Η σεζόν 2020-21 της Euroleague αρχίζει την Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή των ίδιων 18 ομάδων που είχαν πάρει θέση στο τζάμπολ της προηγούμενης (2019-20), η οποία ελέω κορωνοϊού δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στο φάιναλ φορ της Κολωνίας, που θα διεξαχθεί στη «Lanxess Arena», το τριήμερο 28-30/5/2021. Εκεί δηλαδή που είχε προγραμματιστεί να φιλοξενηθεί το φάιναλ φορ του 2020.

Η Κωνσταντινούπολη ήταν η τελευταία πόλη που επισκέφτηκαν τόσο ο Παναθηναϊκός των έξι τίτλων όσο και ο Ολυμπιακός των τριών σε φάιναλ φορ Euroleague. Οι «πράσινοι» δεν έχουν επιστρέψει στην τετράδα από το 2012, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» από το 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου), στις 21:00 (Novasports 1HD), ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΣΕΦ, στη μετά Γιασικεβίτσιους εποχή για τη λιθουανική ομάδα, αφού ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα.

Οι «ερυθρόλευκοι», μετά από μια προβληματική περσινή σεζόν, έχουν στόχο να δείξουν από την αρχή πως θα διεκδικήσουν θέση στα playoffs.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα αφήσει εκτός δωδεκάδας έναν εκ των Χαραλαμπόπουλου, Λαρεντζάκη και Κόνιαρη θα μείνουν εκτός δωδεκάδας, με επικρατέστερο τον τελευταίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ζαλγκίρις προέρχεται από ήττα-σοκ από τη Λιετκαμπέλις για το πρωτάθλημα. Ο Αυστριακός Μάρτιν Σίλερ κλήθηκε να αντικαταστήσει τον «Σάρας» ερχόμενος από τις ΗΠΑ. Εκτός μάχης είναι οι τραυματίες Μπλάζεβιτς και Γκαρίνο.

Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι Καρμέλο Πατέρνικο (Ιταλία), Μεντί Ντιφαλά (Γαλλία) και Αμίτ Μπαλάκ (Ισραήλ).

Από τη Μόσχα, αρχίζει το ευρωπαϊκό ταξίδι του Παναθηναϊκού στη Euroleague, εκεί όπου την Παρασκευή (2 Οκτωβρίου) αντιμετωπίζει τη Χίμκι στις 20:00 (Novasports 2HD). Μόλις στη 2η αγωνιστική και συγκεκριμένα στις 9 Οκτωβρίου διεξάγεται το πρώτο ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων», με τον Παναθηναϊκό να φιλοξενεί στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό, στις 21:00.

Το υγειονομικό πρωτόκολλο κάθε χώρας για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και αυτό των τοπικών Αρχών (ανά πόλη) είχε επίδραση ως προς την παρουσία φιλάθλων στις κερκίδες των κλειστών γηπέδων στο νέο πρωτάθλημα της Euroleague. Συγκεκριμένα, έντεκα ομάδες συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού θα δίνουν κεκλεισμένων τους εντός έδρας αγώνες τους, όπως και οι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπασκόνια (Ισπανία), Άλμπα Βερολίνου, Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία), Αναντολού Εφές, Φενερμπαχτσέ (Τουρκία), Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) και Ερυθρός Αστέρας (Σερβία). Παρουσία φιλάθλων (ανάμεσα σε 400 και 7.500 φιλάθλους) θα αγωνίζονται εντός έδρας επτά ομάδες και συγκεκριμένα οι Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία), ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Κίμκι, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία), Βιλερμπάν (Γαλλία), Βαλένθια (Ισπανία) και Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία).

Δύο Έλληνες εργάζονται ως πρώτοι προπονητές στη Euroleague εκτός των ελληνικών συνόρων. Ο Δημήτρης Ιτούδης οδήγησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην κατάκτηση δύο τίτλων Euroleague το 2016 και το 2019, ενώ ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει μεταμορφώσει τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατέκτησε το τρόπαιο είναι ο νυν τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας (2013, Λονδίνο). Πολυνίκης προπονητής της διοργάνωσης δεν είναι άλλος από τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς με 9 τίτλους.

Αυτή η σεζόν ίσως να είναι η τελευταία στην καριέρα του παίκτη που βρίσκεται στο Νο 1 όλων των εποχών σε έξι κατηγορίες! Του αρχηγού του Ολυμπιακού, Βασίλη Σπανούλη! Πρώτος σκόρερ, πρώτος σε ασίστ, πρώτος σε σύνολο και σε μέσο όρο στο σύστημα αξιολόγης (index), πρώτος σε κερδισμένα φάουλ, σε εύστοχες, αλλά και σε εκτελεσμένες βολές! Τρίτος σκόρερ όλων των εποχών, πίσω από τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, δεν είναι άλλος από τον συμπαίκτη του Σπανούλη στον Ολυμπιακό, Γιώργο Πρίντεζη.

Ελληνική είναι ολόκληρη η πρώτη τριάδα όλων των εποχών σε ασίστ, με τους Βασίλη Σπανούλη, Νικ Καλάθη και Δημήτρη Διαμαντίδη να γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο παίκτη τι εστί ομαδικό παιχνίδι.

Έλληνας είναι ο καλύτερος «κλέφτης» όλων των εποχών! Ο Δημήτρης Διαμαντίδης αγωνίστηκε τελευταία φορά τη σεζόν 2015-16 και έκτοτε κανείς δεν έχει καταφέρει να τον απειλήσει.

Η 1η αγωνιστική:

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου

20:30 Novasports 5HD Αναντολού Εφές – Ζενίτ

21:00 Novasports 1HD Ολυμπιακός – Ζάλγκιρις

21:05 Novasports 4HD Μακάμπι Τελ Αβίβ – Άλμπα Βερολίνου

22:00 Novasports 3HD Μπαρτσελόνα – ΤΣΣΚΑ Μόσχας

22:00 Novasports 5HD Βαλένθια – Βιλερμπάν

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου

20:00 Novasports 2HD Χίμκι – Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ

20:45 Novasports 4HD Φενέρμπαχτσε – Ερυθρός Αστέρας

21:30 Novasports 5HD Μπάγερν Μονάχου – Αρμάνι Μιλάνο

22:00 Novasports 3HD Μπασκόνια – Ρεάλ Μαδρίτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης