Ο Όντεντ Κάτας έχει ζήσει ως παίκτης του Παναθηναϊκού την ατμόσφαιρα ενός ντέρμπι «αιωνίων». Μετρά αντίστροφα για τη «μητέρα των μαχών», σε επίπεδο Euroleague, σε ένα άδειο από φιλάθλους όμως Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Την Παρασκευή (5/2, 21:00, Novasports 2) θα βρίσκεται όρθιος για πρώτη φορά, ως τεχνικός πλέον των «πρασίνων», σε ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής της Euroleague.

«Δεν είναι απλώς ένα ακόμη παιχνίδι στη Euroleague. Μπορεί να μετράει για μια νίκη ή μια ήττα, αλλά η σημασία του είναι μεγαλύτερη» επισήμανε ο 46χρονος τεχνικός που σχολίασε για τον τραυματισμό του κορυφαίου παίκτη των «πρασίνων» Νεμάνια Νέντοβιτς και την απουσία του από τη «μάχη» στο ΣΕΦ: «Ο Νέντο έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην ομάδα και το να παίξουμε χωρίς αυτόν δεν θα είναι εύκολο. Από την άλλη, έχουμε ένα πλήρες ρόστερ και οι υπόλοιποι παίκτες πρέπει να κάνουν κάτι παραπάνω για να καλύψουν το κενό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά όσα δήλωσε o προπονητής του Παναθηναϊκού, Όντεντ Κάτας, πριν το ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων»:

Για το πρώτο του ελληνικό ντέρμπι ως προπονητής του Παναθηναϊκού είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενος για το πρώτο μου ντέρμπι! Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων είναι πάντα ξεχωριστή και από την πλευρά μας καταλαβαίνουμε πολύ καλά τη σημασία που έχει αυτό το παιχνίδι για τους φιλάθλους».

Για τις αναμνήσεις του από τα ντέρμπι «αιωνίων» από τις ημέρες του ως παίκτης εξήγησε: «Οι αναμνήσεις μου έχουν να κάνουν περισσότερο με την ενέργεια, την ανυπομονησία, την ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Προφανώς τώρα με τον κορωνοϊό θα είναι διαφορετικά, αλλά θυμάμαι καλά τις ημέρες πριν το παιχνίδι. Μια εβδομάδα πριν το παιχνίδι περπατούσα στον δρόμο και όλοι οι φίλαθλοι είχαν κάτι να μου πουν, είχαν ένταση και επιθυμία για τη νίκη στο ντέρμπι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με το αν και ο ίδιος θέλει περισσότερο τη νίκη σε σύγκριση με άλλα παιχνίδια, ο Κάτας απάντησε: «Ως Παναθηναϊκός θέλουμε να κερδίσουμε κάθε παιχνίδι. Κατανοώ τη σημασία του παιχνιδιού: αν παίζεις στον Παναθηναϊκό ή στον Ολυμπιακό, ξέρεις τι σημαίνει. Είναι πάντα ξεχωριστό, είναι το ελληνικό clasico, όπως είναι κάποια αντίστοιχα παιχνίδια στο Ισραήλ που είναι ιδιαίτερα για τους φιλάθλους. Δεν είναι απλώς ένα ακόμη παιχνίδι στη Euroleague. Μπορεί να μετράει για μια νίκη ή μια ήττα, αλλά η σημασία του είναι μεγαλύτερη. Στο τέλος της ημέρας είναι ένα παιχνίδι μπάσκετ. Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, παίζουμε με αντίπαλο μια καλή ομάδα που σεβόμαστε, μια καλοπροπονημένη ομάδα με μεγάλη ποιότητα και εμπειρία. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά είμαστε έτοιμοι».

Για το πώς διαφοροποιούνται τα πλάνα του μετά τον τραυματισμό του Νέντοβιτς και ποιες λύσεις μπορούν να βρεθούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είπε: «Ο Νέντο έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην ομάδα και το να παίξουμε χωρίς αυτόν δεν θα είναι εύκολο. Από την άλλη, έχουμε ένα πλήρες ρόστερ και οι υπόλοιποι παίκτες πρέπει να κάνουν κάτι παραπάνω για να καλύψουν το κενό».

Ως προς το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει παίκτη στο μέγεθος του Παπαγιάννη και το κατά πόσον ο Έλληνας σέντερ είναι «κλειδί» στο παιχνίδι επισήμανε: «Ο Παπαγιάννης θα είναι σίγουρα ένα από τα κλειδιά του παιχνιδιού, αφού προσθέτει ποιότητα στο παιχνίδι μας. Αλλά δεν έχει να κάνει μόνο με το μέγεθος, οι ψηλοί του Ολυμπιακού είναι πολύ επιθετικοί και κάνουν εξαιρετική δουλειά ως τώρα. Κάθε ομάδα έχει τα πλεονεκτήματά της. Πρέπει να μείνουμε πιστοί στο πλάνο, να είμαστε συγκεντρωμένοι και μην τους αφήσουμε να δημιουργήσουν momentum. Θα έχουμε διαθέσιμες διαφορετικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το pick n roll και τις post up καταστάσεις, όμως το βασικό είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι, σταθεροί και με ενέργεια».

Για τις μεταπτώσεις του Παναθηναϊκού, την ήττα από τον Προμηθέα μετά το καλύτερο φετινό παιχνίδι στη Euroleague κόντρα στην Βαλένθια υπογράμμισε: «Κάποιες από αυτές τις μεταπτώσεις είναι φυσιολογικές, κάθε ομάδα έχει τέτοιες, κάποιες φορές θα κάνεις πολύ καλά παιχνίδια και άλλες θα δυσκολεύεσαι με το πρόγραμμα να είναι τόσο δύσκολο. Είναι κάτι που μπορεί να το δει κανείς σε αποτελέσματα σε όλη την Ευρώπη, ομάδες που έχασαν μετά από αγώνες Ευρωλίγκας. Αλλά δεν θέλω να το χρησιμοποιώ σαν δικαιολογία, είχαμε ένα κακό παιχνίδι απέναντι στον Προμηθέα στο οποίο μπορούσαμε να παίξουμε καλύτερα, ειδικά με τον τρόπο που χάσαμε το παιχνίδι στο τέλος. Στο πρώτο μέρος, δεν είχαμε ενέργεια, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί απέναντι στον Ολυμπιακό, σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι Euroleague ή μετά από 3-4 ημέρες προετοιμασίας. Περιμένω ένα πολύ επιθετικό παιχνίδι, υψηλής έντασης και οι παίκτες πρέπει να είναι έτοιμοι για αυτό».

Τέλος, ο Όντεντ Κάτας είπε για το αν ένα ντέρμπι χωρίς κόσμο είναι «φαγητό χωρίς αλάτι»: «Φυσικά. Αυτό ισχύει γενικά για το μπάσκετ, αλλά και ειδικά για το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης