Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ενέκρινε την προαγωγή 86 Προέδρων Εφετών, παραλείποντας τον εισηγητή του βουλεύματος του Koriopolis Γιάννη Τζιμπλάκη, ο οποίος είχε τιμωρηθεί από το εννεαμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου με πρόστιμο ίσο με τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές του, 30 ημερών, όπως αποκάλυψε η «Δίκη στο Open».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφάνθηκε τελεσίδικα και αμετάκλητα ότι ο κ. Τζιμπλάκης τέλεσε το πειθαρχικό παράπτωμα αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης από αμέλεια.

Ο εφέτης Γιάννης Τζιμπλάκης είναι ο δικαστής που ακούγεται σε 9 τηλεφωνικές συνομιλίες με τον καταδικασθέντα για το Noor One Αιμίλιο Κοτσώνη, πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Τις νομίμως υποκλαπείσες συνομιλίες είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας η «Δίκη».

Στην απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου του Αρείου Πάγου αποκαλύπτεται ότι ο κ. Τζιμπλάκης επισκέφθηκε τον ανακριτή του Koriopolis Γιώργο Καλόφωνο, με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις, για να πληροφορηθεί την πορεία της υπόθεσης, παρ’ ότι εκείνη την εποχή ο ίδιος δεν είχε κανένα απολύτως δικαίωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σχετική απόφαση επισημαίνεται ότι ο κ. Τζιμπλάκης επικοινωνούσε με τον κ. Κοτσώνη για να παρακολουθεί προσωπική του φορολογική υπόθεση.

Το Συμβούλιο αποφαίνεται ότι ο εφέτης που εισηγήθηκε το βούλευμα του Koriopolis έπρεπε να ζητήσει εξαίρεση από τη διαδικασία και ότι αποσιώπησε τις φιλικές σχέσεις του με τον κ. Κοτσώνη, συνεργάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Στο πόρισμα του Πειθαρχικού Συμβουλίου αναφέρεται ότι στις νόμιμες τηλεφωνικές υποκλοπές οι Τζιμπλάκης-Κοτσώνης συζητούσαν για την εξασφάλιση εισιτηρίων διαρκείας του Ολυμπιακού για τον κ. Τζιμπλάκη, για την επιθυμία του κ. Μαρινάκη να συναντήσει τον κ. Τζιμπλάκη «για ένα θέμα που θέλει» και για την πρόσκληση του κ. Κοτσώνη προς τον κ. Τζιμπλάκη για ένα πάρτι σε παραλιακό κέντρο που διοργάνωσε ο Ολυμπιακός.

Η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου θεωρεί αξιοπερίεργο και συγχρόνως επιβαρυντικό για τον κ. Τζιμπλάκη το γεγονός ότι δεν εξέφρασε κανέναν ενδοιασμό ούτε ζήτησε την εξαίρεσή του όταν κλήθηκε από την πρόεδρο του Συμβουλίου Εφετών Ισιδώρα Πόγκα, η οποία του διάβασε ανώνυμο, πλην όμως άκρως επιβαρυντικό για τη μεροληψία του σημείωμα.

Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του Εθνικού Νίκος Πηρούνιας κατέθεσε ως μάρτυρας ότι ο κ. Τζιμπλάκης «είχε ψώνιο με τον Ολυμπιακό».

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο κ. Τζιμπλάκης παραδέχτηκε ενώπιον της επιθεωρήτριας Ασπασίας Μαγιάκου ότι «είναι πολύ δύσκολο ένας φανατικός φίλαθλος να κρίνει αμερόληπτα και να καταδικάσει τον ιδιοκτήτη της ομάδας του και ότι δεν θα πρέπει, για τον λόγο αυτό, να αναλαμβάνει μια τέτοια υπόθεση».

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφαίνεται ότι «ο εγκαλούμενος δικαστικός λειτουργός αποσιωπώντας τους συντρέχοντες λόγους εξαίρεσης, προκάλεσε δικαιολογημένα την εντύπωση ότι η απαλλακτική του κρίση υπέρ του κ. Μαρινάκη ήταν μεροληπτική και έτσι έθεσε σε αμφισβήτηση την αντικειμενικότητα και αμεροληψία του και κατ’ ακολουθίαν το κύρος του ως δικαστικού λειτουργού και το κύρος του θεσμού της Δικαιοσύνης».

Ο κ. Τζιμπλάκης προχώρησε σε προσφυγή εναντίον της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, το οποίο αποφάσισε να μην τον προάγει σε Πρόεδρο Εφετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης