Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το εναρκτήριο τζάμπολ του 28ου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος μπάσκετ, της Basket League 2019-20, με την εκδήλωση της παρουσίασης ενόψει της νέας σεζόν στον χώρο των εκδηλώσεων της «Metropolitan Expo» στα Σπάτα Αττικής.

Οι πρωταγωνιστές, δηλαδή οι αθλητές, οι προπονητές και τα επιτελεία τους καθώς και οι διοικητικοί ηγέτες των δεκατεσσάρων ΚΑΕ ήταν παρόντες σε αυτή τη λαμπρή εκδήλωση. Ένα πρωτάθλημα, πάντως από το οποίο θα απουσιάζει μία μεγάλη δύναμη όχι μόνο του ελληνικού, αλλά και του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο Ολυμπιακός, λόγω των όσων μελανών συνέβησαν προς τα τέλη της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου. Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, έκανε το… τζάμπολ εκτός παρκέ, ανακοινώνοντας κατά τον χαιρετισμό του τη σύναψη συμφωνίας με την ΕΚΟ για την κεντρική χορηγία του πρωταθλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ ευχαρίστησε τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη λέγοντας: «Ευχαριστώ τον κ. Αυγενάκη για τη συνεργασία και το ενδιαφέρον του». Εν συνεχεία ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος ευχαρίστησε τον μεγαλομέτοχο της ΚΑΕ Ρέθυμνο, Κωστή Ζομπανάκη «για τη συμβολή του στην επίτευξη της συμφωνίας».

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, είπε προς τους προσκεκλημένους: «Σας καλωσορίζουμε στην παρουσίαση του πρωταθλήματος. Το επαγγελματικό πρωτάθλημα είναι εδώ. Παρά την κινδυνολογία το πρωτάθλημα ξεπέρασε πολλά προβλήματα και είναι έτοιμο. Τα γεγονότα της περασμένης σεζόν μας έκαναν πιο δυνατούς και πιο σοφούς και το νέο πρωτάθλημα θα αποζημιώσει και τους πιο απαιτητικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ πήρε μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις. Όποια ομάδα δεν αγωνίζεται σε αγώνα πρωταθλήματος, υποβιβάζεται απευθείας στην Α2. Αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για ενέργειες που συνιστούν δυσφήμηση του αθλήματος. Αυξήθηκε το κατώτατο όριο από 400 χιλιάδες σε 600 χιλιάδες από ομάδες που ανεβαίνουν από την Α2 και στις 800 χιλιάδες για τις υπόλοιπες ομάδες. Αυξήθηκε το δικαίωμα μεταγραφών Ελλήνων παικτών κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Κάθε ομάδα θα έχει δικαίωμα να αποκτήσει έναν Έλληνα αθλητή στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο.

Σκοπός είναι η διασφάλιση του ανταγωνισμού. Μετά από 8 χρόνια προχωρήσαμε στην ανάπτυξη της ιστοσελίδας του ΕΣΑΚΕ και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Συνεχίζουμε και αλλάζουμε. Αυτή ήταν η εξαγγελία για το νέο πρωτάθλημα. Μαζί με τα μέλη του ΔΣ του ΕΣΑΚΕ μείναμε πιστοί σε αυτό. Έτσι, ξεπεράσαμε εμπόδια, κάποια ήταν εικονικά από ανθρώπους που ήθελαν να βάλουν προβλήματα στο πρωτάθλημα. Είμαστε πανέτοιμοι και γεμάτοι ενέργεια. Με υπερηφάνεια θα ήθελα να ανακοινώσω την οριστική συμφωνία με την εταιρεία ΕΚΟ για την ανάληψη της κεντρικής χορηγίας της Basket League.

Είναι μεγάλη χαρά μας που θα έχουμε συμπαραστάτη μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας. Ιδιαίτερα επιτυχημένη θα είναι η συνεργασία με τριετή προοπτική. Η ΕΚΟ είναι χορηγός όλων των εθνικών ομάδων μπάσκετ. Πολύτιμος σύμμαχος της Basket League είναι η ΕΡΤ. Η συμφωνία με τη δημόσια τηλεόραση έβαλε το μπάσκετ σε όλα τα σπίτια και όλοι οι Έλληνες απολαμβάνουν το άθλημα.

Ευχαριστώ τον κ. Αυγενάκη για τη συνεργασία και το ενδιαφέρον του. Με τους χορηγούς χτίζουμε σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο. Ευχαριστώ θερμά τα μέλη του ΔΣ του ΕΣΑΚΕ για την βοήθειά τους. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Κωστή Ζομπανάκη για την συμφωνία με την ΕΚΟ. Ευχαριστώ και την Betshop που παραμένει στο μπάσκετ. Οι παίκτες και οι προπονητές αποτελούν πρότυπα και είδωλα για τον τόπο μας. Και πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα, όπως κάνει και ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντένιβιντ Μπλατ. Σε λιγότερο από 48 ώρες οι εξέδρες θα γεμίσουν και η αγαπημένη μας πορτοκαλί μπάλα θα χτυπήσει και πάλι».

 

 

Μετά τις ομιλίες των εκπροσώπων των χορηγών, ακολούθησαν οι βραβεύσεις για την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο (2018-19). Τρία βραβεία παρέλαβε ο Νικ Καλάθης, καθώς ψηφίστηκε μέλος της κορυφαίας πεντάδας, MVP του πρωταθλήματος, αλλά και πιο δημοφιλής παίκτης. Βραβεύτηκαν ακόμη οι Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Χάουαρντ Σαντ Ρος, Δημήτρης Κακλαμανάκης, Θανάσης Αντετοκούνμπο, και Ζώης Καράμπελας. Ο προπονητής του δεύτερου στη συνολική βαθμολογία Προμηθέα Πατρών, Μάκης Γιατράς, παρέλαβε το βραβείο του κορυφαίου προπονητή. Εκτός του πρωταθλητή Ελλάδας 2019 Παναθηναϊκού, βραβεύτηκε και η ΚΑΕ ΑΕΚ για την κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο πρωταθλητής Ελλάδας 2019, Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βραβεύτηκε για την κατάκτηση του περσινού νταμπλ. Ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Μάνος Παπαδόπουλος, τόνισε παραλαμβάνοντας το βραβείο: «Θα ήθελα να ευχηθώ καλή σεζόν, μία σεζόν χωρίς βία. Είναι πολύ σημαντικό για το ελληνικό μπάσκετ. Είμαι σίγουρος ότι θα δούμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που θα φέρει κόσμο στο γήπεδο. Είναι καιρός οι φίλαθλοι να δουν μπάσκετ και μόνο μπάσκετ, μακριά από αντιπαλότητες».

Ο Μάκης Γιατράς, ο κορυφαίος προπονητής της σεζόν 2018-19 οδήγησε τον Προμηθέα Πατρών πέρυσι στους τελικούς της Α1. Ο τεχνικός των Αχαιών επισήμανε παραλαμβάνοντας το βραβείο του από τον Σούλη Μαρκόπουλο: «Κατ’ αρχάς, είναι μεγάλη τιμή ότι βραβεύτηκα από τον Σούλη Μαρκόπουλο, έναν εξαιρετικό προπονητή και άνθρωπο. Αυτή τη στιγμή δεν βραβεύομαι εγώ, αλλά η ομάδα, οι παίκτες, οι συνεργάτες μου και ο κόσμος της Πάτρας που στηρίζει τον Προμηθέα. Θέλω να αφιερώσω το βραβείο σε όσους με πίστεψαν, με αγάπησαν και μου δείχνουν την εμπιστοσύνη τους».

Στη συνέχεια, αναφορικά με τους στόχους του Προμηθέα για την ερχόμενη σεζόν ο Μάκης Γιατράς επισήμανε: «Στόχος του Προμηθέα τα επόμενα χρόνια είναι η Euroleague. Τους στόχους τους βάζει η διοίκηση και όχι οι προπονητές. Πρώτος στόχος στο πρωτάθλημα είναι η ανάδειξη νέων παικτών, αλλά εγώ δεν θα κρυφτώ. Θέλουμε πορεία ανάλογη με την περσινή». Σχετικά με το αν προσδοκά να παρουσιαστεί αγωνιστικά ο Προμηθέας καλύτερος από πέρυσι, ο Μάκης Γιατράς απάντησε: «Πέρυσι κάναμε μια πολύ καλή χρονιά. Φέτος, είναι μια νέα ομάδα με ένα νέο… πείραμα. Έχουμε 10 επαγγελματίες και 5 παιδιά από το πρόγραμμα “Νους”. Τώρα είμαστε πιο μπροστά απ’ ότι ήμασταν πέρυσι. Θα δούμε στα επίσημα τι θα γίνει όμως…».

Ο Νικ Καλάθης αναδείχτηκε MVP του περυσινού πρωταθλήματος, αλλά και πιο δημοφιλής παίκτης. Μετά τη δήλωσή του κατά τη media day του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, το μεσημέρι της Πέμπτης (26/9), ο Καλάθης ρωτήθηκε σχετικά με την αποκάλυψη που είχε κάνει πως «αυτό ίσως να ήταν το τελευταίο καλοκαίρι μου στην εθνική». «Αυτό σκέφτομαι. Έχω παίξει για περίπου 11 χρόνια στην Εθνική και τώρα είναι ο καιρός να δώσω χώρο στους νεότερους παίκτες να παίξουν στην Εθνική,» εξήγησε ο πόιντ γκαρντ του Παναθηναϊκού, ενώ για τις προσωπικές επιτυχίες του είπε: «Ευχαριστώ για το βραβείο. Ευχαριστώ τους συμπαίκτες, τον προπονητή μου και τον Παναθηναϊκό. Εύχομαι να έχουμε όλοι καλή σεζόν με υγεία».

O διεθνής φόργουορντ Παναγιώτης Βασιλόπουλος του Περιστερίου, σχολίασε: «Είναι μεγαλύτερη πρόκληση να παραμείνουμε στο ίδιο επίπεδο με αυτό της περυσινής χρονιάς. Το να φτάσουμε ψηλά είναι εύκολο, να παραμείνουμε είναι πολύ πιο δύσκολο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την πίεση εποικοδομητικά, να κάνουμε ανάλογη πορεία φέτος.»

Για τους δικούς του στόχους, ο Βασιλόπουλος τόνισε: «Δύσκολα θα βρεθεί κάποιος παίκτης να σου πει ότι δεν έχει κίνητρο. Είναι μια καινούρια ημέρα, χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να το ζω όπως την πρώτη ημέρα».

Για την απόφαση των διεθνών να αποσύρονται σε μικρή ηλικία, ο Βασιλόπουλος είπε:

«Είναι μεγάλη ιστορία. Είναι πάρα πολύ επίπονο. Βέβαια, στις υπόλοιπες χώρες δεν είναι; Βλέπουμε τον Σκόλα στα 39 του να αγωνίζεται με την Αργεντινή. Δε θέλω να βάζω ταμπέλες, ο καθένας έχει τους λόγους του. Τραβάνε μεγάλο ζόρι τα παιδιά, είναι κάθε καλοκαίρι εκεί, έχουν μεγάλη χρονιά και πολλά ταξίδια. Θέλει καλύτερη οργάνωση, να μπορούν να το ευχαριστιούνται, κάπως να προστατέψουμε τους αθλητές.»

Αναφορικά στα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ στο μέλλον, ο Βασιλόπουλος εξέφρασε την εξής άποψη: «Θα πρέπει να σχεδιάζουμε το αναπτυξιακό πρόγραμμα και τις ευκαιρίες που παίρνουν τα νέα παιδιά. Ερχόμενοι οι νέοι παίκτες από τις ομάδες να μπορούν να στελεχώσουν την εθνική ομάδα. Να βάλουμε κάποιες βάσεις, ώστε να πάρουν τις εμπειρίες και να έχουν τις ευκαιρίες, θεωρώ ότι έχουμε μεγάλη παραγωγή αλλά κάπου το χάνουμε στην πορεία».

Ο Χάουαρντ Σαντ Ρος αναδείχθηκε κορυφαίος αμυντικός του πρωταθλήματος για τη σεζόν 2018-19.

Ο Δημήτρης Κακλαμανάκης του Λαυρίου αναδείχτηκε «ο πιο βελτιωμένος παίκτης» και αφιέρωσε στον προπονητή Χρήστο Σερέλη το βραβείο του.

Ο Ζώης Καράμπελας βραβεύτηκε ως Καλύτερος Νέος Παίκτης της περυσινής σεζόν στην Basket League και θέλησε να αναφερθεί ειδικά στον τότε προπονητή του στο Περιστέρι, Αργύρη Πεδουλάκη. «Ευχαριστώ όλους και κυρίως τον πρώην προπονητή μου. Χωρίς τον Αργύρη Πεδουλάκη δεν θα ήμουν εδώ σήμερα,» δήλωσε συγκεκριμένα ο Ζώης Καράμπελας.

Η ΑΕΚ βραβεύτηκε για την κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου στο Ρίο ντε Τζανέιρο και ο μέτοχος της κιτρινόμαυρης ΚΑΕ Χάρης Κουτάς ευχήθηκε να υπάρξει ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. «Ήταν ένα πολύ σημαντικό τρόπαιο. Ταξιδέψαμε πολύ για να το πάρουμε παίζοντας δύο δυνατά παιχνίδια. Ελπίζω το πρωτάθλημα αυτό να είναι ανταγωνιστικό. Το ανταγωνιστικό κρίνεται από την ψαλίδα ανάμεσα στον πρώτο και τον τελευταίο. Ευχόμαστε ένα πρωτάθλημα χωρίς βία και να έχουμε μια χρονιά με υγεία», επισήμανε ο Κουτάς.

Στην τρίτη θητεία του ως προπονητής του Παναθηναϊκού, ο Αργύρης Πεδουλάκης, αναφέρθηκε στους στόχους των «πρασίνων», αλλά εξέφρασε για μία ακόμη φορά τον προβληματισμό του για την «παραγωγή» νέων ταλέντων. «Ο Παναθηναϊκός πάει για πρωτάθλημα, αυτός είναι ο σκοπός. Όπως παίζεται η Euroleague, υπάρχουν κομμάτια που πρέπει να προπονήσουμε, τουλάχιστον τα πρώτα μας ημίχρονα. Θα έχουμε δυο παιχνίδια την εβδομάδα, να χρησιμοποιήσουμε τα ματς του πρωταθλήματος προπονητικά.

Έπρεπε να γίνει αυτό που είπε ο πρόεδρος πριν, για αυτό είμαστε εμείς εδώ, οι παίκτες, οι προπονητές το πιο σημαντικό είναι οι παίκτες, η παραγωγή, το ελληνικό μπάσκετ θα έχει πρόβλημα τα επόμενα 5-10 χρόνια. Θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση, να είναι το σύγχρονο σχολείο το ελληνικό πρωτάθλημα.

Υπάρχουν σύγχρονοι εχθροί. Έχουμε υψηλού βαθμού προπονητές, υπάρχει τεράστιο κενό παραγωγής, σκέφτομαι αυτό που είπε ο Νικ ότι θα σταματήσει από την Εθνική του χρόνου. Θα μπορεί αυτός που πιέζεται όλη τη χρονιά να παίζει στην Εθνική; Είπα πέρυσι ότι ήταν η σημαντική η πορεία του Προμηθέα και του Περιστερίου, αλλά εσείς προτάξατε ότι πήγε στον τελικό. Θα έπρεπε να προβάλλετε το αθλητικό κέντρο του Προμηθέα. Πήγε στον τελικό γιατί δεν κατέβηκε ο Ολυμπιακός. Τα πιο σημαντικά συγχαρητήρια είναι για αυτό που δίνει ο Προμηθέας στα νέα παιδιά. Ο ΠΑΟ και ΟΣΦΠ προσπαθούν να κρατήσουν το ελληνικό μπάσκετ σε ευρωπαϊκό επίπεδο υψηλά. Στόχος μας είναι να είμαστε στα πλέι οφ.

Στις αρχές του 2000 οι ξένοι βοήθησαν πολύ το μπάσκετ μας. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία. Όταν ήρθαν ξένοι, το πρωτάθλημα έγινε πολύ καλύτερο. Η γενιά του 87′ ήταν κακομαθημένη. Η επόμενη γενιά έκανε μεγαλύτερα πράγματα και ήταν πολύ πιο επαγγελματίες. Το ξένο δεν είναι κάτι απόμακρο. Κάποιοι νέοι παίκτες έκαναν πολύ μεγάλο λάθος από άγνοια, πήγαν σε μεγάλες ομάδες πολλοί νεαροί. Ο νέος παίκτης πρέπει να κάνει τη διαδρομή του. Που θα πάρει ευκαιρίες, που μπορεί να κάνει προπόνηση; Σε μια ομάδα Euroleague δεν μπορεί να δουλέψει σε ατομικό επίπεδο».

 

 

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου αποχαιρέτησε τον ΠΑΟΚ και ανέλαβε τη τεχνική ηγεσία της ΚΑΕ ΑΕΚ αυτό το καλοκαίρι. Ο Έλληνας τεχνικός χαρακτήρισε την Ένωση «πρωταγωνίστρια σε Ελλάδα και Ευρώπη». «Να ευχηθώ υγεία σε όλους, καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες. Εμείς έχουμε βάλει στόχο να δημιουργήσουμε μια ομάδα από την αρχή. Πήγαμε λίγο διαφορετικά. Κρατήσαμε κάποιους ξένους με εμπειρία και ποιότητα. Προσθέσαμε κάποιους νέους ξένους και Έλληνες. Μέσα από τη διαδικασία αυτή για να κρατήσουμε το επίπεδο ψηλά φέραμε ξέρουμε με προσωπικότητα. Έχουμε επενδύσει σε νέα παιδιά όπως ο Κακλαμανάκης, ο Τολιόπουλος, ο Τσαλμπούρης και θα προσπαθήσουμε να “παντρέψουμε” αυτά τα δύο στοιχεία για να παίξει η ομάδα καλό μπάσκετ και να δημιουργήσει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε τον πιο ψηλό στόχο που έχουμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη,» επισήμανε ο τεχνικός των «κιτρινόμαυρων».

Ο Παπαθεοδώρου εξήγησε για την προετοιμασία: «Προερχόμαστε από μια περίοδο προετοιμασίας μικρή. Λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων το ελληνικό πρωτάθλημα αρχίζει 10 μέρες νωρίτερα. Θέλουμε μέσα από τις προπονήσεις και τα παιχνίδια που θα αρχίσουν το Σάββατο και κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, στο υψηλό επίπεδο που ζητάμε».

Για την εμπειρία του στον ΠΑΟΚ, ο Παπαθεοδώρου εξήγησε: «Για εμένα η εμπειρία στον ΠΑΟΚ αυτά τα δύο χρόνια ήταν εξαιρετική. Έχω φύγει πολύ γεμάτος σε παραστάσεις και σε εικόνες. Συνεργάστηκα με πολύ καλούς ανθρώπους. Δυστυχώς, δεν είχαμε την κατάλληλη στήριξη για να φτάσουμε εκεί που θέλαμε. Η ομάδα είχε τη δυνατότητα και την προοπτική να αλλάξει επίπεδο. Είμαι ενθουσιασμένο με το νέο μου βήμα στην ΑΕΚ. Άκουσα τους προλαλήσαντες να μιλούν για τον Παναθηναϊκό, τον Προμηθέα, αλλά και η ομάδα μου η ΑΕΚ έχει επενδύσει, έχει κατακτήσει τίτλους, έχει διοργανώσει φάιναλ φορ και είναι πρωταγωνίστρια σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Ο Παπαθεοδώρου κλήθηκε εν συνεχεία να καταθέσει την άποψή του για το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης και είπε: «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω από μέσα τη δυναμική των ομάδων. Είναι και οι τρεις ιστορικές ομάδες. Η Θεσσαλονίκη αγαπάει το μπάσκετ. Η οικονομική συγκυρία δεν βοηθά την κατάσταση. Ο Ηρακλής είναι και πάλι στην Α1 και αυτό θα βοηθήσει στον ανταγωνισμό του ελληνικού πρωταθλήματος».

 

 

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Κώστας Φλεβαράκης, υπογράμμισε: «Ξέρουμε ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Έχουμε πει, όμως ο καθένας από εμάς, να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Είτε το προπονητικό τιμ, είτε οι παίκτες, είτε η διοίκηση, πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να βγει ανώδυνα η σεζόν. Είναι σημαντικό να ξέρεις τι αντιμετωπίζεις. Για εμένα είναι η τρίτη φορά που αναλαμβάνω προπονητής του ΠΑΟΚ και είναι πολύ διαφορετική. Είναι διαφορετική από την πρώτη που οι στόχοι ήταν πιο κοντά στο DNA της ομάδας. Είναι διαφορετική και από τη δεύτερη που οι στόχοι ήταν πιο χαμηλοί. Ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση, θέλουμε να δουλέψουμε… Με πολλή υπομονή, πολλή δουλειά και πολλή συσπείρωση, θέλουμε να προχωρήσουμε στη σεζόν».

Αναφορικά στο στόχο που μπορεί να έχει φέτος ο ΠΑΟΚ, ο Κώστας Φλεβαράκης είπε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι πρώτος στόχος είναι εξυγίανση και η ομαλοποίηση των οικονομικών. Αν με ρωτήσει κάποιος τι θα ζητούσα, μπάτζετ μεγαλύτερο ή περισσότερο χρόνο, θα του έλεγα δύο εβδομάδες προετοιμασίας παραπάνω. Είναι εξαιρετική η συνεργασία των παιδιών, το κλίμα μεταξύ τους είναι μια πολύ καλή βάση. Δε θέλουμε να μιλάμε για μεγάλους στόχους, έστω κι αν αυτό αρμόζει στο DNA του συλλόγου. Η πραγματικότητα, όμως είναι διαφορετική. Αν κάθε μέρα παλεύουμε και είμαστε ανταγωνιστικοί, πιστεύω ότι αυτό θα το δει κι ο κόσμος».

Ο ΠΑΟΚ ρίχνεται στη «μάχη» απέναντι στον συμπολίτη Άρη, στην πρεμιέρα της Α1 και ο Κώστας Φλεβαράκης τόνισε για το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης: «Θέλω να ξεχωρίσω το συγκεκριμένο παιχνίδι. Και για εμάς και για τον Άρη, το παιχνίδι αυτό, είναι το δέντρο και το δάσος είναι η σεζόν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια, είναι ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο δέντρο. Και οι δύο ομάδες, θα δώσουν ό,τι έχουν, με τα δεδομένα της εποχής. Το σημαντικό είναι και οι τρεις ομάδες της Θεσσαλονίκης, να βρουν σταδιακά εκείνη την υφή που τις έκανες μεγάλες στο παρελθόν και με βάση αυτό, να προχωρήσουν, αποκτώντας υγεία και να μπορέσουν στο μέλλον να έχουν ανάλογες επιτυχίες».

 

 

Ο… πρωτοεμφανιζόμενος στην Α1 προπονητής του Πανιωνίου, Γιάννης Λίβανος σχολίασε: «Θα είναι μια δύσκολη χρονιά, κάθε χρόνο υπάρχουν δυσκολίες για όλες τις ομάδες. Εκπροσωπούμε μια ομάδα με μεγάλη ιστορία, από τις πιο ιστορικές της χώρας και είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι βρίσκεται στο δρόμο μας και να οδηγήσουμε την ομάδα στις επιτυχίες.

Για την μετακόμιση από το κλειστό της οδού Αρτάκης στο γήπεδο «Σοφία Μπεφόν» ήδη από τα μισά της περασμένης σεζόν, κατέθεσε:

«Είναι μεγάλο μειονέκτημα, έδινε μεγάλη ώθηση στους παίκτες το “Αρτάκης”, έχει μάθει, όμως, η ομάδα να ζει με αυτό, αν και είμαστε καινούριοι οι περισσότεροι. Είναι ωραίο το καινούριο γήπεδο, δεν είναι “Αρτάκης”, αλλά είμαστε χαρούμενοι».

Για το έμψυχο υλικό του Πανιωνίου, ο Γιάννης Λίβανος είπε: «Τηρουμένων των αναλογιών κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε με το ρόστερ. Οι παίκτες μου είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα πάντα».

 

 

Ο τεχνικός του Άρη, Σούλη Μαρκόπουλος, είπε μπροστά στην κάμερα: «Εύχομαι υγεία σε όλους και να έχουμε ένα δυνατό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Επειδή έχω δει τα ρόστερ, πιστεύω ότι οι ομάδες έχουν δυναμώσει φέτος και θα το δούμε αυτό. Είναι μεγάλη επιτυχία ότι ο Άρης απελευθερώθηκε από τα… δεσμά του και μπορεί να πάρει παίκτες από την ευρωπαϊκή αγορά. Το πρωτάθλημα ξεκινά και υπάρχει ένας αγώνας δρόμου για να ετοιμαστούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Οι παίκτες σίγουρα βρίσκονται πίσω αγωνιστικά, άλλα πρέπει να πιέσουμε τους εαυτούς μας για να φτάσουμε στο επίπεδο που θέλουμε και εμείς και ο κόσμος μας.

Είχα πάει από τον Άρη στον ΠΑΟΚ και τώρα βρίσκομαι και πάλι στον Άρη. Δεν είναι το πιο εύκολο, αλλά είμαστε επαγγελματίες. Ο προπονητής είναι επαγγελματίας και όπου του δίνεται δουλειά πρέπει να πάει για να προσφέρει.

Εμείς ελπίζουμε ότι θα κάνουμε όσο το δυνατόν είναι εφικτό μια καλή ομάδα. Οι παίκτες που έχουν έρθει αν και ήρθαν με καθυστέρηση, είναι καλοί παίκτες και είμαι αισιόδοξος ότι θα φέρουμε τα αποτελέσματα που θέλουν οι φίλαθλοι του Άρη που πάντα γέμιζαν το γήπεδο».

 

 

Ο νέος αρχηγός της ΑΕΚ, Γιόνας Ματσιούλις δήλωσε: «Φυσικά γνωρίζω ότι ο κόσμος της ΑΕΚ είναι απαιτητικός. Δέχομαι πολλά μηνύματα από τους φιλάθλους. Αν όχι σε όλα τα παιχνίδια, στα περισσότερα το γήπεδο είχε κόσμο και μας στηρίζουν σε καλές και κακές περιόδους. Εγώ είχα συνηθίσει να παίζω με περισσότερους φιλάθλους και εύχομαι να έρχεται περισσότερος κόσμος στο γήπεδο, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ελληνικό πρωτάθλημα ή Ευρώπη.

Έχουμε πολλούς νέους παίκτες φέτος στην ΑΕΚ και είμαστε διαφορετική ομάδα. Έχουμε έμπειρους αλλά και νέους παίκτες. Μόνο μια εβδομάδα είμαστε όλοι μαζί. Εγώ ήρθα αργά στην ομάδα, κάποιοι είχαν τραυματισμό. Γνωρίζω κάποια πράγματα για τη φιλοσοφία του νέου προπονητή της ΑΕΚ. Έχω μεγάλο σεβασμό γι’ αυτόν. Η φιλοσοφία μας είναι όλοι μαζί να στηρίξουμε αυτό που θέλει ο προπονητής μας.

Έχω παίξει για τον κύριο Πεδουλάκη. Τώρα με τον νέο προπονητή, τον κόουτς Παπαθεοδώρου, μου αρέσει γιατί έχει περισσότερη τακτική. Είναι παιχνίδι μυαλού και μου αρέσει πολύ. Είναι δύσκολο. Ειδικά κάτω από το καλάθι είναι σκληρό και μου αρέσει.

Ο Νικ Καλάθης στη συνέχεια πήρε το μικρόφωνο και έκανε πλάκα στον Ματσιούλις αναφορικά με την κώμη του, με τον Λιθουανό να απαντάει αστειευόμενος επίσης… «Ξέρω ότι ζηλεύεις».

Εκπροσωπώντας τον Προμηθέα, ο αρχηγός της ομάδας της Πάτρας, Λεωνίδας Κασελάκης, υπογράμμισε: «Θέλω να ευχηθώ υγεία σε όλους τους αθλητές και να έχουμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Ο Προμηθέας έχει κερδίσει τον σεβασμό των φιλάθλων. Έχει την ιδιαιτερότητα να μην έχει αντιπαλότητες. Είναι ομάδα που πρεσβεύει κάτι καινούργιο. Στα φιλικά έχουμε δείξει ανταγωνιστικό πρόσωπο, αλλά στα επίσημα θα πρέπει να παρουσιαστούμε έτοιμοι. Οι απαιτήσεις θα είναι μεγαλύτερες. Πρέπει να το υποστηρίξουμε και θα χρειαστεί παραπάνω προσπάθεια.

Θα είμαστε πιο σκληροί από πέρυσι ως ομάδα. Το αποτέλεσμα θα φανεί στο τέλος. Εμείς θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Φέτος θέλουμε να δούμε αν θα είμαστε καλύτεροι σαν ομάδα».

«Με τον κόουτς, τον Μάκη Γιατρά, υπάρχει μια ειλικρινής σχέση, το ζει και παθιάζεται. Η ένταση ανεβαίνει από την πλευρά του, είναι απαιτητικός. Εμείς ξέρουμε πως ό,τι κάνει το κάνει για το καλό της ομάδας. Από τη στιγμή που υπάρχει μια ειλικρινής σχέση ξέρουμε ότι το κάνει για το καλό της ομάδας. Κάποιες φορές και τα… μπινελίκια χρειάζονται».

 

 

Ο Ζήσης Σαρικόπουλος του ΠΑΟΚ είπε: «Θέλω να ευχηθώ υγεία και καλή χρόνια σε όλους. Όσον αφορά στην ομάδα, πολλοί μπορούν να πουν ότι φτιάχτηκε την τελευταία στιγμή. Αρχίσαμε να δραστηριοποιούμαστε στις 20 Αυγούστου, αλλά έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Εγώ έφτασα στην ομάδα στις 30 Αυγούστου και με το τελευταίο παιδί που ήρθε, κάναμε μία εβδομάδα προπονήσεων με τα φιλικά. Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουμε κάποια κομμάτια στη φιλοσοφία, να αφομοιωθούν κάποια πράγματα καινούρια. Οι Έλληνες της ομάδας είναι γνώστες, έχουν προσπαθήσει πολύ με τη σειρά τους, να βάλουν στο κλίμα τα νέα παιδιά στην ελληνική πραγματικότητα. Δουλειά των παικτών είναι να παίζουμε και αυτό θα κάνουμε κι εμείς».

O αρχηγός του Άρη, Λευτέρη Μποχωρίδης, είπε: «Το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ είναι ιδιαίτερο, άλλα η ομάδα βρέθηκε μαζί πριν λίγες ημέρες. Πρέπει να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για το παιχνίδι. Σίγουρα όταν κάνεις προπόνηση στο γήπεδο στο οποίο υπάρχει η φανέλα του Νίκου Γκάλη καθώς και τόσα λάβαρα, σίγουρα νιώθεις κάτι διαφορετικό είτε είσαι παίκτης της ομάδας είτε είσαι αντίπαλος. Στόχους δεν μπορούμε να θέσουμε με την παρούσα κατάσταση, στόχος είναι να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας που τον έχουμε πικράνει τόσο καιρό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης