«Aμυνόμασταν για τη ζωή μας»

«Aμυνόμασταν για τη ζωή μας»
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ η απολογία της ΑΕΚ και του Αιγάλεω για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον μεταξύ τους αγώνα στο «Στ. Μαυροθαλασσίτης».

Η διαδικασία ξεκίνησε με αίτημα αναβολής από την πλευρά του «Σίτι», με τον νομικό εκπρόσωπο του στην υπόθεση, τον Βασίλη Κοντοβαζαινίτη, να υποστηρίζει ότι αν αυτό γίνει δεκτό, στην επόμενη συνεδρίαση θα καταθέσει ο αστυνομικός διευθυντής του Αιγάλεω.

Πάντως εν συνεχεία αφού συμφωνήθηκε ότι καλό θα ήταν να μην υπάρξει η αναβολή που αρχικά ζήτησαν, οι γηπεδούχοι αποποιήθηκαν της ευθύνης για τα επεισόδια, με τον δικηγόρο τους, να αναφέρει:

«Δεν αντιδικούμε με την ΑΕΚ. Οι μεγάλες ομάδες έχουν χούλιγκαν με πολιτικά κριτήρια. Με ξένους οπαδούς, Ρώσους-Ολλανδούς, έχουν επαφές. Γίνεται αναφορά για επεισόδια εκτός γηπέδου, περίπου 500 μέτρα μακριά. Εμείς δεν έχουμε ευθύνη. Μπορεί να ήταν από άλλες ομάδες που έχουν κόντρα με την ΑΕΚ. Κακώς αναφέρονται εκτεταμένα επεισόδια για μας. Δεν είχαμε τόσο μεγάλο αριθμό φιλάθλων εμείς.

Στα επεισόδια της προθέρμανσης δεν μπήκαν οι δικοί μας. Δέχθηκαν αντικείμενα και ανταπέδωσαν. Το Αιγάλεω κόβει 100 εισιτήρια. Δεν έχει χούλιγκαν. Για όσα έγιναν στο τέλος του ματς, η έκθεση του παρατηρητή δε λέει για επίθεση στους διαιτητές. Η δίωξη δε μας αφορά. Δεν έχουμε ικανό αριθμό οπαδών για να μετέχουν σε τέτοια επεισόδια. Ίσως να πήγαιναν κάποιοι φίλαθλοι του Αιγάλεω να προστατεύσουν τους παίκτες της ομάδας. Έχουμε μπάτζετ 60 χιλ. ευρώ. να ληφθεί υπόψιν αυτό. Έχουμε καλές σχέσεις με την ΑΕΚ».

Η «Ένωση», απ’ την πλευρά της, μίλησε για συνθήκες «ζούγκλας» και δια στόματος του νομικού εκπροσώπου της, Χάρη Γρηγορίου, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Φωνάζει ο κλέφτης… Οι οπαδοί μας ανήρτησαν πανό και δέχθηκαν επίθεση. Η ΑΕΚ είναι διαφαινόμενη πρωταθλήτρια και πήγε να παίξει, να νικήσει και να φύγει. Ζήσαμε πρωτόγνωρες συνθήκες εκεί. Υπήρχαν έξι άτομα σεκιούριτι του Αιγάλεω που χτυπούσαν. Ο φίλαθλος της ΑΕΚ που πήγε χθες σε δίκη αθωώθηκε κι αυτό λέει πολλά. Η ΑΕΚ έχει φιλικές σχέσεις μόνο με ομάδες που έχουν κοινή καταγωγή. Το Αιγάλεω έχει όλη την ευθύνη. Μπορεί να είμαστε στη Γ’ Εθνική, αλλά έχουμε 1,5 εκ. φιλάθλους.

Δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα για ματς που είμαστε φιλοξενούμενοι. Ευθύνη έχουμε μόνο για το πέταλό μας. Έχουμε ευθύνη για ρίψεις στο πέναλτι που κερδίσαμε. Μπήκαν οι δικοί μας στο κέντρο του γηπέδου για να προστατευτούν από την επίθεση. Η καθυστέρηση δε μας αφορά. Όλη η αποστολή της ΑΕΚ δέχθηκε επίθεση κι εγώ που ήμουν εκεί. Ήταν ένα ματς σε ζούγκλα. Αμυνόμασταν για τη ζωή μας. Έχουμε και οπτικοακουστικό υλικό για όλα αυτά που σας λέω. Το Αιγάλεω δεν ξέρω αν το ήθελε, αλλά δε μερίμνησε για την ασφάλειά. Άλλαξαν και τους πάγκους και τους έφεραν από την πλευρά των οπαδών τους. Σε άλλα ματς ήταν απέναντι. Υπήρξε σχεδιασμός, σκοτεινοί τύποι και δυνάμεις».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του Αιγάλεω, Αναστάσιος Δενδρινός, ο οποίος σημείωσε:

«Η διοίκηση έκανε τα πάντα για να γίνει ομαλά το παιχνίδι. Δύο μέρες φυλάγαμε το γήπεδο. Δε θέλαμε να γίνουν αυτά. Κάνουμε αγώνα για να ζήσουμε. Υποβιβασθήκαμε στη Δ’ Εθνική από λάθη παραγόντων. Τα DVD τα λένε όλα. Είχαμε κάνει ζώνη ασφαλείας πίσω από τον πάγκο της ΑΕΚ και δεν έγινε τίποτα εκεί. Το ξέρει και ο κ. Δημητριάδης. Έλειπαν οι αστυνομικοί. Μας έκανε εντύπωση. Μόλις μπήκαν τελείωσαν όλα.

Βάλαμε ξεχωριστό εκδοτήριο για την ΑΕΚ. Η κ. Αρκάδη ξέρει ότι όλα έγιναν σωστά πριν το ματς. Οι ρεπόρτερς της ΑΕΚ και ο κ. Μπάγεβιτς δεν έπαθαν τίποτα που ήταν κοντά με τους φίλους του Αιγάλεω. Αν θέλαμε να κάνουμε επίθεση θα τους κάναμε εκεί. Δεν είδα να έγινε κάτι ούτε στα αποδυτήρια. Θα το βλέπαμε. Εμείς στο Αιγάλεω κόβουμε το πολύ 200 εισιτήρια. Ήταν γιορτή το ματς για μας, απλώς ξέφυγε».

Όταν ερωτήθηκε, δε, απ’ τον Χάρη Γρηγορίου για το αν υπήρχαν «μπράβοι» και για τον σεκιούριτι που συνελήφθη, απάντησε ότι δεν τον γνωρίζει και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά:

«Δε χτύπησε κανέναν ο συγκεκριμένος σεκιούριτι. Απλά είχε παρατεταμένο το χέρι του. Πήγε στον εισαγγελέα και έμεινε ελεύθερος».

Η συγκεκριμένη απάντηση προκάλεσε ένταση μεταξύ των δικηγόρων των δυο πλευρών και μικρή διακοπή στην εκδίκαση και αφού η κατάσταση εκτονώθηκε, ο μάρτυρας είπε:

«Δεν θυμάμαι αν μετακινήθηκαν οι πάγκοι μόνο για το ματς με την ΑΕΚ. Δεν είχα πάει στα τελευταία ματς». Όσο για τους σεκιούριτι, όλοι μαύρα και σκούρα φορούσαν. Που να ξέρω αν ήταν της ΑΕΚ ή του Αιγάλεω; Ο συγκεκριμένος σεκιούριτι προσπαθεί να χωρίσει για τα επεισόδια. Η φωτογραφία δείχνει απλά μια εικόνα. Δείτε συνολικά το βίντεο. Αυτά που έδιναν οι σεκιούριτι στο πέταλό μας είναι ακίνδυνα».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ευάγγελος Ασλανίδης, που σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είμαι έφορος της ΑΕΚ από την ερασιτεχνική. Θα μπορέσω να διαφωτίσω την υπόθεση ακόμα κι αν είναι εις βάρος της ΑΕΚ. Θα κάνουμε αύριο για τρίτη φορά συνάντηση με όσους συμμετέχουν σε όλα αυτά για να υπάρξει επιτέλους ηρεμία. Έξω από το γήπεδο λίγο πριν το παιχνίδι ήταν σαν το… Ιράκ. Τρομακτικές εικόνες.

Ο ποδοσφαιριστής με το νούμερο 11 του Αιγάλεω προκαλούσε πριν το ματς, με χειρονομίες. Δύο με τρεις φίλαθλοι της ΑΕΚ έβαλαν ένα πανό και μπήκαν στο γήπεδο οι οπαδοί του Αιγάλεω. Μετά απ’ αυτούς ακολούθησαν αυτοί της ΑΕΚ. Εντός γηπέδου δεν υπήρχε καθόλου αστυνομία. Γι” αυτό μπορούσαν να μπουν. Από τη φυσούνα μπήκαν πέντε άτομα ομοιόμορφα ντυμένα και μας έκανε μεγάλη εντύπωση. Είχαν σκεπασμένα πρόσωπα, αλλά μετά τα έβγαλαν. Είχαν και γκλομπς. Τα χοντρά επεισόδια με τους οπαδούς της ΑΕΚ έγιναν μ’ αυτούς. Όταν μπήκε η αστυνομία όλα ηρέμησαν.

Προκλήσεις υπήρχαν και μέσα στον αγώνα. Αγριότητες από τους παίκτες και τους ανθρώπους του Αιγάλεω. Πήρα τηλέφωνο την κυρία Βρεττάκου, η οποία είναι υπεύθυνη επικοινωνία με τους φιλάθλους και της είπα προσέξτε στην αλλαγή εστιών των πορτιέρο. Ξεκίνησε το β’ ημίχρονο με το πέναλτι και άρχισε η φασαρία από το Αιγάλεω. Εμείς δεν είχαμε κάποιο λόγο εκείνη τη στιγμή. Στο β’ ημίχρονο υπήρχε μεγαλύτερη αγριότητα σε όλα. Ως ΑΕΚ δείξαμε καλή διάθεση να τελειώσει το ματς. Συναινέσαμε να τελειώσει το παιχνίδι.

Το επίσημο Αιγάλεω συμμετείχε σε επεισόδια πριν το τέλος του ματς. Οι δικοί μας, όταν έγινε το σκορ 1-2 κακώς μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά γρήγορα απωθήθηκαν. Εμείς δεν είχαμε λόγο να κάνουμε επεισόδια. Δε διαψεύδω ότι μπήκαν και οι οπαδοί μας στο γήπεδο, οι σεκιούριτι όμως ήταν σε εντεταλμένη υπηρεσία. Μάθαμε μετά ότι οι πάγκοι άλλαξαν πλευρά μόνο γι’ αυτό το ματς».

Στη συνέχεια μίλησε, επίσης για λογαριασμό της ΑΕΚ, ο Βαγγέλης Γιαννίσης, που είπε:

«Ο οπαδός της ΑΕΚ αθωώθηκε ενώ απ’ στην πλευρά του Αιγάλεω επιβλήθηκαν ποινές. Δώδεκα ράμματα έκανε ο οπαδός της ΑΕΚ. Εγώ ο ίδιος τον μετέφερα μαζί με τον Τσιρίλο. Οι σεκιούριτι είχαν γκλόμπς και έκαναν επίθεση στους οπαδούς μας. Πάνω σ’ αυτά που φορούσαν έγραφε ΠΑΕ Αιγάλεω. Είπα στον παρατηρητή ότι θα έχουμε πρόβλημα. Στο τέλος έφαγε ξύλο ο διαιτητής. Του είπα τότε ότι σας είχαμε πει ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο. Η αστυνομία συνέλαβε έναν απ’ την ΑΕΚ και πέντε από το Αιγάλεω. όσο για τους πάγκους όλα τα χρόνια που πάω σ’ αυτό το γήπεδο οι πάγκοι είναι απέναντι. Πίσω από τον πάγκο της ΑΕΚ υπήρχαν 2000 οπαδοί του Αιγάλεω και ζητήσαμε απ' την αστυνομία να μας προστατεύσει».

Στην τελική του αγόρευση, δε, ο Χάρης Γρηγορίου σημείωσε: «Η ΑΕΚ έχει υπάρξει θύμα επεισοδίων. Θύμα παρασκηνίων. Δεν έχουμε όμως ποτέ νοοτροπία εκδίκησης. Στην κατηγορία αυτή όλα τα γηπεδούχα σωματεία μας βλέπουν ως ευκαιρία να κόψουν εισιτήρια. Όσα εισιτήρια κόψαμε ήταν ανάσα γι’ αυτούς. Συναντήσαμε κόλαση και ζούγκλα. Προπηλάκισαν την αποστολή, το έργο χόντρυνε.

Δεν ξέρουμε αν συνδέεται το Αιγάλεω με άλλα κέντρα αποφάσεων. Ό, τι ζητήσαμε όμως για προστασία δεν έγινε. Όλα αυτά επηρέασαν τους παίκτες μας. Το γήπεδο ήταν σαν το χειρότερο βουστάσιο. Ήταν όλα συντονισμένα για να μην κερδίσει η ΑΕΚ και να έχει πρόβλημα μετά την κλήση της από εσάς. Ήμασταν αμυνόμενοι σε όλη τη διάρκεια. Μόνο ο Παπουτσής του Αιγάλεω προσπάθησε να σώσει τον οπαδό. Δε μπορούμε να μπούμε στο ίδιο «καζάνι» με το Αιγάλεω. Ζητάμε τα ελαφρυντικά μας, αποκλειόμενη η ομάδα από την ποινή για αφαίρεση βαθμών».

Έπειτα απ’ όλα αυτά η διαδικασία ολοκληρώθηκε και μετά τα υπομνήματα που θα κατατεθούν τη Δευτέρα απ’ τις δυο πλευρές, αναμένεται η απόφαση την προσεχή Πέμπτη.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014, 20:27