Απόφαση «βόμβα» κατά του CAS

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2018, 13:49
Απόφαση «βόμβα» κατά του CAS
Απόφαση «βόμβα», που θέτει εν αμφιβόλω τις αποφάσεις του αθλητικού διαιτητικού δικαστηρίου, του γνωστού CAS, που εδρεύει στη Λωζάννη της Ελβετίας, εξέδωσε το ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου. Το διεθνές ημιδικαστικό σώμα για την επίλυση αθλητικών διαφορών αποτελεί το κορυφαίο στον κόσμο όργανο ελέγχου για τη νομιμότητα των διαδικασιών σχετικά με τους επαγγελματίες αθλητές.

Η απόφαση του δικαστηρίου στο Στρασβούργο ελήφθη έπειτα από καταγγελία του παλαίμαχου Ρουμάνου σταρ του ποδοσφαίρου, Άντριαν Μούτου, και της Γερμανίδας αθλήτριας πατινάζ ταχύτητας, Κλαούντια Πεχστάιν, και θέτει σε αμφισβήτηση τις αποφάσεις του CAS, που έχουν ληφθεί σε όχι δημόσιες συνεδριάσεις, κυρίως όταν το ζητούσε ο προσφεύγων.

Το CAS, «Court of Arbitration for Sport», είναι ένα αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο που συστάθηκε για την επίλυση διαφορών που σχετίζονται με τον αθλητισμό από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Μια διαφορά μπορεί να υποβληθεί στο CAS μόνο εάν υπάρχει συμφωνία διαιτησίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Σύμφωνα με τον Ολυμπιακό χάρτη, όλες οι διαφορές σε σχέση με τους Ολυμπιακούς αγώνες μπορούν να υποβληθούν μόνο στο CAS.

Ο Μούτου προσέφυγε στο CAS και έχασε τη δίκη. Ο Ρουμάνος κατήγγειλε τότε πως ένας δικαστής του CAS δούλευε παλαιότερα σε δικηγορικό γραφείο, που είχε υποθέσεις της Τσέλσι, και προσέφυγε στο δικαστήριο του Στρασβούργου, υποστηρίζοντας πως η σύνθεση του δικαστηρίου της Λωζάννης δεν ήταν ανεξάρτητη. Το ίδιο κατήγγειλε και η Πεχστάιν και μετά την απόφαση του δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου, όλα τα δεδομένα, πλέον, αλλάζουν.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2018, 13:51