Ο Πολωνός Νταμιάν Σιμάνσκι θα είναι η πρώτη μεταγραφή του Ίλια Ιβιτς και του Μάσιμο Καρέρα στην ΑΕΚ. Έρχεται να προσφέρει ποιότητα στη μεσαία γραμμή, κυρίως σε ρόλο «8αριού» και μια αναλυτική ματιά στο βιογραφικό του αφήνει την υποψία ότι η ΑΕΚ ίσως να χτύπησε «φλέβα χρυσού».

Είναι διεθνής με μία σοβαρότατη εθνική ομάδα, την Πολωνία, μόνιμα παρούσα στο Top-20 του ranking της UEFA τα τελευταία χρόνια. Βρίσκεται στην κατάλληλη ποδοσφαιρική ηλικία (ημερ. γεν. 15/6/1995) για να αναδειχθεί και να εκτοξεύσει την αξία του, ενώ παράλληλα έχει εμπειρία και παραστάσεις πρωταθλητισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σιμάνσκι έμαθε τα βασικά στις ακαδημίες της Μπελχάτοφ με την οποία πήρε το βάπτισμα του πυρός στην πολωνική λίγκα (Ekstraklasa) τον Αύγουστο του 2014, στα 19 του χρόνια. Πραγματοποίησε 19 συμμετοχές με τη Μπελχάτοφ η οποία τον Μάιο του 2015 υποβιβάστηκε. Την αμέσως επόμενη σεζόν (2015/16) συνεχίστηκε ο κατήφορος με νέο υποβιβασμό, όμως ο νεαρός χαφ δεν την ακολούθησε.

Στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου 2016/17 έκανε το άλμα στη Γιαγκελόνια και εκτοξεύτηκε αμέσως σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Πραγματοποίησε 15 συμμετοχές και η ομάδα του κατέκτησε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, αλλά έχασε τον τίτλο στην τελευταία αγωνιστική των play off!

Ένα χρόνο αργότερα αποκτήθηκε από τη Βίσλα Πλοκ και όπως αποδείχθηκε ήταν ο παίκτης που έκανε τη διαφορά. Υπέγραψε στις 17 Αυγούστου 2017 ενώ είχε ξεκινήσει η σεζόν, μπήκε στο rotation από την 7η αγωνιστική και έκτοτε δεν βγήκε ποτέ! Έχασε μόνο δύο ματς λόγω καρτών (είχε δεχθεί 11 εκείνη τη σεζόν) και με 29 συμμετοχές 4 γκολ 2 ασίστ ήταν ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας της Βίλσα Πλοκ που κατετάγη 4η στην κανονική περίοδο και 5η στα play off. Η 4η είναι η καλύτερη θέση που έχει καταλάβει η ομάδα του Πλοκ στην Ιστορία της. Με κεκτημένη ταχύτητα, ο Σιμάνσκι ξεκίνησε τη σεζόν 2018/19 και έπαιξε σε 20 συνεχόμενα ματς, όλα ως βασικός. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Γέρζι Μπρέτσεκ (νυν εκλέκτορας της εθνικής Πολωνίας) τού παρέδωσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού από την έναρξη του 2018 και αυτό παρέμεινε στο μπράτσο του σε όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμα και μετά την αποχώρηση του Μπρέτσεκ για το πόστο του ομοσπονδιακού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Ιανουάριο του 2019 και με εντυπωσιακό απολογισμό 52 συμμετοχών, 6 γκολ και 7 ασίστ στην Βίσλα (και συνολικά 84-6-9 στην Ekstraklasa), η Αχμάτ Γκρόζνι πλήρωσε «ζεστά» 1.500.000 για να τον κάνει δικό της. Αποκτήθηκε ως βασικότατος, ξεκίνησε τα πρώτα έξι παιχνίδια και έβγαλε αντίστοιχα 90λεπτα έως τον Απρίλιο του 2019. Όμως από τότε περιθωριοποιήθηκε και στους υπόλοιπους οκτώ μήνες παραμονής στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας είχε μόλις 7 ματς και κανένα 90λεπτο, ούτε γκολ ή ασίστ. Αυτό είναι και το μοναδικό ερωτηματικό στο κατά τα άλλα άψογο και διαρκώς ανοδικό βιογραφικό του.

Έχει τέσσερις συμμετοχές με την εθνική Πολωνίας στην οποία έκανε ντεμπούτο τον Σεπτέβριο του 2018 στο 1-1 με την Ιταλία για το Nations League, ενώ βρισκόταν μονίμως στις κλήσεις του Γέρζι Μπρέτσεκ έως τον Ιούνιο του 2019. Η αρνητική περίοδος που διένυσε στην Αχμάτ Γκρόζνι είχε επίπτωση και στο διεθνές του status, το οποίο ελπίζει να αποκαταστήσει μέσω της ΑΕΚ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης