Συμπληρώνονται σήμερα 81  χρόνια  από το «ματς του θανάτου». Ένας διαφορετικός  αγώνας ποδοσφαίρου που διεξήχθη στο Κίεβο, μεταξύ αιχμαλώτων συμμάχων και αξιωματικών των Ναζί.
Ένα παιχίδι που έγινε αφορμή για την -εμπνευσμένη από ένα πραγματικό γεγονός- μυθική ταινία για το ποδόσφαιρο “Escape to Victory” (1981) με τους Σιλβέστερ Σταλόνε, Μπόμπι Μουρ, Οσβάλντο Αρντίλες, Πολ Βαν Χιμστ και Πελέ, με τον σκηνοθέτη Τζον Χιούστον πίσω από τις κάμερες.

Το συναίσθημα της τελευταίας σκηνής συνεχίζει να προκαλεί σε κάθε φίλο του ποδοσφαίρου ανατριχίλα, όπως αναφέρει σε σχετικό της αφιέρωμα  η εφημερίδα “As”, για ένα αίσιο τέλος που δεν είχαν κάποιοι από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας που εμπνέει την ταινία του Χόλιγουντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αυθεντικό «ματς του θανάτου» επιβεβαιώνει ότι η πραγματικότητα είναι χειρότερη από τη φαντασία. Μία ιστορία γεγονότων που χρόνια αργότερα «γέννησε» την πιο εμβληματική ταινία που έγινε για το ποδόσφαιρο.

Το ματς έγινε στις 9 Αυγούστου, με την «Σταρτ», την ομάδα των αιχμαλώτων συμμάχων να αποκτά προβάδισμα δύο γκολ στο ημίχρονο (3-1). Τότε ένας τύπος, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια της Σταρτ, ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές της να χάσουν.
Όμως εκείνοι δεν άφησαν τον εαυτό τους να ηττηθεί, παρά τον κίνδυνο που αυτό συνεπαγόταν. Ήταν ένας άθλος γεμάτος έπος και μία αντίσταση μπροστά στη ναζιστική βαρβαρότητα. Η προσωπική αξιοπρέπεια ήταν πάνω από κάθε απειλή.
Έτσι βγήκαν αποφασισμένοι στο γήπεδο να νικήσουν, όπως και τελικά έκαναν με σκορ 5-3.
Οι Ναζί δεν τους συγχώρεσαν. Οι περισσότεροι από τους παίκτες της «Σταρτ» βασανίστηκαν μέχρι θανάτου και άφησαν την τελευταία πνοή τους σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Το γήπεδο στο οποίο διεξήχθη ο αγώνας θανάτου στο Κίεβο φέρει το όνομα “Start Stadium”, ως φόρο τιμής στην ομάδα, την οποία δεν μπόρεσαν οι Ναζί να νικήσουν. Εκεί βρίσκεται και ένα μνημείο που θυμίζει τη θυσία των μελών εκείνης της ομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης