Να τον πεις υπερηχητικό; Να τον πεις σαρωτικό; Όπως και να χαρακτηρίσεις αυτόν τον Παναθηναϊκό, που παρατάχθηκε στον πρώτο του αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, για τα πλέι οφ της Euroleague, θα είναι πραγματικά λίγο.

Οι «πράσινοι» κυριάρχησαν στο παρκέ και κρατώντας στο απόλυτο μηδέν την Ρεάλ στο πρώτο πεντάλεπτο προηγήθηκαν με 20-0!Κι αυτό γιατί το «τριφύλλι» μασούσε… σίδερα το βράδυ της Τρίτης απέναντι στη «βασίλισσα», και συντρίβοντάς την με 95-67 σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, έκανε με τον πλέον θριαμβευτικό τρόπο το 1-0 στη σειρά, αποκτώντας έτσι το προβάδισμα για την πρόκριση στο Final 4 του Βελιγραδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Mαέστρος» στην μπασκετική ορχήστρα του Πασκουάλ ήταν φυσικά ο Νικ Καλάθης, ο οποίος πήρε την… μπαγκέτα του έκανε… πράματα και θάματα στο παρκέ, έχοντας 16 ασίστ (!) και 11 πόντους, την ώρα που Μάικ Τζέιμς, είχε πάρει το όπλο του, τελειώνοντας το ματς με 24 πόντους (είχε και οκτώ ριμπάουντ).

Από το συγκρότημα του Λάσο, που δεν μπόρεσε στιγμή να ακολουθήσει τον ρυθμό των παικτών του Πασκουάλ, ξεχώρισαν οι Τόμπκινς και Ράντολφ με 12 και 11 πόντους αντίστοιχα, με τον Ντόντσιτς να μένει στα… ρηχά (είχε 10 πόντους).

Το επόμενο ραντεβού για τις δύο ομάδες είναι πρόγραμματισμένο για την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ (19/4), πριν η σειρά μεταφερθεί στη Μαδρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Aξίζει να σημειωθεί ότι στο κλειστό του ΟΑΚΑ βρέθηκε και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος παρά την ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα, που του έχει επιβάλει η Euroleague.

Ιδανικότερη εκκίνηση δεν μπορούσε να ονειρευτεί ο Παναθηναϊκός. Με… σκυλίσια άμυνα και πίεση σε όλο το παρκέ, έχοντας πρωταγωνιστή τον Αντετοκούνμπο, και τον Τζέιμς σε ρόλο «εκτελεστή» (10π. στο α’ δεκ. με 2/2 τρίποντα) οι «πράσινοι» κυριάρχησαν στο παρκέ και κρατώντας στο απόλυτο μηδέν την Ρεάλ στο πρώτο πεντάλεπτο προηγήθηκαν με 20-0.

Το πρώτο καλάθι, το οποίο ήρθε με λέι απ του Τόμπκινς στο 5΄ αφύπνισε τους Μαδριλένους, οι οποίοι βρήκαν τα ελεύθερα σουτ, εκμεταλλεύτηκαν την έξοδο στο 5΄ του Αντετοκούνμπο για ανάσες, και με επιμέρους σκορ 3-13 μείωσαν στο 9΄ σε 23-13.

Πάντως, το φινάλε της περιόδου είχε και πάλι «πράσινο» φόντο με τον Καλάθη να… μοιράζει και τον Γκιστ να απογειώνεται και να καρφώνει για το 26-13 (κέρδισε και φάουλ αλλά αστόχησε στη βολή).

Χαρακτηριστικό της αμυντικής προσπάθειας του Παναθηναϊκού σε αυτό το διάστημα τα έξι λάθη (!), στα οποία υπέπεσαν οι παίκτες της Ρεάλ στο πρώτο δεκάλεπτο.

Έχοντας συνέλθει από το… σοκ του πρώτου δεκάλεπτο, η Ρεάλ Μαδρίτης έβγαλε αντίδραση, τροφοδότησε τον Αγιόν κοντά στο καλάθι και έριξε τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό στο 12΄ (26-17) και το 14΄ (29-21).

Ωστόσο, η επιλογή του Πασκουάλ να παρατάξει τρία γκαρντ στο παρκέ (Καλάθης, Τζέιμς, Ντένμον) έδωσε άλλη διάσταση στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού και με τον Ντένμον να βρίσκει στόχο σε δύο διαδοχικά, οι «πράσινοι» ξέφυγαν και πάλι στο 19΄ με διαφορά ασφαλείας (46-28), ενώ πήραν το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +16 (46-30), εξαργυρώνοντας τα εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας από τα 6.75 (7/10τρ.).

Με τον Αντετοκούνμπο να επαναφέρει τις αμυντικές… αρετές του πρώτου πεντάλεπτου στην αρχή της τρίτης περιόδου, ο Παναθηναϊκός βρήκε ρυθμό και στην επίθεση και με επιμέρους σκορ 15-5 εκτόξευσε τη διαφορά στο 25΄ στο +26 (61-35) και δεν κοίταξε πίσω…

Για την ιστορία η διαφορά στο τέλος της τρίτης περιόδου έφτασε τους 33 πόντους (77-44), ενώ το τελευταίο δεκάλεπτο εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία για τους «πράσινους», που εν τέλει επικράτησαν με +28 (95-67).

Τα δεκάλεπτα: 26-13, 46-30, 77-44, 95-67

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 5 (1), Τζέιμς 24 (3/3), Πέιν 8, Παππάς 3 (1), Ντένμον 9 (3), Γκιστ 8, Βουγιούκας 4, Λεκαβίτσιους 2, Γκάμπριελ 9 (1), Λοτζέσκι 6 (2), Καλάθης 11 (1), Αντετοκούνμπο 6.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Πάμπλο Λάσο): Κοζέρ, Ραντλ 8, Ράντολφ 11, Φερνάντεθ 3, Ντόντσιτς 10 (2), Ρέγιες, Αγιόν 8, Γιούστα 4, Κάρολ 4, Ταβάρες 5, Τόμπκινς 12 (1), Τέιλορ 2.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης