Με μεγάλη συμμετοχή διεξάγεται το 2ο Ιατρικό Συνέδριο της ΠΑΕ ΑΕΚ στην αίθουσα VIP του ΟΑΚΑ, με κύριο θέμα τον τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του συνεδρίου ήταν οι ομιλίες ποδοσφαιριστών που έχουν αντιμετωπίσει τραυματισμό στον χιαστό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Θανάσης Καραγκούνης της Λαμίας βίωσε δύο φορές στην καριέρα του τον πολύ σοβαρό τραυματισμό:

«Το 2014 πήρα μεταγραφή από τον Ατρόμητο στην Τσβόλε. Η προσαρμογή μου ήταν δύσκολη στην αρχή, γιατί η ομάδα αγωνίζεται σε συνθετικό χλοοτάπητα. Αλλά προσαρμόστηκα, όλα πήγαιναν καλά, πήραμε το κύπελλο, το σούπερ καπ, πίστευα ότι ήμουν στα καλύτερά μου. Όμως, τον Νοέμβριο σε μια προπόνηση “κόλλησε” το γόνατό μου και άκουσα ένα “κρακ”. Ήταν ένα διάστημα που με πήρε από κάτω. Ζήτησα από την Τσβόλε να μου επιτρέψει να έρθω στην Ελλάδα για το χειρουργείο ή να επιλέξω άλλο γιατρό, αλλά δεν με άφησαν.

Μου ζήτησαν να χειρουργηθώ στο νοσοκομείο του Τσβόλε. Ήμουν καινούργιος στην Ολλανδία και δεν ήθελα να φέρω αντίρρηση. Μπήκα στο χειρουργείο, βγήκα και η αλήθεια είναι ότι τον πρώτο καιρό δεν πονούσα τόσο. Η αποκατάστασή μου έγινε στο κέντρο αποκατάστασης της Εθνικής Ολλανδίας, που ήταν καταπληκτικό, και στην αποκατάσταση όλα πήγαν καλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φτάσαμε στον Ιούνιο του 2015 και από το κέντρο αποκατάστασης μου είπαν τις μισές μέρες να κάνω προπονήσεις και τις άλλες μισές να κάνω στο κέντρο. Σε μια από τις τελευταίες μέρες, σε μια προπόνηση, άκουσα το ίδιο “κρακ”. Κατάλαβα αμέσως τι έπαθα. Έπαθα υποτροπή. Δεν ήθελα να βλέπω κανέναν. Δεν ήθελα να μιλάω ούτε στη μάνα μου και τον πατέρα μου. Έπεσα σε κατάθλιψη. Μπήκα στο χειρουργείο τον Αύγουστο και αποφάσισα εκείνη τη σεζόν να την αφιερώσω όλη στην αποκατάστασή μου. Κάθε μέρα έκανα 200 χιλιόμετρα για να κάνω αποκατάσταση. Πήγαν όλα καλά. Δεν το έβαλα κάτω. Μέχρι που ξανά τον Νοέμβριο της επόμενης σεζόν, κατά τη διάρκεια του αγώνα αυτή τη φορά, άκουσα ένα “κλακ” και έπεσα κάτω. Το γόνατό μου “κλείδωσε”.

Τους επόμενους τρεις μήνες έκανα προπονήσεις και το γόνατό μου κολλούσε. Από την ομάδα μου έλεγαν ότι είναι ψυχολογικό, να πάω σε ψυχολόγο. Πήγα. Αλλά το πρόβλημα συνέχιζε. Πήγα ξανά στον γιατρό που με χειρούργησε και του ζήτησα να μου κάνει αρθροσκόπηση να δούμε.

Τελικά είχα πρόβλημα στον μηνίσκο. Τότε κατάλαβα πως ό,τι έκανα θα το έκανα μόνος μου. Δεν είχα εμπιστοσύνη σε κανέναν. Πήρα την απόφαση να επιστρέψω στην Ελλάδα, να παίζω ξανά σε γρασίδι και να ξεκινήσω από την αρχή. Τώρα δεν έχω καμία ενόχληση, νιώθω καλύτερα από ποτέ».

Ο Έλντερ Λόπες της ΑΕΚ, είναι απών από τον περασμένο Οκτώβριο και μετράει αντίστροφα τις ημέρες για την επιστροφή του. Το πιθανότερο, μάλιστα, είναι να αγωνιστεί μέσα στον Απρίλιο.

«Ήταν ένα παιχνίδι στην Κρήτη με τον ΟΦΗ, όταν στην προσπάθειά μου να κόψω τη μπάλα άκουσα ένα “κρακ”. Δεν είχα αισθανθεί κάτι παρόμοιο στην καριέρα μου, οπότε κατάλαβα αμέσως ότι ήταν κάτι πολύ σοβαρό. Ψυχολογικά αισθάνθηκα πολύ άσχημα. Πολλά πράγματα περνάνε από το μυαλό εκείνη τη στιγμή. Το πρώτο που σκέφτεσαι είναι αν θα μπορέσω να παίξω ξανά ποδόσφαιρο. Και αν μπορέσω, αν θα έρθω ξανά στο ίδιο επίπεδο.

Αλλά στη συνέχεια, με τη στήριξη της οικογένειάς μου, των συμπαικτών μου, του σταφ και του ιατρικού επιτελείου της ομάδας, τα πράγματα άλλαξαν. Τώρα τα θεωρώ όλα αυτά περασμένα. Ήταν εύκολη απόφαση για εμένα να επιλέξω να χειρουργηθώ στην Ελλάδα, από το ιατρικό τιμ της ομάδας, γιατί έβλεπα συμπαίκτες μου που είχαν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα, όπως ο Μάνταλος, ο Μπακάκης, ο Λαμπρόπουλος, ότι είχαν επιστρέψει σε πολύ καλή κατάσταση.

Αποφάσισα να με χειρουργήσει ο κ. Νικολάου, που θέλω να τον ευχαριστήσω πολύ. Όλα πήγαν καλά κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης. Πέρσι είχαμε μια φανταστική χρονιά με την ομάδα, φέτος ξεκινήσαμε καλά, μπήκαμε στους ομίλους του Champions League, αλλά έπειτα είχαμε μια όχι καλή περίοδο. Εγώ τώρα αισθάνομαι ένα βήμα πριν από την επιστροφή μου και έχω όλη τη διάθεση να βοηθήσω την ομάδα στο διάστημα που απομένει για να πετύχει τους στόχους της. Αισθάνομαι τυχερός που όλα πήγαν καλά».

Σημαντική είναι και η παρουσία του Μαρκο Βουγιαμόζ, επικεφαλής της επιτροπής αντιντόπινγκ και της ιατρικής επιτροπής της UEFA. Η ΠΑΕ ΑΕΚ τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης και την παρουσία του μέσω του διευθυντή επικοινωνίας Ανδρέα Δηματου και εκείνος, στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ανταπέδωσε τις ευχαριστίες στον Αλκη Καλλιακμάνη και την Αγγελική Αρκαδη για τη συμμετοχή του στη διημερίδα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πολιτική καταπολέμησης του ντόπινγκ της UEFA και στην αναγκαιότητα ενημέρωσης των ποδοσφαιριστών για αυτά τα θέματα από τα ιατρικά επιτελεία των ομάδων τους.

* Το μεσημέρι, ανάμεσα στις δύο προπονήσεις της ΑΕΚ, ο Μανόλο Χιμένεθ έδωσε το «παρών» στο συνέδριο μαζί με τους συνεργάτες του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης