Η λίστα με τους Ρώσους αθλητές που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αργότερα αυτό το μήνα, έχει μειωθεί σε λίγο περισσότερο από μια…ντουζίνα, καθώς αρκετοί επικεφαλής αθλητικών ομοσπονδιών έχουν δηλώσει ότι οι αθλητές τους δεν θα λάβουν μέρος, θεωρώντας ταπεινωτικούς τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί.

Αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία έχουν αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, εκτός εάν αγωνιστούν ως ουδέτεροι χωρίς τις σημαίες, τους ύμνους και τα εμβλήματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων δείχνει ότι μόνο 16 Ρώσοι αθλητές έχουν προγραμματιστεί να εμφανιστούν στους Αγώνες του Παρισιού, που θα διαρκέσουν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου.

Να σημειωθεί ότι στους τελευταίους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2021, αγωνίστηκαν 335 Ρώσοι αθλητές, κατακτώντας 71 μετάλλια, συμπεριλαμβανομένων 20 χρυσών.

Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε πρόσθετη διαδικασία ελέγχου για να διασφαλίσουν ότι δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας και δεν έχουν καμία σχέση με τον στρατό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ 36 Ρώσοι έλαβαν το «πράσινο φως», 20 από αυτούς αρνήθηκαν στη συνέχεια να αγωνιστούν, σύμφωνα με τη ΔΟΕ.

Αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι του αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του τζούντο, της πάλης και της γυμναστικής, δήλωσαν ότι οι αθλητές τους δεν θα πάνε στο Παρίσι, θεωρώντας άδικους τους όρους:

«Δεν αποδεχόμαστε την αντιαθλητική αρχή επιλογής που καθοδήγησε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή κατά τη διαμόρφωση της λίστας των επιλέξιμων αθλητών, σκοπός της οποίας είναι να υπονομεύσει την αρχή της ενότητας της ομάδας μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία πάλης της Ρωσίας το Σάββατο, επικαλούμενη τον αποκλεισμό αρκετών κορυφαίων αθλητών, συμπεριλαμβανομένου του δύο φορές Ολυμπιονίκη Αμπντουλρασίντ Σαντουλάεφ, ο οποίος απέτυχε στη διαδικασία ελέγχου.

Η πρωταθλήτρια τη πάλης Βερόνικα Τσουκίκοβα είπε ότι η απόφαση να αρνηθεί την πρόσκληση της ΔΟΕ ήταν δική της, όχι της ομοσπονδίας:

«Οι όροι που ορίστηκαν εκεί, χωρίς τη σημαία, χωρίς τον ύμνο, ήταν κατά κάποιο τρόπο αντιπατριωτικοί», είπε η Τσουμίκοβα στο Reuters σε μήνυμα στο WhatsApp.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι κάθε αθλητής μπορεί να αποφασίσει ξεχωριστά αν θα αγωνιστεί.

Η απουσία της Ρωσίας δημιουργεί ένα κενό σε αθλήματα όπου κυριαρχεί παραδοσιακά, όπως η πάλη, η γυμναστική και η ρυθμική γυμναστική.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης στο διπλό τένις στο Τόκιο Αντρέι Ρούμπλεφ και ο ποδηλάτης Αλεξάντρ Βλασόφ, ο οποίος κέρδισε το Tour de Romandie της Ελβετίας και το Tour of Valencia της Ισπανίας το 2022, είναι μεταξύ των 20 που αρνήθηκαν να αγωνιστούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης