Στην κρισιμότητα που έχει αποκτήσει για την Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου η νίκη στον εκτός έδρας αγώνα της με τη Λιθουανία στάθηκε ο Φερνάντο Σάντος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, πριν τον αυριανό ματς στο Βίλνιους, για τα προκριματικα του Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός υποστήριξε πως η «γαλανόλευκη» πρέπει να πάση θυσία να πάρει το «τρίποντο» σε αυτό το ματς έτσι ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες συμμετοχής της στην τελική φάση του προσεχούς Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ μεταξύ άλλων έστειλε μήνυμα ότι «…όποιος δεν μπορεί, να το πει για να μην παίξει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω πως όλοι το θέλουμε, άρα για 90 λεπτά πρέπει να τα δώσουμε όλα. Το ξαναλέω αυτή τη φορά, αν κάποιος ποδοσφαιριστής για τον Α ή τον Β λόγο νιώθει κούραση ή οτιδήποτε άλλο, πρέπει να το πει στον προπονητή για να κάνει κι αυτός σωστά τα πλάνα του. Εγώ θέλω να είμαι στη Βραζιλία», ανέφερε αρχικά ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός.

«Η Λιθουανία είναι ένας πολύ οργανωμένος αντίπαλος. Την είδαμε και στο πρώτο παιχνίδι, ξέρουμε τον τρόπο παιχνιδιού της, είναι πιεστική στα μαρκαρίσματά της και έχουμε προετοιμαστεί για να την αντιμετωπίσουμε», τόνισε στη συνέχεια ο Σάντος και πρόσθεσε:

«Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τον αυριανό αγώνα, έχουμε τη φιλοδοξία να είμαστε στη Βραζιλία, θέλουμε να νικήσουμε στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας για να τα καταφέρουμε και ξέρουμε πως πρέπει να το αποδείξουμε μέσα στο γήπεδο αυτό. Ξέρουμε τον αντίπαλό μας, πιστεύω πως έχουμε προετοιμαστεί καλά για να τα καταφέρουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για τον πλαστικό χλοοτάπητα στο Βίλνιους, σχολίασε: «Είναι ένα θέμα που μας απασχόλησε, αλλά δεν είναι ώρα για να το συζητήσουμε. Θα κάνουμε την προπόνησή μας, και θα δούμε πως θα ανταποκριθούμε στον αγώνα».

Για το αν θα προσεγγίσει επιθετικά ή αμυντικά τον αγώνα, σχολίασε: «Ένας απλός κανόνας του αγώνα είναι πως όταν έχεις τη μπάλα επιτίθεσαι κι όταν δεν την έχεις αμύνεσαι. Αυτά δεν διαχωρίζονται. Όταν θα έχουμε τη μπάλα θα πρέπει να προσπαθούμε να σκοράρουμε, όταν δεν την έχουμε, θα πρέπει να προσπαθούμε να αμυνθούμε καλά και να ανακτούμε την κατοχή».

Για το αν έχει ξεχωρίσει κάποιο παίκτη του αντιπάλου, απάντησε: «Ποτέ δεν δίνουμε σημασία σε μεμονωμένους παίκτες. Είναι πάγια τακτική μας αυτό. Εξετάζουμε ως σύνολο τον κάθε αντίπαλο, προσέχουμε πάντα τα δυνατά τους σημεία και από τη στιγμή που πρέπει να νικήσουμε τον αγώνα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τα καταφέρουμε».

Σε ερώτηση για τους παίκτες που θα χρησιμοποιήσει, είπε: «Έχουμε 21 ποδοσφαιριστές διαθέσιμους και σκεφτόμαστε πως θα τους χρησιμοποιήσουμε. Ποιοι θα είναι οι έντεκα που θα αρχίσουν και τι θα κάνουν για να νικήσουμε τον αγώνα. Δεν χρειάζεται να ορίσουμε παίκτες-κλειδιά, λειτουργούμε σαν σύνολο».

Αναφορικά με την ενδεκάδα, την οποία σκοπεύει να παρατάξει συμπλήρωσε: «Έχω αποφασίσει κατά 95%, πάντα υπάρχει ένα μικρό παράθυρο που μπορεί να σου αλλάξει τα πλάνα, έχω όμως πάρει τις αποφάσεις μου για τον αγώνα».

Για το πώς θα παίξει η Εθνική, επεσήμανε: «Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παίξουμε το παιχνίδι μας. Δεν μας ενδιαφέρουν οι διαστάσεις του γηπέδου, αν είναι πλαστικό ή όχι. Για εμένα είναι κάτι πολύ απλό. Αν θέλουμε να πάμε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, πρέπει να πάρουμε τη νίκη σε αυτό τον αγώνα ανεξαρτήτου συνθηκών, γηπεδικών ή καιρικών.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να τρέξουμε πάρα πολύ, γιατί το κάνει κι ο αντίπαλος αυτό, και να παλέψουμε πολύ, γιατί κι αυτό το κάνει ο αντίπαλος. Αν σε αυτούς τους δυο παράγοντες είμαστε ισάξιοι ή καλύτεροι, έχουμε την ποιότητα να τα καταφέρουμε. Αν κάποιος παίκτης αισθάνεται το αντίθετο, ας μου το πει νωρίτερα για να μην τον βάλω να παίξει».

Ο Φερνάντο Σάντος, στη συνέχεια υποστήριξε ότι: «Ακόμα περισσότερο από το ποιοι θα είναι οι ποδοσφαιριστές, το σημαντικό για εμένα είναι να νικήσουμε ως ομάδα. πρέπει να κάνουμε σωστά, ομαδικά, τα πράγματα στην άμυνα και την επίθεση. Ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά του κάθε ποδοσφαιριστή σε κάθε θέση. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να πιέσουμε τον αντίπαλο ψηλά, να μην κάνει το παιχνίδι του, να τον αναγκάσουμε να κάνει λάθη και να πάρουμε τη μπάλα ψηλά στο γήπεδο, να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και οργανωμένα να ψάξουμε το γκολ. Δεν πιστεύω σε παίκτες που έχουν μόνο επιθετικές ή μόνο αμυντικές τακτικές».

Όσο για το αν τον προβληματίζουν τα γκολ από στημένες φάσεις που δέχθηκε η Εθνική στη Βοσνία, σχολίασε: «Είναι αλήθεια πως δεχθήκαμε γκολ από στημένα στη Βοσνία, κάτι που δεν συνηθίζει η ομάδα. Αυτό δεν σημαίνει πως κάποια πράγματα είναι στραβά. Σε 30 παιχνίδια δείξαμε πολύ δυνατοί σε αυτό το κομμάτι. Έχω πίστη στους παίκτες μου ότι θα είναι συγκεντρωμένοι, καθώς τα στημένα είναι θέμα συγκέντρωσης, και πως θα είμαστε πάρα πολύ δυνατοί κι αμυντικά κι επιθετικά σ’ αυτό το κομμάτι».

Για το σύστημα που θα επιλέξει, ανέφερε: «Θα παίξουμε 4-3-3 όπως έχουμε κάνει σε όλα τα παιχνίδια σχεδόν που είμαι στην ομάδα. Το αν θα παίξουμε στο κέντρο σε σχηματισμό «2-1» ή «1-2» δεν το έχω αποφασίσει και θα φανεί αύριο. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι αλλαγές που γίνονται στην Εθνική είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, πχ στο σύστημα ή κάτι άλλο, γιατί όταν έχεις τους παίκτες για τρεις μέρες και η μία είναι μέρα ξεκούρασης, σε δυο προπονήσεις πως θα κάνεις μια αλλαγή και να την αφομοιώσουν οι ποδοσφαιριστές;

Πως θα αποδώσουν όπως πρέπει στον αγωνιστικό χώρο; Κατά τη διάρκεια αυτών των δυο χρόνων παίζουμε 4-3-3, ή στο 4-4-2 που γυρνάει ο επιθετικός για να πάρει μπάλα και γίνεται 4-2-3-1, είναι ένα σύστημα που το ξέρουν καλά οι ποδοσφαιριστές, νιώθουν άνετα και με αυτό θα παίξουμε και στον αυριανό αγώνα».

Για το αν η κρισιμότητα του αγώνα, αγχώνει την ομάδα, υπογράμμισε: «Όταν λέμε ότι έχουμε υποχρέωση, ή λέμε «πρέπει», το λέμε προφανώς γιατί θέλουμε να είμαστε στη Βραζιλία. Το «πρέπει» είναι ένα κίνητρο, ένα όνειρο που έχουν όλοι οι ποδοσφαιριστές για να είναι στη μεγάλη αυτή γιορτή.

Θα τους επηρεάσει θετικά και δεν θα είναι βάρος στα πόδια τους. Θα τους δώσει ένα όραμα και ενθουσιασμό για να αποδώσουν καλύτερα και να βρεθούν ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο. Οι παίκτες το ξέρουν καλά αυτό και γνωρίζουν πως για να περάσουμε πρέπει να πάρουμε τα πέντε παιχνίδια που απομένουν. Με πέντε νίκες θα κυνηγήσουμε την πρώτη θέση αλλά ακόμα κι αν δεν την κατακτήσουμε θα έχουμε τη δυνατότητα μέσω των μπαράζ να πάμε στη Βραζιλία».

Κληθείς να μιλήσει για το τι πρέπει να κάνει η Εθνική για να νικήσει, είπε: «Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κερδίσουμε. Άρα, πρέπει να βάλουμε περισσότερα γκολ από τον αντίπαλο. Είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα για αυτό τον αγώνα, έχουμε δει βίντεο του αντιπάλου. Ξέρουμε τη Λιθουανία, είναι μια ομάδα που πιέζει στα μαρκαρίσματά της και ξέρουμε τι μπορεί να κάνει επιθετικά. Από την πλευρά μας πρέπει να κάνουμε καλύτερα αυτά τα πράγματα από τον αντίπαλο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ για εμάς. Αυτό είπα και στους παίκτες.

Το κλειδί του αγώνα είναι το κατά πόσο θα μπορέσουμε όταν έχουμε την κατοχή να πιέσουμε τον αντίπαλο και όταν δεν την έχουμε να αναγκάσουμε τον αντίπαλο να κάνει λάθη. Να μην περιοριστούμε σε κάλυψη χώρου. Να δημιουργήσουμε υπεροπλία στο κέντρο και να μην αφήσουμε τη Λιθουανία να κάνει κατοχή. Αν το κάνουμε ψηλά, θα είναι καλό για εμάς γιατί θα είμαστε κοντά στην αντίπαλη εστία. Αλλά όπου και να γίνει, θα είναι θετικό γιατί θα πιέσουμε, θα τρέξουμε και θα κυνηγήσουμε τον αντίπαλο να κάνει λάθη».

Σε ερώτηση για την κόπωση κι αν επηρεάζει την ομάδα ο Σάντος υποστήριξε: «Το κίνητρό μας, η φιλοδοξία μας και το όνειρό μας να είμαστε στη Βραζιλία θα πρέπει να μας κάνει να ξεπεράσουμε την κούραση. Στο αυριανό παιχνίδι δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε κουρασμένοι, έχουμε μπροστά μας κάτι τόσο μεγάλο που δεν γίνεται να πούμε κάτι τέτοιο. Πιστεύω πως όλοι το θέλουμε, άρα για 90 λεπτά πρέπει να τα δώσουμε όλα. Το ξαναλέω αυτή τη φορά, αν κάποιος ποδοσφαιριστής για τον Α ή τον Β λόγο νιώθει κούραση ή οτιδήποτε άλλο, πρέπει να το πει στον προπονητή για να κάνει κι αυτός σωστά τα πλάνα του. Εγώ θέλω να είμαι στη Βραζιλία»!

Καταλήγοντας, ερωτηθείς για το αν δεν θα βάλει κάποιον παίκτη αν του πει πως δεν νιώθει έτοιμος να παίξει, υπογράμμισε: «Αν μου το πει κάποιος, προφανώς δεν θα παίξει. Σίγουρα θα έχει αντίκτυπο στις επόμενες κλήσεις. Θα είναι… λιποτάκτης αν δεν το πει και φανεί στο γήπεδο. Θα είναι πιο τίμιο να το πει εξαρχής, είναι πιο σωστό για εμένα να γίνει έτσι. Ήταν το πρώτο πράγμα που τους είπα την πρώτη μέρα που βρεθήκαμε. Είπα πως ακόμα δεν έχουμε διακοπές, έχουμε μπροστά μας αυτό το πολύ σημαντικό παιχνίδι».

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης