Έχουν φθάσει στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους και αγωνίζονται στην ημιτελική φάση του Μουντιάλ. Μπορεί να μην… κρατούν την μπαγκέτα των Μουρίνιο, Γκουαρντιόλα ή Αντσελότι, να μην έχουν τον ψυχισμό των Ζιντάν, Κλοπ, Σιμεόνε ή Αλέγκρι, ούτε καν την ηλικία των Καπέλο, Χάινκες ή Βενγκέρ, όμως χωρίς αμφιβολία οι Ντιεντιέ Ντεσάμπ (Γαλλία), Ρομπέρτο Μαρτίνεθ (Βέλγιο), Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ (Αγγλία) και Ζλάτκο Ντάλιτς (Κροατία) στο Μουντιάλ 2018 έχουν βάλει την υπογραφή τους.

Οι τέσσερις μαζί έχουν να επιδείξουν μόλις μία Ligue1, ένα League Cup, δύο Σούπερ Κύπελλα Γαλλίας, το Super Cup Αλβανίας και μία Arabian Golf League. Έχουν σημείο αναφοράς την νεαρή ηλικία, αφού τους χωρίζουν μόλις 7 χρόνια. Από τα 44 χρόνια του Μαρτίνεθ έως τα 47 του Σάουθγκεϊτ, από τα 49 του Ντεσάμπ, μέχρι τα 51 του Ντάλιτς. Μέχρι τώρα άγνωστοι στην ποδοσφαιρική ελίτ, με εξαίρεση ίσως τον προπονητή των «Bleus», αλλά περισσότερο για το νικηφόρο ρεκόρ του ως παίκτης και όχι ως προπονητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από την αδιαμφισβήτητη δόξα που κατέκτησαν στον αγωνιστικό χώρο στις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μουντιάλ και οι τέσσερις έγιναν γνωστοί για το στυλ τους, τη διαχείριση στα αποδυτήρια και τις ιδέες τους στις προπονήσεις.

Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, ειδικά για την εξαιρετική καριέρα του ως παίκτης, είναι χωρίς αμφιβολία ο ηγέτης αυτού του περίεργου κουαρτέτου, στο οποίο ο Καταλανός Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, γεννημένος στην Μπαλαγκέρ, είναι πιθανό να γίνει ο πρώτος προπονητής που θα κερδίσει Μουντιάλ με εθνική άλλης χώρας.

Στην συνέχεια, υπάρχει ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, άγνωστος ίσως στο ευρύ κοινό, που κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει, μετά από τόσες αποτυχίες, μία εθνική γεμάτη νέους παίκτες από την Πρέμιερ Λιγκ. Να σκεφτεί κανείς ότι το φθινόπωρο του 2016, η επιλογή της FA για να του αναθέσει τον πάγκο των «Τριών Λιονταριών» είχε δεχθεί πολλές επικρίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζλάτκο Ντάλιτς γεννήθηκε πριν 51 χρόνια στην Λίβνο της Βοσνίας και έχει παρελθόν ως παίκτης, καθώς αγωνίστηκε σε Χάιντουκ και Βελέζ. Επιλέχτηκε από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Νταβόρ Σούκερ, που στοιχημάτισε πάνω του.

Είναι σημαντικό επίσης, ότι ο Μαρτίνεθ, που έφτασε για να αντικαταστήσει τον Μαρκ Βίλμοτς, έχει δίπλα του, βοηθό, τον Τιερί Ανρί, ο οποίος απόψε (21:00, ΕΡΤ1) θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει το παρελθόν του. Μία συνεργασία που θα επιχειρήσει να μετατρέψει μία «χρυσή γενιά» σε μια ομάδα πραγματικά νικήτρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης