Μία ανάσα από την απόκτηση ελληνικού διαβατηρίου βρίσκεται ο Τόμας Ουόκαπ. Ο Αμερικανός γκαρντ του Ολυμπιακού αιτήθηκε στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), με επιστολή του ν’ αγωνιστεί με τα χρώματα της εθνικής Ελλάδας.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Ουόκαπ τονίζει πως πλέον αισθάνεται πατρίδα του την Ελλάδα και πως σκοπεύει να παραμείνει και μετά το τέλος της καριέρας του, ενώ δεσμεύεται πως «σε περίπτωση που αρνηθώ στο μέλλον να παρέχω τις υπηρεσίες μου, να αφαιρεθούν από την Ελληνική Κυβέρνηση τα δικαιώματα που απορρέουν από τη χορήγηση διαβατηρίου». Η ΕΟΚ διαβίβασε την επιστολή στην κυβέρνηση και εισηγήθηκε θετικά στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ήδη, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπέγραψε το αίτημα του παίκτη.

Εφόσον αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο ο Ουόκαπ προσδοκά ν’ αγωνιστεί για πρώτη φορά με το εθνόσημο στο στήθος στο επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο και να βοηθήσει την εθνική Ελλάδας να διεκδικήσει μία θέση στο βάθρο. Στην τελική ευθεία έχει μπει και η διαδικασία για την έκδοση ελληνικού διαβατηρίου του Ναζ Μήτρου Λονγκ, ο οποίος αγωνίζεται στην Αρμάνι Μιλάνο και έχει Ελληνίδα μητέρα.

Πάντως, στην εθνική ομάδα μπορεί ν’ αγωνίζεται μόνο ένας παίκτης που έχει αποκτήσει την νόμιμη ιθαγένεια της χώρας μέσω πολιτογράφησης, αφού έχει συμπληρώσει τα 16 χρόνια (σ.σ. νατουραλιζέ). Αυτό σημαίνει, πως ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Δημήτρης Ιτούδης, αν ο Ουόκαπ γίνει Έλληνας, θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στον Τάιλερ Ντόρσεϊ και τον γκαρντ του Ολυμπιακού, Τόμας Ουόκαπ ή και τον Μήτρου Λονγκ αν αποκτήσει και αυτός ελληνικό διαβατήριο. Καθώς, όμως ο Ντόρσεϊ απέκτησε ελληνικό διαβατήριο πριν από τα 19 χρόνια του, υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν ενέργειες ώστε να βγει από την κατηγορία των νατουραλιζέ και ν’ αγωνίζεται στην εθνική ομάδα κανονικά ως Έλληνας.

Ο Τόμας Ουόκαπ, πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου, υπέγραψε επέκταση συμβολαίου με τον Ολυμπιακό διάρκειας έως το 2027.