Οι παίκτες της εθνικής Ιράν τραγούδησαν σήμερα τον εθνικό ύμνο της χώρας τους κατά την ανάκρουσή του, στον δεύτερο αγώνα τους για το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Ουαλία (2-0), κάτι που είχαν αποφύγει να κάνουν στον εναρκτήριο αγώνα τους, κόντρα στην Αγγλία (2-6) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ως προφανής υποστήριξη στους διαδηλωτές στην πατρίδα.

Πάντως ακούστηκαν δυνατές αποδοκιμασίες από τους Ιρανούς φιλάθλους καθώς ακουγόταν ο εθνικός ύμνος, ενώ πριν από τον αγώνα, αρκετοί οπαδοί είπαν ότι η ασφάλεια εμπόδισε τους ίδιους ή φίλους να μεταφέρουν σύμβολα υποστήριξης προς τους διαδηλωτές, μέσα στο γήπεδο. Ο ένας μάλιστα από αυτούς ανέφερε ότι συνελήφθη, ενώ ένας άλλος είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας τον έβαλαν να βγάλει ένα μπλουζάκι που έγραφε «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία», ένα σύνθημα των διαδηλώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο στάδιο, Ahmad Bin Ali Stadium της Αλ Ραγιάν, μια γυναίκα κρατούσε ψηλά μια ποδοσφαιρική φανέλα με το «Mahsa Amini (Μάσα Αμινί)– 22» τυπωμένο στην πλάτη και κόκκινα δάκρυα ζωγραφισμένα κάτω από τα μάτια της, σε ανάμνηση μιας 22χρονης από το Ιράν, η οποία πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής, που την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν το πέπλο δημόσια. Ο δε θάνατός της πυροδότησε τις διαδηλώσεις, πριν από περισσότερους από δύο μήνες.

Ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι που έχει καταδικάσει τις διαδηλώσεις ως ταραχές που υποκινούνται από τους εχθρούς του Ιράν, επαίνεσε την εθνική ομάδα που «έφερε τη γλύκα της νίκης στον λαό της χώρας μας».

Σε αντίθεση με τη Δευτέρα, όταν η ιρανική κρατική τηλεόραση διέκοψε τη μετάδοση ενώ έπαιζε ο ύμνος, τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι παίκτες τραγούδησαν σήμερα και έδειξαν πλάνα με φιλοκυβερνητικούς οπαδούς στο γήπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κρατική τηλεόραση έδειξε ανθρώπους να πανηγυρίζουν σε δρόμους πολλών πόλεων σε όλο το Ιράν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης