Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης και ενέκρινε μια σειρά προσωρινών μέτρων έκτακτης ανάγκης ως προσθήκη στους κανονισμούς για την αδειοδότηση και το Financial Fair Play, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η αρνητική επίδραση του κορωνοϊού (COVID-19) στα οικονομικά των συλλόγων. Αυτά τα μέτρα υποστηρίχθηκαν ομόφωνα από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εντός της ομάδας εργασίας έκτακτης ανάγκης της UEFA πάνω σε νομικά, κανονιστικά και οικονομικά θέματα, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους της UEFA, της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), των Ευρωπαϊκών Λιγκών και της FIFPRO Europe.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι πήραν μια προσωρινή αναβολή από την υποχρέωσή τους για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, προκειμένου να βοηθηθούν στο να ξεπεράσουν το τρίμηνο «λουκέτο» που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Έτσι, η αξιολόγηση των οικονομικών των ομάδων για το οικονομικό έτος του 2020 αναβάλλεται για ένα χρόνο και θα γίνει μαζί με αυτή για το 2021, ωστόσο οι σύλλογοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν χρωστούσαν χρήματα για μεταγραφές, μισθούς παικτών ή κοινωνική ασφάλιση και εφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ορίστηκε ότι η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος θα ολοκληρωθεί στις 5 Οκτωβρίου, ενώ οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τα νέα αποκτήματά τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έως τις 6/10. Τέλος, εγκρίθηκε η διαδικασία της κλήρωσης για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2022 στην ευρωπαϊκή ζώνη, η οποία πρέπει και να πάρει και το «ΟΚ» από τη FIFA.

Κάποιες από τις αποφάσεις που έλαβε η εκτελεστική επιτροπή της UEFA είναι οι εξής:

Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις – ισχύουν στη διάρκεια της σεζόν 2020/21

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Όλοι οι σύλλογοι που μετέχουν σε διοργανώσεις της UEFA πρέπει να αποδείξουν έως τις 31 Ιουλίου (αντί για τις 30/6) ότι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε σχέση με μεταγραφές, υπαλλήλους και κοινωνικές/φορολογικές αρχές, ως αποτέλεσμα υποχρεώσεων που πρέπει να πληρωθούν έως τις 30 Ιουνίου και τις 30 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

– Όλοι οι σύλλογοι που μετέχουν στις διοργανώσεις της UEFA πρέπει να παρουσιάσουν πληροφορίες εισπρακτέων λογαριασμών σχετικά με μεταγραφές στις 30 Ιουνίου και τις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα διασταύρωσης με πληρωτέους λογαριασμούς άλλων συλλόγων.

Κανόνας ισοσκελισμένου προϋπολογισμού – ισχύει στη διάρκεια των σεζόν 2020/21 και 2021/22

– Η αξιολόγηση του οικονομικού έτους 2020 αναβάλλεται για μία σεζόν και θα αξιολογηθεί μαζί με το οικονομικό έτος 2021.

– Η περίοδος παρακολούθησης 2020/2021 είναι περιορισμένη και καλύπτει μόνο δύο περιόδους αναφοράς (οικονομικά έτη που λήγουν το 2018 και το 2019).

– Η περίοδος παρακολούθησης 2021/2022 επεκτείνεται και καλύπτει τέσσερις περιόδους αναφοράς (οικονομικά έτη που λήγουν το 2018-2019-2020 και το 2021).

– Τα οικονομικά έτη 2020 και 2021 αξιολογούνται μια περίοδος.

– Ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας εξουδετερώνεται με το μέσο όρο του συνδυασμένου ελλείμματος του 2020 και του 2021 και με το να επιτραπούν επιπλέον προσαρμογές για την COVID-19.

Εναρμονισμένη περίοδος μεταγραφών

Η καταληκτική ημερομηνία για τη δήλωση παίκτη για τη φάση των ομίλων στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA ορίστηκε στις 6 Οκτωβρίου 2020. Ως αποτέλεσμα, η εκτελεστική επιτροπή της UEFA κάλεσε όλες τις ομοσπονδίες-μέλη να υιοθετήσουν μια εναρμονισμένη ημερομηνία λήξης στην επερχόμενη καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, η οποία ορίστηκε για τις 5 Οκτωβρίου 2020.

Κατευθυντήριες οδηγίες της UEFA για τις κεφαλιές

Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA ενέκρινε κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά με τις κεφαλιές για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές, οι οποίες στοχεύουν στο να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας τους και να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους τόσο στις προπονήσεις όσο και στους αγώνες. Αυτές οι κατευθυντήριες οδηγίες ακολουθούν τα αποτελέσματα δύο ερευνών που ανέθεσε το 2018 η UEFA σε ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες στο πανεπιστήμιο του Σάαρλαντ (Γερμανία) και στην κλινική “Hampden Sports Clinic” της Γλασκώβης (Σκωτία). Δίνονται συστάσεις και συμβουλές σε συγκεκριμένες πτυχές, όπως το μέγεθος της μπάλας και η πίεση και η ανάγκη για ασκήσεις ενδυνάμωσης του αυχένα. Οι εθνικές ομοσπονδίες μπορούν να εκδώσουν επιπρόσθετους κανονισμούς, αλλά θα πρέπει να συμπεριλάβουν τουλάχιστον τις κατευθυντήριες οδηγίες της UEFA.

Διαδικασία κλήρωσης για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022

Εγκρίθηκε η διαδικασία της κλήρωσης για τα ευρωπαϊκά προκριματικά του Μουντιάλ (2021/22), η οποία πρέπει και να πάρει την τελική επικύρωση από τη FIFA. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της UEFA, στην κλήρωση θα σχηματιστούν δέκα όμιλοι (πέντε γκρουπ με έξι ομάδες και πέντε με πέντε) και οι ομάδες θα αναμετρηθούν εντός κι εκτός έδρας. Οι ομάδες που θα κατακτήσουν την πρώτη θέση σε κάθε έναν από τους δέκα ομίλους προκρίνονται απευθείας στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ οι ομάδες που θα πάρουν τη δεύτερη θέση στα δέκα γκρουπ θα πάρουν το «εισιτήριο» για τα πλέι οφ. Εκεί θα «μπουν» και δύο ομάδες από το Nations League, προκειμένου να προκύψουν τελικά οι τελευταίες τρεις ομάδες που θα δώσουν το «παρών» στο Μουντιάλ του 2022.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης