Του Ανδρέα Αθανασούλη

Το πρώτο μισό της φετινής σεζόν στην Ευρωλίγκα ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να μετρούν τις δυνάμεις τους και να μάχονται για να μπουν μέσα στην προνομιούχο οκτάδα που οδηγεί στα πλέι οφ της διοργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία πολύ ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και με δεδομένο ότι η περσινή σεζόν δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί οι ελληνικές ομάδες αναζητούν τη σταθερότητα, μέσα από την οποία θα μπορέσουν να αναρριχηθούν στην κατάταξη. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, οι… εκπλήξεις και τα ανάποδα αποτελέσματα στη διοργάνωση έχουν γίνει ο κανόνας και οι «αιώνιοι» που περισσότερο ή λιγότερο έχουν μικρότερο μπάτζετ σε σχέση με τον μέσο όρο προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις συγκυρίες.

Το πρώτο ταμείο καταγράφει τον Ολυμπιακό στη 10η θέση με ρεκόρ 8 νικών και 8 ηττών και τον Παναθηναϊκό στη 16η θέση με 5 νίκες και 11 ήττες. Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός χρωστούν από έναν αγώνα για να ολοκληρώσουν τον πρώτο γύρο και ετοιμάζονται για έναν Γενάρη-φωτιά μέσα στον οποίο αναμένεται να κριθούν πολλά αναφορικά με την πρώτη οκτάδα.

Ο Ολυμπιακός μέσα στον Ιανουάριο θα δώσει 7 παιχνίδια, τα έξι για τον δεύτερο γύρο και το χρωστούμενο με αντίπαλο τη Βιλερμπάν στη Γαλλία. Οι υποχρεώσεις των Πειραιωτών και το βεβαρημένο πρόγραμμα ξεκινάει στις 8 Ιανουαρίου με το κρίσιμο και οριακό ματς στο ΣΕΦ απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου του Τρινκιέρι, που παρουσιάζεται φέτος άκρως ανταγωνιστική και φιγουράρει στην 4η θέση (11-6). Τέσσερις ημέρες μετά υπάρχει το ματς με τη Μακάμπι του Σφαιρόπουλου στο Τελ Αβίβ και ακολουθούν οι διπλές αναμετρήσεις με τη Βιλερμπάν. Στις 15 Ιανουαρίου στο ΣΕΦ και τέσσερις ημέρες μετά στη Γαλλία (εξ αναβολής). Στις 22 του μήνα ο Ολυμπιακός θα μετρήσει τις δυνάμεις του στο Κάουνας με αντίπαλο τη Ζαλγκίρις, ενώ ακολουθεί το ματς με την Αρμάνι στο Μιλάνο (26/1). Ο Γενάρης κλείνει με το ματς κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο «ΣΕΦ», στις 28 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για ένα απαιτητικό πρόγραμμα με αντιπάλους που μάχονται επίσης για να μπουν στα πλέι οφ (Μπάγερν, Μακάμπι, Βιλερμπάν, Ζαλγκίρις και Αρμάνι) αλλά και τους Καταλανούς, που θα βρίσκονται λογικά στην πρώτη τετράδα με την ολοκλήρωση της regular season. Οι «ερυθρόλευκοι» του Γιώργου Μπαρτζώκα χρειάζονται μίνιμουμ τέσσερις νίκες για να παραμείνουν διεκδικητές των πλέι οφ, αγωνιζόμενοι σε αρκετά ματς με πολλά «πρέπει».

Ο Παναθηναϊκός έχοντας πετύχει σημαντικές νίκες και έχοντας υποστεί παράλληλα περισσότερες οδυνηρές ήττες βρίσκεται πιο πίσω στην κούρσα, ωστόσο μπορεί να γυρίσει τον… ρου πετυχαίνοντας σερί νικών. Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό το εξ αναβολής ματς με τη Ζενίτ στη Ρωσία έχει οριστεί τον Φεβρουάριο, με τους «πράσινους» να δίνουν έξι ματς τον Ιανουάριο. Στις 7 του μήνα θα διεξαχθεί το παιχνίδι με τη Ζενίτ στο ΟΑΚΑ και μία εβδομάδα μετά ακολουθεί η αναμέτρηση με τη Βιλερμπάν. Στις 15 θα γίνει το παιχνίδι με τη Φενέρ στην Πόλη, ενώ 21 Ιανουαρίου οι «πράσινοι» υποδέχονται τη Χίμκι. Στη «διαβολοβδομάδα» θα αναμετρηθούν με Ρεάλ στη Μαδρίτη (27/1) και Βαλένθια στο ΟΑΚΑ (29/1).

Όπως ο Ολυμπιακός, έτσι και ο Παναθηναϊκός, χρειάζεται επίσης τέσσερις νίκες. Με άλλα λόγια, στοχεύει να εκμεταλλευτεί τα εντός έδρας ματς για να παραμείνει σε τροχιά διεκδίκησης.

Το έργο και των δύο ομάδων μόνο εύκολο δεν είναι, ωστόσο τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός έχουν αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν ότι στα δύσκολα τα καταφέρνουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης