Για μόλις μία αγωνιστική κράτησε η αγωνιστική ανάταση του Ολυμπιακού στη φετινή Euroleague, καθώς η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης έφερε την Παρασκευή στην επιφάνεια όλες τις αδυναμίες του, φεύγοντας από το ΣΕΦ με ένα ιστορικό «διπλό».

Οι Πειραιώτες, μία εβδομάδα μετά την άνετη επικράτηση επί της Βαλένθια, επέστρεψαν στις κακές εμφανίσεις απέναντι στους Ρώσους, για την 3η αγωνιστική και, παρά το γεγονός ότι έμειναν ζωντανοί με το τρίποντο του Παπανικολάου στο τέλος της κανονικής διάρκειας, ισοφαρίζοντας σε 64-64, εν τέλει ηττήθηκαν με 77-68 στην παράταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστοχία από τα 6.75 (6/30 τρίποντα) και η γενικότερη αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν στην επίθεση, καταδίκασαν τους «ερυθρόλευκους» στη δεύτερη τους ήττα στη διοργάνωση στο ματς με την… πρωτάρα Ζενίτ, η οποία πανηγύρισε την παρθενική της ευρωπαϊκή νίκη.

Νταμπλ νταμπλ έκανε ο Μιλουτίνοφ με 16 πόντους και ισάριθμα ριμπάουντ, ενώ με 16 πόντους τελείωσε το ματς και ο Πάντερ έχοντας 2/12 τρίποντα.

Από τους φιλοξενούμενους ξεχώρισε ο Πονίτκα με 18 πόντους, ενώ βοήθησε πολύ και ο Αγιόν, που είχε 10 πόντους και ισάριθμα ριμπάουντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αγώνας

Ο Ολυμπιακός έχοντας τους Κόνιαρη,Σπανούλη, Πολ, Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ στη βασική του πεντάδα έκανε ιδανικό ξεκίνημα στο ματς.

Οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο και έφτασαν γρήγορα στο 12-0 με κάρφωμα του Μπράντον Πολ, αναγκάζοντας τον Πλάθα να καλέσει εσπευσμένα σε τάιμ άουτ.

Στη συνέχεια οι Ρώσοι ανέβασαν στροφές, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έδειξε να χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του  και ολιγορούσε στην περιφερειακή άμυνα και, με καταιγισμό τριπόντων, όχι μόνο μάζεψαν τη διαφορά, αλλά προηγήθηκαν για πρώτη φορά στην εκπνοή του πρώτου δεκαλέπτου, με τον Τρούσκιν να ευστοχεί από τα 6.75μ, γράφοντας το 20-19 υπέρ των φιλοξενούμενων.

 

Στο ξεκίνημα του β’ δεκαλέπτου η Ζενίτ, την ώρα που η ομάδα του Πειραιά συνέχιζε να αγνοεί το πρώτο της τρίποντο στην αναμέτρηση, με τους Χόλινς και Ρένφρο να ευστοχούν από τα 6.75μ, κατάφερε να φτάσει στο +5 τη διαφορά (21-26).

Σε εκείνο το σημείο ο Σπανούλης πήρε την κατάσταση στα χέρια του, κέρδισε φάουλ και με τέσσερις εύστοχες βολές βοήθησε τους ερυθρόλευκους να τρέξουν ένα σερί 10-0, με τον Μιλουτίνοφ να διαμορφώνει με κάρφωμα το 31-26 υπέρ των γηπεδούχων.

Οι Ρώσοι πάντως συνέχιζαν να βρίσκουν πόντους από επιθετικά ριμπάουντ, πληγώνοντας την ερυθρόλευκη φροντ λάιν, που έμοιαζε άδεια όταν ο Μιλουτίνοφ καθόταν στον πάγκο.

Έτσι οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν, όπως συνέβη και στο πρώτο δεκάλεπτο, να πάρουν εκ νέου το προβάδισμα στο τέλος του β’ δεκαλέπτου με λέι απ του Αμπρομάιτις, ο οποίος διέσχισε όλο το γήπεδο και έγραψε το 38-36 υπέρ της ομάδας του Πλάθα, που πήγε στα αποδυτήρια έχοντας 5/10 τρίποντα, την ώρα που ο Ολυμπιακός είχε μόλις 1/12 (το πέτυχε ο Πολ)!

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να έχει λανθασμένες επιλογές στην επίθεση και στο ξεκίνημα του β’ μέρους και με την άμυνά του να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, αφού οι Αγιόν και Πονίτκα έκαναν… πάρτι κάτω από το καλάθι του, είδε τους φιλοξενούμενους να τρέχουν ένα επιμέρους σκορ 10-2.

Η ομάδα του Κεμζούρα έτσι βρέθηκε στο -10 (38-48) ωστόσο στη συνέχεια έτρεξε στο ανοιχτό γήπεδο και με ένα σερί 7-0 μείωσε στον πόντο (44-45).

Οι Ρώσοι πάντως με τρίποντο του Ρενφρό έκοψαν τη φόρα των γηπεδούχων και έφτασαν στο +8 (45-53), με τον Παπανικολάου να διαμορφώνει στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου το 47-53.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο η Ζενίτ συνέχισε να έχει σταθερά το προβάδισμα, με τον Ολυμπιακό να την κυνηγά στο σκορ. Οι φιλοξενούμενοι, εκμεταλλευόμενοι τα λάθη των Πειραιωτών, ήλεγχαν το ματς και με τρίποντο του Ρένφρο έφτασε στο +7 (50-57) στα μισά της περιόδου.

Στα τελευταία λεπτά όμως ο Κόνιαρης με δύο τρίποντα αφύπνισε τους «ερυθρόλευκους» οι οποίοι μείωσαν στον πόντο (58-59), ωστόσο με λάθος επιλογές στην επίθεση και με κακές άμυνες οι παίκτες του Κεμζούρα έδωσαν την ευκαιρία στο συγκρότημα του Πλάθα να προηγηθεί με 64-58 στο 39’.

Oι Πειραιώτες με τον Πάντερ να μειώνει με τρίποντο και με τον Παπανικολάου να είναι και αυτός εύστοχος από τα 6.75 στο τέλος ισοφάρισαν σε 64-64 και έστειλαν το ματς στην παράταση, αφού προηγουμένως οι φιλοξενούμενοι δεν έκαναν φάουλ στην τελευταία επίθεση της ελληνικής ομάδας!

Πάντως οι Ρώσοι δεν πλήρωσαν το λάθος που έκαναν στο φινάλε της κανονικής διάρκειας. Κι αυτό γιατί στην παράταση χτύπησαν τους Πειραιώτες στο ζωγραφιστό και σε συνδυασμό με την αστοχία των γηπεδούχων έβαλαν τις βάσεις για την πρώτη τους νίκη στη φετινή Euroleague, η οποία επιτεύχθηκε τελικά με σκορ 77-68.

Τα δεκάλεπτα: 19-20, 36-38, 47-53, 64-64 κ.δ, 68-77

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Κεμζούρα): Πάντερ 16 (2), Μπάλντγουϊν 1, Πολ 5 (1), Κόνιαρης 6 (2), Σπανούλης 7, Τσέρι, Μιλουτίνοφ 16, Πρίντεζης 7, Παπανικολάου 6 (1), Κουζμίνσκας, Ρούμπιτ 4.

ΖΕΝΙΤ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ (Πλάθα): Άιβερσον 6, Αλμπισί 2, Χόλινς 9 (3), Τόμας 9 (1), Ρένφρο 10 (2), Κβοστόφ 4, Τρούσκιν 3 (1), Βορόνοφ, Αμπρομάιτις 6, Πονίτκα 18, Αγιόν 10.

Η 3η αγωνιστική:

Πέμπτη 17/10

Ζαλγκίρις – Ρεάλ Μαδρίτης 86-73

ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Χίμκι 99-86

Φενέρμπαχτσε – Μπασκόνια 87-80

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ – Αρμάνι Μιλάνο 78-79

Μπάγερν Μονάχου – Βιλερμπάν 104-63

Μακάμπι-Ερυθρός Αστέρας 84-69 παρ.

Παρασκευή 18/10

Ολυμπιακός – Ζενίτ 68-77 παρ.

Βαλένθια – Αναντολού Εφές 78-83

Μπαρτσελόνα – Άλμπα Βερολίνου 89-68

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης