Οι παλαίμαχοι της ΑΕΚ θα αντιμετωπίσουν την αντίστοιχη ομάδα της Ελλάς Ποντίων, σε ένα φιλικό παιχνίδι, μέσα από το οποίο θα τιμηθεί η επέτειος της γενοκτονίας των Ποντίων. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα στις 6, στο γήπεδο Ορυζομύλων (Ορυζόμυλων 13, Αιγάλεω).

Αναλυτικά η ενημέρωση:

«Oι παλαίμαχοι της ΑΕΚ και της «Ελλάς Ποντίων» τιμούν σήμερα το απόγευμα την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων με φιλικό που θα διεξαχθεί στις 6μμ στο γήπεδο Ορυζομύλων Αιγάλεω στην περιοχή Νταμαράκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λέξη γενοκτονία ήταν σχεδόν απαγορευμένη για πάνω από 70 χρόνια στο πλαίσιο των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Οι Πόντιοι όμως δεν ξέχασαν ποτέ το δράμα των προγόνων τους. Οργανώθηκαν μετά το 1980 και αποφάσισαν να κάνουν το χρέος τους. Έτσι φτάσαμε στην καθιέρωση ημέρας μνήμης για τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας.

Με τον νόμο 2193 στις 24 Φεβρουαρίου του 1994, η 19η Μαΐου καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η ημερομηνία αυτή επιλέχτηκε επειδή ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στις 19 Μαΐου του 1919 στην Σαμψούντα και τότε ξεκίνησε η δεύτερη και πιο βίαιη φάση του σχεδίου αφανισμού των Ελλήνων.

«Η διαρκής και αδιάλειπτη εκπλήρωση του χρέους μνήμης έναντι των μαρτυρικών θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου δεν συνιστά, κατ’ουδένα τρόπο, στάση εκδίκησης», τόνισε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ανέφερε τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάθε χρόνο, την 19η Μαΐου –αλλά και κάθε μέρα, όπως είναι εθνικό και ανθρώπινο χρέος μας- τιμούμε την ιερή μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την οποία η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε, και θεσμικώς, με το ν.2193/1994. Και καλούμε όλους τους δημοκρατικούς λαούς, σ’ ένδειξη στοιχειώδους σεβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης, να μην υποβαθμίζουμε και, πολύ περισσότερο, να μην λησμονάμε και αυτό το στυγερό έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Καθώς και να μην παύουμε ν΄ απαιτούμε από τους θύτες το στοιχειώδες: Τουλάχιστον μια ειλικρινή, αναδρομική, συγγνώμη. Η διαρκής και αδιάλειπτη εκπλήρωση και αυτού του χρέους μνήμης έναντι των μαρτυρικών θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου δεν συνιστά, κατ’ουδένα τρόπο, στάση εκδίκησης. Άλλωστε, η ψυχή και ο πολιτισμός του Ελληνικού Έθνους ουδέποτε, στην μακραίωνη ιστορία του, συμβιβάσθηκαν με τη νοοτροπία του αντιπεπονθότος. Τηρώντας λοιπόν, χωρίς κανένα συμβιβασμό, την στάση αυτή διατρανώνουμε επιπλέον, με την πρέπουσα ιστορικώς έμφαση, την απόφασή μας να μην επιτρέψουμε, ούτε καν ν’ ανεχθούμε, την επανάληψη γενοκτονιών κι αντίστοιχων εγκλημάτων που θίγουν τον πυρήνα της αξίας του Ανθρώπου, μ’ όποια μορφή κι «επινοητικότητα» και μ’ όποιο υποδόριο «πρόσχημα» θα μπορούσαν να εκδηλωθούν οποτεδήποτε στο μέλλον».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης