Με ενθουσιασμό και αισιοδοξία για το αύριο της ΑΕΚ μίλησε ο Κωνσταντίνος Κοτσάτος, ο οποίος θα ηγηθεί της Ερασιτεχνικής ενώ θα τρέξει τις εξελίξεις και για την ποδοσφαιρική ομάδα, μαζί με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Ο ηγέτης της μπασκετικής ΑΕΚ μίλησε στην εφημερίδα «Ώρα των Σπορ» και αναφέρθηκε στο μεγάλο όνειρο της κατασκευής του νέου γηπέδου αλλά και στις αυριανές εκλογές της Ερασιτεχνικής για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά η συνέντευξη:

– Είπατε για το θέμα του γηπέδου ότι θα χρειαστεί και η δική σας συνδρομή και θα την προσφέρετε. Για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, αναφέρεστε στο ρόλο της Ερασιτεχνικής όσον αφορά στις εγκρίσεις που θα πρέπει να δώσει ή και για οικονομική προσφορά από εσάς;

«Η συνδρομή θα είναι πολύπλευρη. Εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις, γνωριμίες, έμμεση ή άμεση οικονομική βοήθεια, χορηγία για ονοματοδοσία του γηπέδου. Η συνδρομή λοιπόν θα είναι πολυποίκιλη. Αυτή τη στιγμή, η ΑΕΚ έχει ανάγκη από όλους όσοι μπορούν να προσφέρουν.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Επειδή το γήπεδο είναι προτεραιότητα και από άποψη σημασίας αλλά και χρονικά, καταρχάς ισχύει το ότι πρέπει να ξεκινήσει φέτος το έργο, αφού οι οικοδομικές άδειες είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς;

«Ναι, ισχύει.»

-Χωρίς να πρέπει να μας κάνετε κάποιες αποκαλύψεις που πιθανότατα δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα τους, υπάρχουν ήδη ουσιαστικές εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση ή περιμένουμε τις εκλογές και να ξεκινήσουν από Δευτέρα;

«Γίνονται ενέργειες και συζητήσεις εδώ και πολύ καιρό. Ό,τι γίνεται προ εκλογών επίσημα μπορεί να τρέξει μετά τις εκλογές.»

– Και ο κ. Μελισσανίδης και ο κ. Αλεξίου έχουν ήδη πει ότι σε 17 μήνες το γήπεδο θα είναι έτοιμο. Το λέτε κι εσείς αυτό; Έχετε την ίδια πεποίθηση;

«Επί του θέματος του χρονικού, εγώ δεν έχω μιλήσει με τους αρχιτέκτονες και τους κατασκευαστές. Θεωρώ κάπως πρόωρο να θέσω ένα χρονοδιάγραμμα. Από την εμπειρία όμως που υπάρχει από τα γήπεδα που έχουν χτιστεί στην Ευρώπη, θεωρώ ότι εφόσον δεν υπάρξουν νομικά εμπόδια και προβλήματα, είτε εκ των έσω είτε εκ των έξω, το γήπεδο που θέλουμε να κατασκευάσουμε και που σας λέω ότι θα είναι μοναδικό σε όλη την Ευρώπη, μπορεί να γίνει σε διάστημα ενάμισι έτους. Αρκεί φυσικά να ξεκινήσει το έργο και να μη μας σταματήσει κανείς εξωγενής παράγοντας.»

– Ως προς τους επίσημους φορείς και κυρίως τον Δήμο, έχετε κάποια αίσθηση για τη στάση που θα κρατήσουν;

«Η ανεπίσημη θέση του Δήμου, γιατί αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε ραντεβού χωρίς να έχουμε κάποια θεσμική θέση, είναι πολύ θετικά διακείμενη, αφού η Φιλαδέλφεια ερήμωσε μετά το γκρέμισμα του γηπέδου κι ένα σωρό άνθρωποι που έβγαζαν το ψωμί τους το έχασαν, αφού νέκρωσε όλη η περιοχή. Αυτή τη στιγμή, με την κρίση που υπάρχει στην περιοχή, είναι καλοδεχούμενο, όχι για τη Φιλαδέλφεια, αλλά για τον οποιονδήποτε Δήμο στην Ελλάδα, να γίνει ένα τέτοιο έργο.»

– Το σχέδιο του γηπέδου για εσάς πώς θα μπορούσε να γίνει ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της ομάδας και στα υπόλοιπα τμήματα, γιατί πολλά έχουν ακουστεί… Καταρχάς, μιλάμε για όλα τα τμήματα στεγασμένα στον ίδιο χώρο;

«Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι δεν χωράνε όλα στον ίδιο χώρο. Κι επειδή γνώμονάς μας είναι να γίνει το καλύτερο δυνατόν και από ζήτημα χωρητικότητας και ποιότητας αλλά και από κόστος, θεωρώ ότι είναι πιο εφικτό να υπάρξουν δύο ξεχωριστά οικήματα. Το ιδανικό, ναι, θα ήταν να υπάρχουν όλα σε ένα ενιαίο χώρο. Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι θα είναι δύο ξεχωριστά οικήματα, αλλά θα γίνει προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά ώστε να εκμεταλλευτούμε τις κοινές χρήσεις, δηλαδή τα πάρκινγκ, τις συγκοινωνίες, τους εμπορικούς χώρους.»

– Μιλήσατε για ένα γήπεδο ξεχωριστό και μοναδικό στην Ευρώπη. Αυτό βασίζεται στο δικό σας όραμα, στο όραμα που σας έχει παρουσιάσει ο κ. Μελισσανίδης ή μήπως ακόμα και σε σχέδια που έχετε δει και που θα δούμε κι εμείς στην πορεία;

«Και στα τρία! Αυτό που με έχει χαροποιήσει πάρα πολύ με τον κ. Μελισσανίδη και για το λόγο αυτό έφυγα από την τελευταία μας συνάντηση κατενθουσιασμένος, είναι ότι με τα δικά μας πλάνα και για το γήπεδο και για την Ερασιτεχνική και για την ανάπτυξη της ομάδας μας, συμβαδίζουν απόλυτα τα πλάνα και οι δικές του σκέψεις. Πραγματικά σας το λέω, η τελευταία μου συνάντηση μαζί του ήταν μια από τις πιο ξεχωριστές και ευχάριστες στιγμές της ζωής μου. Διότι είδα πως ένας άνθρωπος αυτοδημιούργητος, που έχει φτάσει τόσο ψηλά, είχε σκεφτεί κάποια πράγματα τα οποία είχαμε σκεφτεί κι εμείς, κι έτσι μας έδειξε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.»

– Εντούτοις, επειδή ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια κι επειδή υπάρχει ο φίλαθλος κόσμος της ΑΕΚ που αγωνιά, θα έχει μεγάλη σημασία αν μας πείτε τι εντυπώσεις έχετε αποκομίσει εσείς από αυτόν σε σχέση με τις επιθυμίες του και την αποφασιστικότητά του για την ΑΕΚ.

«Πιστεύω ότι ο κ. Μελισσανίδης αφού έχει φτάσει στο επιχειρηματικό Έβερεστ, με τις εταιρείες του που είναι οι πιο καταξιωμένες και εισηγμένες τόσο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όσο και στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι για εκείνον πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό το θέμα της ΑΕΚ. Μπορώ να σας πω ότι το μάτι του γυαλίζει! Και δεν σας κρύβω ότι όραμά του και είναι κάτι στο οποίο κι εμείς συνταυτιζόμαστε και είμαστε 100% μαζί του, είναι το προσωπικό στοίχημα που έχει βάλει, εκτός από την αναγέννηση της ΑΕΚ, να φτιάξει και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κι αυτό θα είναι μεγάλη επιτυχία, τόσο της διοίκησης Μελισσανίδη στο χώρο του ποδοσφαίρου όσο και της διοίκησης Κοτσάτου-Αλεξίου στην Ερασιτεχνική.

»Δυστυχώς το ποδόσφαιρό μας είναι σε φθίνουσα πορεία και υπάρχει η τάση του κόσμου να φεύγει. Σκοπός του κ. Μελισσανίδη λοιπόν είναι μέσα από την αναγέννηση της ΑΕΚ να έρθει και η αναγέννηση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τολμώ να πω ότι η απόφαση της ΑΕΚ για οικειοθελή υποβιβασμό και στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο, για να εξυγιανθούμε, θα βρει σύντομα μιμητές κι άλλες μεγάλες ομάδες. Γιατί, δυστυχώς, είναι μονόδρομος. Υπάρχουν καταστάσεις στην Ελλάδα που τις ξέρει όλος ο κόσμος που δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος, όλα αυτά έχουν φέρει τη συρρίκνωση.

»Σημασία έχει να υπάρχει ανταγωνισμός ώστε όλες οι ομάδες που είναι αξιόλογες να μπορούν να πάρουν κάποιο τίτλο. Και όχι στα χαρτιά, αλλά στο γήπεδο. Αυτό θα δώσει τη νέα πνοή και θα κάνει τον κόσμο να θέλει να πηγαίνει στο γήπεδο.»

– Από χθες υπάρχει μια αίσθηση μουδιάσματος με το θέμα του ΟΑΚΑ. Κάποιοι μιλάνε και για μια πρώτη ήττα της νέας τάξης πραγμάτων στην ΑΕΚ; Εσείς πως το εκλαμβάνετε;

«Καμία ήττα δεν υπάρχει. Είμαι κι εγώ από αυτούς που έχουν μεγαλώσει με την ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια και που με ξενίζει το ΟΑΚΑ. Αλλά το Ελληνικό ήταν μια μεταβατική περίοδος. Ο στόχος είναι ένας, να επιστρέψουμε γρήγορα στο σπίτι μας, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τώρα, αν για δύο χρόνια θα παίζαμε στο Ελληνικό, στη Ριζούπολη, στη Νέα Σμύρνη ή στο ΟΑΚΑ, δεν έχει καμία σημασία. Και ο κόσμος να μη μουδιάζει.

»Ο πρώτος στόχος ήταν η Ριζούπολη, που είναι έδρα μιας προσφυγικής ομάδας και κοντά στη γειτονιά της ΑΕΚ. Όμως οι άνθρωποι του Απόλλωνα, πριν καν ζητήσουμε να τους δούμε, έβγαιναν στα ραδιόφωνα κι έλεγαν ότι δεν θέλουν την ΑΕΚ. Ε, δεν γίνεται η ΑΕΚ να παρακαλάει κανέναν. Η ΑΕΚ έχει ιστορικά ηγετική θέση και δεν μπορεί να παρακαλάει κανέναν. Κι εγώ έχω αφιερώσει πολύ χρόνο για να δω πού θα στεγαστούν τα υπόλοιπα τμήματα, κι όπου πάω τρώμε πόρτα. Ε, αυτό θα τελειώσει. Ας φάμε δύο χρόνια όπου είναι να τα φάμε. Θα ήταν μια καινούργια προσπάθεια στο Ελληνικό, αλλά, όταν το ίδιο το Κράτος δεν μπορεί να παράσχει τα αυτονόητα, τι να κάνει η ΑΕΚ;»

– Επιστρέφοντας λίγο στο ψηφοδέλτιο της Ερασιτεχνικής, σας ενοχλεί ο διαχωρισμός των μελών σε διάφορες κατηγορίες;

«Κοιτάξτε να δείτε, στην Ελλάδα και στην ΑΕΚ μας έχει καταστρέψει αυτή η ιστορία με τις ταμπέλες. Ο κ. Αλεξίου, που είναι χρόνια φίλος μου και συνεργάτης, χαρακτηρίζεται Χατζηχρηστικός. Σας διαβεβαιώνω ότι ταμπέλες σε αυτή τη διοίκηση της ΑΕΚ δεν υπάρχουν. Η διοίκηση, με πρόεδρο εμένα, θα χαράξει τη στρατηγική και τους στόχους της και όλοι σαν μια ομάδα, σαν μια γροθιά, θα ακολουθούν αυτή τη χάραξη. Όποιος δεν το κάνει, δεν θα είναι πλέον στην ομάδα. Είναι πολύ απλά τα πράγματα.»

– Ποιος είναι ο βασικός στόχος της διοίκησής σας;

«Ο πρώτος στόχος της νέας διοίκησης είναι η οικονομική εξυγίανση και αυτός είναι παράλληλος με τα νέα γήπεδα. Ο σκοπός μας είναι, φεύγοντας σε τρία χρόνια, η ΑΕΚ να μη χρωστάει ευρώ, να έχει τις υποδομές και τις Ακαδημίες της και να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Να είναι μια ΑΕΚ που θα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις. Ξέρετε πολύ καλά ότι αποχώρησαν από μεγάλα σωματεία που έκαναν πρωταθλητισμό παράγοντες που άφησαν συντρίμμια. Μακάρι, μέσα στην πορεία της εξυγίανσης, να κάνουμε πρωταθλητισμό μέσα στην επόμενη διετία, αλλά δεν είναι θέσφατο.

»Σε κάθε τμήμα, θέλουμε να βάλουμε έναν άνθρωπο με βεληνεκές που μπορεί να στηρίξει το τμήμα. Και παράλληλα να ανοίξουμε το τμήμα και να μην πραγματοποιούμε εκλογές με 200 μέλη, αλλά με 20.000 μέλη. Μέλη που μέσα από τη συνδρομή τους θα μπορούν να βοηθάνε τα τμήματα ώστε να υπάρχει οικονομική αυτάρκεια, αλλά και που με την ψήφο τους θα έχουν λόγο στις αποφάσεις. Ο τραγέλαφος με τα 200 μέλη που ανήκουν στο ένα ή στο άλλο στρατόπεδο πρέπει να σταματήσει για μια ομάδα που έχει 1,5 εκατομμύριο φιλάθλους.»

Επιμέλεια: Γιώργος Περράκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης