Σέντρα στον πρώτο ημιτελικό σήμερα, με την Πορτογαλία να αντιμετωπίζει την Ουαλία (22.00, ΕΡΤ1) στη Λιόν, με στόχο το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Euro.

Η προϊστορία των δύο χωρών είναι ουσιαστικά μηδαμινή. Οι δύο αγώνες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (3-2 η Πορτογαλία το 1949 και η Ουαλία 2-1 το 1951), αλλά και η τελευταία αναμέτρηση του 2000 (3-0 η Πορτογαλία), όλα φιλικά ματς, είναι απλά στοιχεία σε χαρτιά, καθώς μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικές ομάδες. Δύο ομάδες, μάλιστα, οι οποίες δεν θεωρήθηκαν φαβορί στο ξεκίνημα του τουρνουά. Η Πορτογαλία συμπεριλαμβανόταν στα αουτσάιντερ που ίσως μπορούσαν να κάνουν την έκπληξη και τελικά κατάφερε να φτάσει στους «4», ενώ η Ουαλία ήταν αυτή που έκανε τη μεγάλη έκπληξη φτάνοντας στην τελική τετράδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο αγωνιστικό κομμάτι η προετοιμασία έκρυβε προβλήματα για τους Πορτογάλους. Ένα πρόβλημα στον μηρό κράτησε εκτός προπονήσεων τον Πέπε, η συμμετοχή του οποίου θα κριθεί λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα, ενώ ένα μικρο-πρόβλημα αντιμετώπισε και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος δεν ολοκλήρωσε την προπόνηση της Τρίτης.

Από την πλευρά της Ουαλίας άπαντες στην ομάδα ελπίζουν ακόμη και σε κατάκτηση του τροπαίου και είναι συχνές οι αναφορές τους στο θαύμα της Ελλάδας το 2004. Ο Γκάρεθ Μπέιλ κινήθηκε σε ρηχά νερά κόντρα στους Βέλγους, όμως είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με τρία τέρματα και φυσικά ο ηγέτης της προσπάθειας πρόκρισης στον τελικό.

Η σημαντική απουσία, πάντως, ακούει στο όνομα του Ράμσεϊ. Ο μέσος της Άρσεναλ είναι τιμωρημένος και θα εκτίσει ποινή μιας αγωνιστικής απέναντι στους Πορτογάλους, κάτι που σημαίνει πως θα είναι διαθέσιμος για τον τελικό, αν φυσικά η ομάδα του πάρει την πρόκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Σουηδός Γιόνας Έρικσον.

Πιθανές συνθέσεις
Πορτογαλία: Ρουί Πατρίσιο – Σέντρικ, Πέπε, Φόντε, Γκερέιρο – Ντανίλο, Ζοάο Μάριο, Σίλβα, Σάντσες – Νάνι, Ρονάλντο

Ουαλία: Χένεσι – Τσέστερ, Α.Γουίλιαμς, Κόλινς – Γκάντερ, Αλεν, Λέντλι, Τζ.Γουίλιαμς, Τέιλορ – Μπέιλ, Ρόμπσον-Κανού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης