Σοβαρό αντίκτυπο και στον Μισέλ Πλατινί ενδέχεται να έχει η υπόθεση των ποινικών διώξεων που ασκήθηκαν στον Σεπ Μπλάτερ.

Όπως αποκαλύπτεται, ο Πλατινί μπαίνει πλέον στο μικροσκόπιο της ανεξάρτητης Επιτροπής Ηθικής της παγκόσμιας ομοσπονδίας για τη συναλλαγή που είχε με τον Μπλάτερ και φέρνει τον τελευταίο αντιμέτωπο με κατηγορίες για «απιστία σε υπόθεση πληρωμής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Telegraph, ο πρόεδρος της FIFA έδωσε σε αυτόν της UEFA και άλλοτε βασικό του ανταγωνιστή για την προεδρία της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποσό 1,76 εκατ. ευρώ, λίγες εβδομάδες προτού ο ίδιος τελικά αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Ασφαλώς τόσο ο Ζεπ Μπλάτερ όσο και ο Μισέλ Πλατινί αρνούνται οποιαδήποτε ύποπτη συναλλαγή και ο τελευταίος αποδίδει τα χρήματα που εισέπραξε σε απολαβές για υπηρεσίες του κατά το παρελθόν, ωστόσο το τάιμινγκ μόνο υποψίες μπορεί να δημιουργήσει, όπως και το γεγονός ότι μετά την απόσυρση της υποψηφιότητάς του κάλεσε με επιστολή του όλες τις ομοσπονδίες-μέλη της UEFA να στηρίξουν στις εκλογές τον Μπλάτερ. Ο τελευταίος είχε επανεκλεγεί τότε δίχως αντίπαλο.

Όσο για τον Μπλάτερ, σε περίπτωση που του επιβληθεί ποινή, θεωρείται σίγουρο ότι θα παραιτηθεί δεδομένης και της υπόσχεσής του να το κάνει ούτως ή άλλως τον προσεχή Φλεβάρη. Όπως είναι εύλογο, το όλο ζήτημα προσπάθησε άμεσα να το εκμεταλλευτεί ο πρίγκηπας Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν. Ο αντίπαλος του Μπλάτερ στις τελευταίες εκλογές (όπου ηττήθηκε) και αουτσάιντερ -πριν τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις- για να επικρατήσει σ’ αυτές του Φλεβάρη, δήλωσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όπως έλεγα πάντα, η αλλαγή είναι μια διαδικασία, δεν είναι ένα μόνο γεγονός. Η διαδικασία αλλαγής στη FIFA ξεκίνησε τον Μάιο. Έχουμε την ευκαιρία τον Φλεβάρη να αξιοποιήσουμε αυτό το momentum. Πρέπει να ενωθούμε και να δουλέψουμε για ν’ αποκαταστήσουμε τη φήμη και την αξιοπιστία της FIFA, με το να φέρουμε την αλλαγή που τόσο ξεκάθαρα χρειάζεται».

Παρόλα αυτά, άλλες φωνές εκτός FIFA (συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Διαφάνειας) επιμένουν ότι και ο πρίγκιπας Αλί είναι υπό αμφισβήτηση εξαιτίας της τετραετούς θητείας του στην εκτελεστική επιτροπή της παγκόσμιας ομοσπονδίας και συνεχίζουν να ζητούν μια ανεξάρτητη λύση.

Χαρακτηριστικά είναι τα λεγόμενα του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού στην αξιωματική αντιπολίτευση της Αγγλίας, Κλάιβ Έφορντ: «Το ότι έχει επιτραπεί στον Μπλάτερ να μείνει στο τιμόνι της FIFA παρά τα αναρίθμητα σκάνδαλα όπου έχει εμπλακεί, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα της ομοσπονδίας να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Είναι ώρα να τελειώσει η εποχή Μπλάτερ και η διαφθορά που τη συνόδευσε».

Διαβάστε επίσης: Μπλάτερ- Πλατινί στο σκαμνί

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης