Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ 21 γεμάτα χρόνια!

ΤΟ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΒΙΚΤΟΡΙΑ (ΚΑΝΑΔΑΣ)

Οι αγώνες στον Α΄ και Β΄ όμιλο, στο Προολυμπιακό Τουρνουά της Βικτόρια θα διεξαχθούν από τις 29 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου.

Όπως προαναφέραμε, η εθνική ανδρών ρίχνεται στη «μάχη» της πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο απέναντι στον οικοδεσπότη Καναδά τα ξημερώματα της Τετάρτης (30/6) και συγκεκριμένα στις 02:05 π.μ. ώρα Ελλάδας.

Την Παρασκευή (2/7), την ίδια ώρα, δηλαδή στις 02:05 τα ξημερώματα η «γαλανόλευκη» αντιμετωπίζει την Κίνα, πάντα για τον Ά όμιλο.

Οι ημιτελικοί (Α1-Β2, Β1-Α2) θα διεξαχθούν στις 3 Ιουλίου και ο τελικός στις 4 Ιουλίου.

Αναλυτικά:

ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ

Α’ Όμιλος: Ελλάδα, Κίνα, Καναδάς (ΕΡΤ3)

Β’ Όμιλος: Ουρουγουάη, Τσεχία, Τουρκία

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη, 30 Ιουνίου

02.05 Ελλάδα-Καναδάς

05.35 Ουρουγουάη-Τουρκία

Πέμπτη, 1 Ιουλίου

02.05 Καναδάς-Κίνα

05.35 Τουρκία-Τσεχία

Παρασκευή, 2 Ιουλίου

02.05 Κίνα-Ελλάδα

05.35 Τσεχία-Ουρουγουάη

ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ (3/7/2021)

Σάββατο, 3 Ιουλίου

1. Νικητής Α1-Β2

2. Νικητής Β1-Α2

ΤΕΛΙΚΟΣ

Κυριακή, 4 Ιουλίου

Νικητής 1-Νικητής 2

*Οι ημιτελικοί (Α1-Β2, Β1-Α2) θα διεξαχθούν στις 3 Ιουλίου και ο τελικός στις 4 Ιουλίου

*Το πρόγραμμα αναφέρεται σε ημέρες και ώρες Ελλάδας.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Στο Προολυμπιακό του Καναδά συμμετέχουν έξι ομάδες, οι οποίες είναι χωρισμένες σε δύο ομίλους των τριών. Οι πρώτες δύο ομάδες κάθε ομίλου προκρίνονται στα ημιτελικά, όπου θα αναμετρηθούν χιαστί (Α1-Β2, Β1-Α2), ενώ οι δύο νικήτριες θα διεκδικήσουν στον τελικό το «εισιτήριο» για το Τόκιο.

Μόνο η πρώτη από τις έξι ομάδες του Προολυμπιακού Τουρνουά εξασφαλίζει τη συμμετοχή στο Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ των Ανδρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης