Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Τις επαφές του πρώην προέδρου της Βέροιας με τον νομικό σύμβουλο της ΕΠΟ, Θεόδωρο Κουρίδη και τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού, κατήγγειλαν σήμερα, Πέμπτη, η τότε φίλη του ποδοσφαρικού παράγοντα και ο δημοσιογράφος, Κυριάκος Θωμαΐδης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση για τα στημένα ματς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατηγορούμενοι είναι 28 διαιτητές και ποδοσφαιρικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης.

Πρώτη κατέθεσε στο δικαστήριο η πρώην σύντροφος του, κατά το επίδικο διάστημα, προέδρου της Βέροιας Γιώργου Αρβανιτίδη, Κατερίνα Τσιαμούρα, η οποία είχε καταγγείλει τις σχέσεις του με τον τότε νομικό σύμβουλο της ΕΠΟ, Θεόδωρο Κουρίδη και τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Είχαν προηγηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση οι καταθέσεις των πρώην ποδοσφαιριστών της Βέροιας Παντελή Καφέ και Νίκου Γεωργέα, οι οποίοι συμμετείχαν στον αγώνα Ολυμπιακός-Βέροια στο γήπεδο «Καραϊσκάκη» στις 6-1-2013, ο οποίος έληξε με σκορ 3-0 και θεωρείται ύποπτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, έχει καταθέσει ο πρώην προπονητής της ομάδας, Δημήτρης Καλαϊτζίδης, ο οποίος κατήγγειλε το «στήσιμο» του αγώνα υπέρ των ερυθρολεύκων.

Η Κατερίνα Τσιαμούρα είχε αναφερθεί στις συναντήσεις του Αρβανιτίδη με τον τότε νομικό σύμβουλο της ΕΠΟ Θεόδωρο Κουρίδη, ενώ είχε εμπλέξει και τον Βαγγέλη Μαρινάκη με κατάθεση της στον Εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα.

Όμως στη συνέχεια ανακάλεσε τα όσα είχε καταγγείλει σε επόμενη κατάθεση της στον ανακριτή, Γιώργο Ανδρεάδη.

Πρώην φίλη προέδρου Βέροιας: Φοβήθηκα, απειλήθηκα…

Σήμερα, ενώπιον του δικαστηρίου, η μάρτυρας επανήλθε στις αρχικές της καταγγελίες.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Αριστέα Τσαμαδιά προσπάθησε να καταλάβει γιατί ανακάλεσε την… ανάκληση των καταγγελιών της.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σήμερα επανέρχεστε στην αρχική κατάθεση γιατί δεν φοβάστε;

ΤΣΙΑΜΟΥΡΑ: Φοβήθηκα, απειλήθηκα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν δίνετε την εικόνα μιας γυναικάς που φοβάται…

Στην ανάκληση λέγατε ότι βάλατε τα ονόματα των Κουρίδη και Μαρινάκη για να δώσετε βαρύτητα για τον άνθρωπο που θέλετε να εκδικηθείτε (σ.σ. εννοεί τον Αρβανιτίδη). Γιατί δεν λέτε “δέχομαι απειλές” στον ανακριτή;

ΤΣΙΑΜΟΥΡΑ: Δεν μπορούσα να πω κάτι.

Στη συνέχεια η μάρτυρας δέχθηκε τις επίμονες ερωτήσεις του Εισαγγελέα της Έδρας, Χαράλαμπου Λακαφώση ως προς την ανάκληση στον Ανακριτή, Γ. Ανδρεάδη των όσων είχε καταγγείλει στον Εισαγγελέα Αρ. Κορέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατί δεν ανακαλέσατε για τον Αρβανιτίδη αλλά μόνο για Μαρινάκη-Κουρίδη;

ΤΣΙΑΜΟΥΡΑ: Δεν ξέρω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εδώ μας λέτε ότι σας απειλούσε ο Αρβανιτίδης και παραλίγο να γίνει τροχαίο ατύχημα. Ή φοβάστε τον Αρβανιτίδη και ανακαλείτε και για τον Αρβανιτίδη ή δεν φοβάστε και δεν ανακαλείτε…

ΤΣΙΑΜΟΥΡΑ: Φοβόμουν και φοβάμαι. Είχαν γίνει πολλά.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης της η κυρία Τσιαμούρα ανέφερε: «Με κάλεσαν και μου είπαν να μου δώσουν 10.000 ευρώ για να ανακαλέσω την κατάθεση μου ενώπιον του Ανδρεάδη τα οποία δεν τα δέχθηκα».

Επίσης, η μάρτυρας ανέφερε ότι ο Αρβανιτίδης έκανε παρεμβάσεις στον τότε προπονητή της Βέροιας Δ. Καλαϊτζίδη. Διευκρίνισε πάντως πως δεν εννοεί χειραγώγηση…

Σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης του Β. Μαρινάκη, Βασίλη Δημακόπουλου αν έχει γνωρίσει τον πελάτη του, η μάρτυρας απάντησε αρνητικά.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσε και ο δημοσιογράφος, Κυριάκος Θωμαϊδης.

Αναφερόμενος στην πρώην σύντροφο του Αρβανιτίδη, Τσιαμούρα, συνέντευξη της οποίας είχε παρουσιάσει στην τηλεοπτική του εκπομπή, επεσήμανε:

«Μου είχε πει ότι απειλείται. Ήξερε πρόσωπα, καταστάσεις, συμπεριφορές. Εκείνο που διασταύρωσα είναι ότι πράγματι ήταν στο πλευρό του κ. Αρβανιτίδη. Μου είπε ότι συναντήθηκε ο Αρβανιτίδης με τον Μαρινάκη».

Θωμαΐδης: Ποδοσφαιρικοί παράγοντες κερδίζουν στοιχηματίζοντας ή με παράνομα περιουσιακά οφέλη

Ως προς τις καταγγελίες του δικηγόρου και ιδιοκτήτη της ομάδας της Λάρισας Αλέξη Κούγια, ότι ο δημοσιογράφος είχε γίνει υποχείριο του Πατέρα, ο Κ. Θωμαΐδης ανέφερε: «Ο κ. Κούγιας προσθέτει πρόσωπα κατά το δοκούν».

Σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης του Β. Μαρινάκη, Β. Δημακόπουλου ότι κάποιοι ανακαλούν τα όσα καταγγέλλουν στην εκπομπή, είπε: «Ο κ. Κούγιας έχει δικαίωμα να αναιρεί τις απόψεις του. Δεν μπορώ να ξέρω πότε λέει αλήθεια ο κ. Κούγιας».

Αναφερόμενος γενικά σε ποδοσφαιρικούς παράγοντες, ο δημοσιογράφος κατέθεσε πως σε… αδιάφορους για αυτούς αγώνες, κερδίζουν «ή στοιχηματίζοντας ή με παράνομα περιουσιακά οφέλη», δίχως όμως να κατονομάσει κάποιον από αυτούς.

Διεθνής διαιτητής κατήγγειλε μεροληπτική στάση της Αστυνομίας και «πέναλτι» υπέρ του Ολυμπιακού

Ο αγώνας της Παναχαϊκής με τον Ολυμπιακό το 2012 όπου δόθηκε πέναλτι υπέρ των ερυθρόλευκων, βρέθηκε, εξάλλου, στο… μικροσκόπιο του δικαστηρίου όπου κατέθεσε ο παλαίμαχος διεθνής διαιτητής επί 10 χρόνια Σπύρος Παπαδάκος ο οποίος ήταν παρατηρητής του επαναληπτικού αγώνα κυπέλλου Παναχαΐκή-Ολυμπιακός στις 19-12-2012 που δεν τελείωσε ποτέ. Ο αγώνας διακόπηκε στο 87ο λεπτό για ρίψεις αντικειμένων.

Ο μάρτυρας κατήγγειλε μεροληπτική στάση της Αστυνομίας υπέρ των φιλάθλων του Ολυμπιακού. Επίσης, είχε κρίνει με πολύ χαμηλή βαθμολογία 7,3 τον διαιτητή του αγώνα, κατηγορούμενο στη δίκη, Αλέξανδρο Δημητρόπουλο.

«Ήταν ένα παιχνίδι που δεν είχε την καλύτερη απόδοση. Έκανε σφάλματα και η βαθμολογία του ήταν χαμηλή” κατέθεσε ο παρατηρητής του αγώνα.

Η μεροληπτική στάση της Αστυνομίας υπέρ των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων

Ο κ. Παπαδάτος περιέγραψε για το συγκεκριμένο αγώνα και τις ευθύνες του διαιτητή αλλά και της Αστυνομίας:

«Έχω καταγράψει στην έκθεση μου και πριν τον αγώνα για μεροληπτική στάση της Αστυνομίας υπέρ των φιλάθλων του Ολυμπιακού.

Ήταν ηλεκτρισμένη ατμοσφαίρα με τους φιλάθλους. Εκεί καταλογίζω το πρώτο λάθος. Έπρεπε να σταματήσει τον αγώνα για να επανέλθει η τάξη. Είχαν ρίψεις αντικειμένων.

Για μένα ο διαιτητής είναι αυτός που μπορεί να ασκήσει εξουσία. Έπρεπε να μην ξεκινήσει τον αγώνα.

Τον αγώνα δεν τον επηρέασαν. Επηρέασαν την ψυχολογία του διαιτητή. Ήταν νευρικός με αποτέλεσμα να κάνει 2 λάθη, ένα για κάθε ομάδα και να τον βαθμολογήσω με τη χαμηλότερη βαθμολογία που έχω βάλει 7,3. Είναι πολύ κακή βαθμολογία.

Το λάθος πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού

Το ένα λάθος ήταν πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού που εδόθη ενώ δεν ήταν κατά τη γνώμη μου

και το άλλο κόκκινη κάρτα που δεν εδόθη σε παίκτη της Παναχαϊκής. Αποβολή που δεν έδωσε.

Έκανε δυο πολύ σοβαρά λάθη που επηρέασε την άποψη μου για τη διαιτησία του».

Ο μάρτυρας διευκρίνισε πως μια πολύ καλή διαιτησία είναι στο 8,5. Μια σχετικά καλή στο 8 και μία ελεγκτέα στο 7,9. Από εκεί και κάτω οι διαιτησίες είναι επιλήψιμες. Δεν έχω βάλει χαμηλότερη βαθμολογία 7,3.

Ήταν λάθη και για τις δυο πλευρές” ανέφερε ο κ. Παπαδάκος για το διαιτητή του αγώνα Παναχαϊκή-Ολυμπιακός.

«Έμεινε στον “πάγο” ίσως για παραπάνω από το κανονικό. Δύο μήνες» συμπλήρωσε ως προς τις συνέπειες της κακής βαθμολογίας του στον διαιτητή.

Αντίθετα με τον Δημητρόπουλο που είχε βαθμολογία 7,3, για τον κατηγορούμενο διαιτητή Σπάθα στον επίδικο αγώνα Αστέρας-Ολυμπιακός, ανέφερε πως η βαθμολογία του 8,2 «ήταν μια καλή διαιτησία».

Μάλιστα ερωτηθείς από το συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου Σπάθα, ο μάρτυρας υποστήριξε:

«Για την εφαρμογή των κανονισμών δεν πας κατηγορούμενος σε καμία χώρα του κόσμου».

Σχολιάζοντας την κατάσταση στα ποδοσφαιρικά στην χώρα μας, ο μάρτυρας ανέφερε:

«Αν γινόταν το χέρι του Μαραντόνα στην Ελλάδα, θα έπεφτε η κυβέρνηση».

Η δίκη συνεχίζεται την ερχόμενη Δευτέρα με τις καταθέσεις πρώην ποδοσφαιριστών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης