ΕΠΟ: Εφαρμογή του VAR στην Ελλάδα ζητεί ο Βίτορ Περέιρα

ΕΠΟ: Εφαρμογή του VAR στην Ελλάδα ζητεί ο Βίτορ Περέιρα
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης έξι μηνών ως επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ, ο Βίτορ Περέιρα προχώρησε σε απολογισμό του μέχρι τώρα έργου του, ενώ οριοθέτησε και τους στόχους του για το επόμενο εξάμηνο της θητείας του. Ανάμεσα σε όσα επισημαίνει, σίγουρα ξεχωρίζει η αναφορά του στην αναγκαιότητα εισαγωγής στην Ελλάδα του Video Assistant Referee (VAR), ζητώντας συνεργασία (σ.σ. προφανώς όλων των εμπλεκομένων) ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του.

«Παρά τις συνεχόμενες διαμαρτυρίες στη δομή της διαιτησίας, η ΚΕΔ θα εξακολουθήσει να παίρνει αποφάσεις με έναν εντελώς ανεξάρτητο, συνεπή και αμερόληπτο τρόπο. Βεβαίως και πρέπει πολλά να γίνουν! Γι' αυτό το λόγο τίθενται γερές βάσεις για μία νέα ΕΠΟΧΗ στην ελληνική διαιτησία» υπογραμμίζει ως επίλογο ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής, ο οποίος ζητά επίσης την υποστήριξη της ΕΠΟ στην εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για την ελληνική διαιτησία.

Αναλυτικά, στον απολογισμό του ο Βίτορ Περέιρα στέκεται στα εξής σημεία:

«Η διαχείριση των δραστηριοτήτων της ΚΕΔ τους τελευταίους έξι μήνες περιλαμβάνουν ευκρινώς:

- Τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.

- Την αναδιοργάνωση του Τμήματος Διαιτησίας.

- Τις προσπάθειες να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων διαιτητών των μεγαλύτερων κατηγοριών, όπου βασιστήκαμε στην αμέριστη συνεργασία της UEFA και της FIFA, οι οποίες ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο.

- Ακριβώς 15 επίσημες συναντήσεις της ΚΕΔ.

- Περισσότερες από 30 συναντήσεις ανάλυσης αγώνων και 200 κλιπ.

- Οργάνωση των καλοκαιρινών (Αυγούστου) και των χειμερινών (Ιανουαρίου) σεμιναρίων, τα οποία περιλαμβάνουν την εκτέλεση γραπτών και σωματικών δοκιμασιών, στα οποία πήραν μέρος πάνω από 200 διαιτητές, σχεδόν 400 βοηθοί διαιτητές και περίπου 200 παρατηρητές, δηλαδή συνολικά πάνω από 80 ώρες αξιολόγησης, διδασκαλίας, εκπαίδευσης και πρακτικής.

- Τους ορισμούς πάνω από 1.500 διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών στις δύο επαγγελματικές κατηγορίες και στο Ελληνικό Κύπελλο.

- Τους ορισμούς πάνω από 3.200 διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ανδρών.

- Τους ορισμούς πάνω από 700 διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών στα γυναικεία πρωταθλήματα.

- Το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2017, διεξήχθη η Εθνική Έρευνα για τη μελέτη-ανάλυση της πραγματικότητας της Ελληνικής Διαιτησίας, η οποία εφαρμόστηκε στις 53 Ερασιτεχνικές Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ).

- Ακολούθησαν οι εννέα Περιφερειακές Συναντήσεις (Νοέμβριος και Δεκέμβριος) με όλες τις ΕΠΣ παρούσες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 136 άτομα και στις οποίες ακούστηκαν πάνω από 200 σημαντικές προτάσεις.

- Την ίδια στιγμή, ένα ερωτηματολόγιο 60 περίπου ερωτήσεων απεστάλη σε όλους τους διαιτητές, βοηθούς διαιτητές και παρατηρητές όλων των εθνικών κατηγοριών και συγκεντρώθηκαν πάνω από 500 απαντήσεις.

- Η συστηματική κατανόηση και ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός εγχειριδίου με όλα τα συμπεράσματα και κατά συνέπεια στην εφαρμογή του "Στρατηγικού Σχεδίου για τη Διαιτησία" για την περίοδο 2018-2022».

Για το επόμενο εξάμηνο, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

«Τη συνέχιση της τρέχουσας καθημερινής διαχείρισης, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ διαφόρων καθηκόντων, μηνιαίες συναντήσεις της ΚΕΔ, εβδομαδιαίους ορισμούς για όλα τα εθνικά πρωταθλήματα και αντίστοιχη ανάλυση αγώνων.

- Την εφαρμογή, όσο το δυνατόν πιο άμεσα, κατάλληλης Πλατφόρμας Διαιτησίας με τη βοήθεια της Πληροφορικής, η οποία θα διευκολύνει σίγουρα την καθημερινή εργασία ανάμεσα στην Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΟ και του Τμήματος, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότητά μας με όλους τους συνεργάτες μας.

- Τη συνεργασία στην εφαρμογή του V.A.R. στην Ελλάδα, το οποίο αναμφισβήτητα θα ωφελήσει τις αποφάσεις των αξιωματούχων διαιτησίας στο γήπεδο.

- Μέσα στο Φεβρουάριο, την έκδοση των αποτελεσμάτων της "Εθνικής Έρευνας για τη Διαιτησία".

- Επίσης, μέσα στο Φεβρουάριο, την έκδοση του "Στρατηγικού Σχεδίου για τη Διαιτησία 2018-2022" το εγχειρίδιο που ορίζει τους στόχους και τις στρατηγικές για τα επόμενα πέντε χρόνια, έχοντας προκύψει από την εξονυχιστική ανάλυση των ευρημάτων της Έρευνας και της αναγνώρισης των αναγκών.

- Μέσα στον Μάρτιο, την έκδοση του "Εθνικού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης", του πιο δομημένου εγχειριδίου για την εκπαίδευση και ανάπτυξη των εθνικών διαιτητών, με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση-από την βάση στην κορυφή-για όλες τις ΕΠΣ.

- Μέσα στον Απρίλιο, την έκδοση του "Περιφερειακού Προγράμματος Εκπαίδευσης" που στοχεύει στη σωματική, τεχνική και πρακτική εξάσκηση με ενιαίο τρόπο σε όλη τη χώρα.

- Μέσα στο Μάιο, την έκδοση του "Εξειδικευμένου Προγράμματος Υποσχόμενων ταλέντων" που στοχεύει στην ανίχνευση νέων διαιτητών ταλέντων και στην εξέλιξη των δυνατοτήτων τους.

- Από τον Ιούνιο και μετά, και μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όλα αυτά τα προγράμματα θα έχουν εφαρμοστεί καταλλήλως και θα δίνονται λεπτομερείς ετήσιες αναφορές».

Και το σημείωμα του Βίτορ Περέιρα καταλήγει: «Παρά τις συνεχόμενες διαμαρτυρίες στη δομή της διαιτησίας, η ΚΕΔ θα εξακολουθήσει να παίρνει αποφάσεις με έναν εντελώς ανεξάρτητο, συνεπή και αμερόληπτο τρόπο. Η διαιτησία μπορεί να βελτιωθεί μόνο με την κατάλληλη εκπαίδευση και με σχέδια ανάπτυξης. Επομένως, η ΚΕΔ εργάζεται πολύ σκληρά και εστιάζει στην εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου, το οποίο προφανώς και πρέπει να υποστηριχθεί από την ΕΠΟ. Βεβαίως και πρέπει πολλά να γίνουν! Γι' αυτό το λόγο τίθενται γερές βάσεις για μία νέα ΕΠΟΧΗ στην Ελληνική διαιτησία. Με πεποίθηση και εμπιστοσύνη, τη συνολική προθυμία και δέσμευση, μαζί με όλους όσοι εξελίχθηκαν στο ποδόσφαιρο, όλοι οφείλουν να συμβάλλουν στην αναγέννηση της διαιτησίας για το καλό του Ελληνικού ποδοσφαίρου τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018, 15:00