Στη… ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι κρίθηκε η πρόκριση και στον δεύτερο αγώνα της Κυριακής για τη φάση των «16» του Μουντιάλ, με την Κροατία να καταφέρνει, μέσω αυτής της διαδικασίας, να πάρει το εισιτήριο για τα προημιτελικά, στο συγκλονιστικό ματς που διεξήχθη την Κυριακή στο «Νίζνι Νόβγκοροντ».
Πιο συγκεκριμένα το συγκρότημα του Ντάλιτς, με τον Σούμπασιτς να πιάνει τρία πέναλτι, κατάφερε να νικήσει με 3-2 τους Σκανδιναβούς στη μάχη της… άσπρης βούλας, κι έτσι προκρίθηκε στους «8», όπου θα αναμετρηθεί με την «οικοδέσποινα» της διοργάνωσης.
Το 1-1 ήταν το σκορ της κανονικής διάρκειας του συγκεκριμένου νοκ-άουτ αγώνα, για τη φάση των 16, κι έτσι το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, οπου δεν άλλαξε κάτι και ως εκ τούτου οι δύο ομάδες κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους στα πέναλτι.
Εκεί έλαμψαν οι γκολκίπερ των δύο ομάδων, με τον Σούμπασιτς να λέει «όχι» σε τρεις εκτελέσεις και τον Σμάιχελ σε δύο. Εντούτοις οι Κροάτες ήταν αυτοί που χαμογέλασαν τελευταίοι αν και είχαν μεγάλη ευκαιρία να τελειώσουν την υπόθεση-πρόκριση από την παράταση.
Πιο συγκεκριμένα στο 116′ η ομάδα του Ντάλιτς κέρδισε πέναλτι, μετά από αντικανονικό τάκλιν του Μ. Γέργκενσεν στον Μπάντελ, ωστόσο ο γκολκίπερ της Δανίας κατάφερε να μπλοκάρει την μπάλα, μετά από την εκτέλεση του Μόντριτς.
Στην κανονική διάρκεια του ματς η ομάδα του Χαιρέντε προηγήθηκε μόλις στο 2′ με το γκολ του με γκολ του Γιόργκενσεν, ωστόσο η απάντηση της Κροατίας ήταν άμεση καθώς ισοφάρισε στο 4ο λεπτό με τον Μάντζουκιτς, ο οποίος βρήκε για πρώτη φορά δίχτυα στο 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο αγώνας
Οι δύο ομάδες οι οποίες ήταν αήττητες στη φάση των ομίλων, αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά στη ιστορία τους σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ο Ζλάτκο Ντάλιτς επανέφερε στην αρχική ενδεκάδα τα μεγάλα ονόματα της ομάδας του για το ματς με τη Δανία, δηλαδή τον επιθετικό Μάριο Μάντζουκιτς, τον μέσο Ιβάν Ράκιτιτς και τον αμυντικό Ντέγιαν Λόβρεν, τους οποίους ξεκούρασε στο ματς με την Ισλανδία. Κανονικά αγωνίστηκε στην ομάδα και ο αρχηγός της Λούκα Μόντριτς.
Από την πλευρά του ο Δανός ομοσπονδιακός Άγκε Χαρέιντε, που δέχθηκε κριτική για το αμυντικό σχήμα που κατέβασε την ομάδα του στο ματς με τη Γαλλία, ώστε να εξασφαλίσει την πρόκριση στους «16», έδωσε την πρώτη ευκαιρία στον αμυντικό του Γιόνας Κνούτσεν να αγωνιστεί στη διοργάνωση, ενώ επέστρεψε, αφού εξέτισε την ποινή του, ο επιθετικός της ομάδας Γιουσούφ Πόουλσεν.

Το παιχνίδι άρχισε με γκολ από τα αποδυτήρια για τη Δανία, αφού κατάφερε να πάρει το προβάδισμα στο 2ο λεπτό με τον Ματίας Γιόργκενσεν.

Σε εκτέλεση πλαγίου η μπάλα έφθασε στη μικρή περιοχή στον Γιόργκενσεν, που έκανε το σουτ ανάμεσα σε πολλά σώματα αμυντικών. Η μπάλα βρήκε στο αριστερό χέρι του τερματοφύλακα Σούμπασιτς και κατέληξε στα δίχτυα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Κροάτες όμως δεν άργησαν να ισοφαρίσουν, καθώς στο 4ο λεπτό και μετά από κόντρες στην άμυνα των Δανών, ο Μάντζουκιτς έκανε το σουτ και διαμόρφωσε το 1-1.

Η ομάδα του Ντάλιτς πήρε στη συνέχεια τον έλεγχο του παιχνιδιού, αλλά οι Σκανδιναβοί ήταν αυτοί που στο 27΄ έχασαν καλή ευκαιρία γα να σκοράρουν, όταν ο Σούμπασιτς σταμάτησε τον Μπρέιθγουεϊτ που έκανε το πλασέ σε κάθετη μεταβίβαση από τον Έρικσεν.
Η Κροατία είχε μια καλή στιγμή στο 39΄ με κεφαλια του Λόβρεν (η μπάλα πέρασε άουτ), στο 42΄ σέντρα-σουτ του Έρικσεν βρήκε το δοκάρι, ενώ στο 44΄ σουτ του Ράκιτιτς εξουδετέρωσε ο Σμάιχελ.

Στο δεύτερο ημίχρονο η πρώτη καλή στιγμή ήταν για τη Δανία ήρθε στο 56′ με τον Μπρέιθγουεϊτ, το σουτ του οποίου από πλάγια δεξιά ήταν άστοχο.

Στο 72′ σουτ του Νικολάι Γιόργκενσεν, που λίγο νωρίτερα είχε περάσει στον αγώνα, απέκρουσε ο Σούμπασιτς. Η Κροατία από την πλευρά της δημιούργησε μια καλή φάση στο 78′ με σουτ του Ρέμπιτς, το οποίο μπλόκαρε ο Σμάιχελ.

Στο 86΄ ο Ρέμπιτς με ωραία ενέργεια έβγαλε την μπάλα στην περιοχή, αλλά το σουτ του Ράκιτιτς κόντραρε σε αμυντικό και η μπάλα έφυγε κόρνερ. Στις καθυστερήσεις νέο σουτ του Ράκιτιτς πέρασε αουτ, ενώ λίγο αργότερα την ίδια τύχη είχε σουτ του Μπρέιθγουεϊτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στην ημίωρη παράταση η Κροατία έχασε την ευκαιρια να πάρει το προβάδισμα όταν ο Μόντριτς στο 116΄ δεν κατάφερε να σκοράρει σε εκτέλεση πέναλτι το οποίο απέκρουσε ο Σμάιχελ.
Με το 1-1 να διατηρείται και στο έξτρα μισάωρο οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι, όπου ο Σούμπασιτς είπε όχι» σε τρεις εκτελέσεις παικτών της Δανίας, βάζοντας την… υπογραφή του στην πρόκριση της ομάδας του.

Η διαδικασία των πέναλτι:

Χαμένο πέναλτι για τη Δανία: Ο Έρικσεν σούταρε και ο Σούμπασιτς βρήκε την μπάλα με τα ακροδάχτυπα πριν αυτή χτυπήσει στο δοκάρι και απομακρυνθεί…
Χαμένο πέναλτι για την Κροατία: Ο Σμάιχελ μετά το πέναλτι της παράτασης απέκρουσε και αυτο του Μπάντελ…
0-1 για τη Δανία: Ο Κιάερ νίκησε τον Σούμπασιτς…

1-1 για την Κροατία: Ο Κράμαριτς ευστόχησε απέναντι στον Σμάιχελ…

1-2 για τη Δανία: Ο Κρον Ντέλι βρήκε δίχτυα…

2-2 για την Κροατία: Ο Μόντριτς αυτή τη φορά νίκησε τον Κάσπερ Σμάιχελ…
Χαμένο πέναλτι για τη Δανία: Ο Σούμπασιτς έπεσε στη σωστή γωνία και απέκρουσε την εκτέλεση του Σένε…
Χαμένο πέναλτι για την Κροατία: Ο Πίβαριτς δεν μπόρεσε να νικήσει τον Σμάιχελ, που απέκρουσε την μπάλα…
Χαμένο πέναλτι για τη Δανία: Ο Σούμπασιτς έπιασε και το πέναλτι του Ν. Γέργκενσεν…
3-2 για την Κροατία: Ο Ράκιτιτς έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Σμάιχελ και παράλληλα τους Κροάτες στα προημιτελικά…

Tο γκολ του Γιόργκενσεν (0-1)

Το γκολ του Μάντζουκιτς (1-1)

Η διαδικασία των πέναλτι

Κροατία-Δανία 1-1

Γκολ: 2′ Γιόργκενσεν (Δανία), 4′ Μάντζουκιτς (Κροατία),

Κίτρινες: Μ. Γιόργκενσεν (Δανία)

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Στρίνιτς (81΄ Πίβαριτς), Πέρισιτς (97΄ Κράμαριτς), Λόβρεν, Ράκιτιτς, Μόντριτς, Μπρόζοβιτς (71΄ Κόβασιτς), Μάντζουκιτς (108΄ Μπάντελ), Ρέμπιτς, Βίντα.

ΔΑΝΙΑ (Αγκε Χαρέιντε): Σμάιχελ, Κιάερ, Κνούτσεν, Κρίστενσεν (46΄ Σένε), Ντιλέινι (98΄ Κρον-Ντέλι), Έρικσεν, Μπρέιθγουεϊτ (106′ Σίστο), Ματίας Γιόργκενσεν, Ντάλσγκααρντ, Πόουλσεν, Κορνέλιους (66΄ Νικολάι Γιόργκενσεν).


 
 
F

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης