Οι Μιλγουόκι Μπακς αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν το πέμπτο παιχνίδι της σειράς των πλέι οφ του ΝΒΑ εναντίον των Ορλάντο Μάτζικ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλετική αδικία, μετά τους πυροβολισμούς αστυνομικών εναντίον του Τζέικομπ Μπλέικ, ενός μαύρου, στην πόλη Κενόσα του Ουισκόνσιν, την Κυριακή.

«Ο εαυτός μου, οι παίκτες και ο οργανισμός μας ενοχλούνται πολύ από αυτό που συμβαίνει στην Κενόσα» δήλωσε ο προπονητής των Μπακς, Μάικ Μπουντενχόλζερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσημη τοποθέτηση έκαναν και οι ιδιοκτήτες των «ελαφιών» Μαρκ Λάσρι, Γουές Ίντενς και Τζέιμι Ντίναν. «Υποστηρίζουμε απόλυτα την απόφαση των παικτών μας. Αν και δεν τη γνωρίζαμε εκ των προτέρων, θα είχαμε συμφωνήσει ούτως ή άλλως με όλη μας την καρδιά σε αυτή. Ο μόνος τρόπος για να φέρει κανείς την αλλαγή είναι να ρίξει φως στις αδικίες του ρατσισμού που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας. Οι παίκτες μας το έκαναν αυτό και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους απαιτώντας ευθύνες και αλλαγή» αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι Μάτζικ, που βρίσκονται πίσω στη σειρά με 1-3, έφυγαν από το γήπεδο όταν κατέστη σαφές ότι οι Μπακς δεν θα παίξουν. Αργότερα η ομάδα του Ορλάντο έβγαλε ανακοίνωση που ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσουν τη νίκη στα χαρτιά, ενώ αντίθετα στήριξαν την πρωτοβουλία των «ελαφιών».

«Σήμερα είμαστε ενωμένοι μαζί με το ΝΒΑ, την Ένωση Παικτών, τους Μπακς και ολόκληρη τη λίγκα καταδικάζοντας τη μισαλλοδοξία, την εκπορευόμενη από τον ρατσισμό αδικία και την αδικαιολόγητη χρήση βίας της αστυνομίας κατά των έγχρωμων ανθρώπων» αναφέρει η ανακοίνωση της ιδιοκτησίας των Μάτζικ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά τους Μπακς, οι παίκτες, εκτός από τη συμβολική κίνηση να μην κατέβουν στον αγώνα, πέρασαν σε πιο δυναμικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Έιντριαν Βοϊναρόβσκι, τα μέλη της ομάδας στα αποδυτήρια έκαναν κλήση στον εισαγγελέα και τον αντικυβερνήτη του Ουισκόνσιν ζητώντας δικαιοσύνη για τον Τζέικομπ Μπλέικ και απαίτησαν τη σύλληψη του αστυνομικού.

Αναβολή και στα ματς Ρόκετς-Θάντερ και Λέικερς-Μπλέιζερς

Η αναβολή του αγώνα ανάμεσα στους Μπακς και τους Μάτζικ δεν ήταν η μόνη, καθώς το ίδιο αποφάσισαν και οι Ρόκετς, Θάντερ, Λέικερς και Μπλέιζερς για τα μεταξύ τους παιχνίδια, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα οριστούν οι νέες ημερομηνίες διεξαγωγής τους.

Εν τω μεταξύ το ΝΒΑ αποφάσισε να αναβάλει όλους τους αγώνες ενώ οι παίκτες που βρίσκονται στη «φούσκα» του Ορλάντο συγκάλεσαν ανοιχτή σύσκεψη που θα γίνει τα ξημερώματα για να αποφασίσουν αν και πώς θα συνεχίσουν τις δυναμικές αντιδράσεις τους.

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι και αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τη συνέχιση του πρωταθλήματος ή μη.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η Ένωση παικτών του ΝΒΑ (NBPA) με ανακοίνωση μέσω Twitter έδωσε ηχηρό μήνυμα. «Είμαστε στο πλευρό των παικτών μας. Αυτή η επανάσταση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά» αναφέρει το μήνυμα που συνοδεύεται από μια σφιγμένη γροθιά.

Υπέρ του μποϊκοτάζ στάθηκε και η Ένωση των διαιτητών. Η NBRA αναφέρει μεταξύ άλλων: «Για την απόφαση των παικτών να μποϊκοτάρουν τα παιχνίδια διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη και αδικαιολόγητη δολοφονία μαύρων ανδρών και γυναικών από όργανα της τάξης. Στη χώρα μας υπάρχουν πιο σημαντικά ζητήματα από το μπάσκετ και ελπίζουμε ότι αυτή η κίνηση θα δώσει το έναυσμα για αλλαγή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης