Η πανδημία του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις απώλειες από συμφωνίες με την Κίνα είχε ως συνέπεια τα έσοδα του NBA να μειωθούν κατά 10% τη σεζόν 2019-20, όπως ανέφερε το ESPN.

Η μείωση αυτή σημαίνει υποχώρηση στα 8,3 δισ. δολάρια, με το πρωτάθλημα να αναφέρει ότι έχασε 800 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις εισιτηρίων και 400 εκατ. δολάρια από χορηγίες και εμπορεύματα, σύμφωνα με το ESPN.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, η διαμάχη που πυροδοτήθηκε από τον τότε γενικό διευθυντή των Χιούστον Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ, όταν μέσω tweet υποστήριξε τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ εναντίον της κυβέρνησης του Πεκίνου, κόστισε στο NBA 200 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο ισολογισμός του NBA έχει μεγάλη σημασία για το πρωτάθλημα, επειδή το ετήσιο όριο μισθού παικτών (salary cup) συνδέεται με τα έσοδα του πρωταθλήματος.

Σύμφωνα με το ESPN, εάν ισχύουν αυτοί οι αριθμοί, το ανώτατο όριο μισθών για τη σεζόν 2020-21 θα μειωνόταν από τα αναμενόμενα 109 εκατ. δολάρια ανά ομάδα, σε περίπου 90 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες ομάδων και η Εθνική Ένωση Παικτών Μπάσκετ βρίσκονται σε συνομιλίες σχετικά με τη φόρμουλα που θα χρησιμοποιηθεί για την επόμενη σεζόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περίπλοκο είναι το γεγονός ότι τα παιχνίδια στο επερχόμενο χρονικό διάστημα ίσως χρειαστεί να γίνουν χωρίς την παρουσία θεατών.

Σύμφωνα με την έκθεση, μια πλήρης σεζόν σε τέτοιες συνθήκες, χωρίς παρουσία θεατών, θα προκαλούσε μείωση των εσόδων κατά 40%, δηλαδή περίπου 4 δισ. δολάρια.

Το κομμάτι των θετικών ειδήσεων για το NBA στην έκθεση ήταν η επανεκκίνηση της σεζόν σε μια «φούσκα» κοντά στο Ορλάντο της Φλόριντα, μια οικονομική νίκη εκτός από μια αθλητική επιτυχία.

Το παιχνίδι είχε σταματήσει στα μέσα Μαρτίου λόγω της πανδημίας, αλλά 22 από τις 30 ομάδες του πρωταθλήματος επανέλαβαν την κανονική σεζόν στη φούσκα στα μέσα Ιουλίου και τα υπόλοιπα παιχνίδια μέσω των Τελικών του ΝΒΑ στο ESPN Wide World of Sports Complex.

Η φούσκα επέτρεψε στο πρωτάθλημα να κερδίσει 1,5 δισ. δολάρια που θα είχαν χαθεί αν η σεζόν είχε ακυρωθεί.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης