Φαν’τ Σιπ: «Για κανέναν διεθνή δεν έχει κλείσει η πόρτα της Εθνικής»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019, 17:39
Φαν’τ Σιπ: «Για κανέναν διεθνή δεν έχει κλείσει η πόρτα της Εθνικής»

Για τις μεγάλες εκπλήξεις που επιφύλασσε στην αποστολή της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου μίλησε ο Τζον Φαν'τ Σιπ στη NOVA, με τον ομοσπονδιακό μας τεχνικό να ξεκαθαρίζει πως ο αποκλεισμός των Παπασταθόπουλου και Μανωλά από τη «γαλανόλευκη» δεν είναι οριστικός, προσθέτοντας πως η πόρτα της επιστροφής παραμένει πάντα ανοιχτή για όλους τους παίκτες.

Παράλληλα ο Ολλανδός προπονητής υπογράμμισε πως ο στόχος των επιλογών του είναι να ανέβει το επίπεδο όλων των διεθνών.

«Είναι σημαντικό να δω νέους παίκτες. Αυτό είναι το σκεπτικό της απόφασης. Μίλησα με τον Μανωλά και τον Σωκράτη, γνωρίζουμε ότι παίζουν σε υψηλό επίπεδο, αλλά έχουμε άλλα τέσσερα παιχνίδια για να δω και άλλους ποδοσφαιριστές.

Κανένας δεν είναι αποκλεισμένος από την Εθνική. Απλά είναι μια νέα προσέγγιση και θέλω να δω την ισορροπία μεταξύ νέων και παλιών, με στόχο φυσικά να ανέβει το επίπεδο όλων».

Εν συνεχεία μίλησε:

- Για τα όσα διαπίστωσε στα πρώτα δύο παιχνίδια της Εθνικής: «Ήμασταν μόλις τρεις ημέρες μαζί πριν το ματς με την Φινλανδία και διαπίστωσα ότι αυτά που τους είπα προσπάθησαν να τα αφομοιώσουν και να προσαρμοστούν στη σκέψη μου. Όμως μιλάμε για μικρό χρονικό διάστημα. Φυσικά μας απογοήτευσαν τα αποτελέσματα. Όμως από εδώ και πέρα θα επικεντρωθούμε και σε άλλα πράγματα κι όχι μόνο στα αποτελέσματα».

- Για το αν εντοπίζει διαφορές στους παίκτες που παίζουν στην Ελλάδα με αυτούς στο εξωτερικό: «Το επίπεδο της προπόνησης στο εξωτερικό ίσως είναι πιο υψηλό. Αυτό φαίνεται. Όσοι παίζουν εντός συνόρων μοιάζουν πάντως πιο πεινασμένοι για να πάρουν την ευκαιρία τους για να αγωνιστούν στο εξωτερικό».

- Για το αν χρειάζονται λίγο χρόνο εκτός ομάδας οι Παπασταθόπουλος και Μανωλάς: «Αυτό θα το δούμε στο μέλλον. Τώρα θα αφοσιωθούν στις ομάδες τους κι εμείς θα δούμε κι άλλα νέα παιδιά, που θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Οι υποψήφιοι για την ομάδα πρέπει να είναι περισσότεροι για να υπάρχει ανταγωνιστικότητα».

- Για τους νέους παίκτες που έχει δει: «Αυτή τη στιγμή κοιτάμε περισσότερους παίκτες και διευρύνουμε την λίστα μας και την δεξαμενή μας. Θέλω να τους δω στα παιχνίδια».

- Για τον λόγο που δεν κάλεσε τους Σάμαρη, Μήτρογλου και Τοροσίδη: «Ο Τοροσίδης δεν έχει παιχνίδια και έπαιξε λίγο στην Ευρώπη. Ο Μήτρογλου δεν παίζει, όταν επιστρέψει θα είναι στα σχέδια. Και ο Σάμαρης δεν έχει συμμετοχές. Είναι η αντίστροφη εικόνα. Ο Σωκράτης και ο Μανωλάς παίζουν, οι άλλοι όχι».

- Για τις κλήσεις Λημνιού, Δώνη, Βρουσάι, Χατζηδιάκου: «Η ιδέα είναι να χτίσουμε κάτι. Η Εθνική φαίνεται ότι χρειάζεται ενέργεια. Θέλει και ποιότητα. Πρέπει να δούμε τι πιθανότητες έχουμε να τα πετύχουμε όλα. Ενέργεια, εμπειρία, ποιότητα».

- Για ρίσκο των επιλογών ενόψει Ιταλίας και Βοσνίας: «Είναι παιχνίδια που θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε πράγματα για όσα έχουμε πει. Είναι δύσκολα ματς, αλλά πρέπει να γίνουν οι αλλαγές. Είναι ρίσκο, αλλά και επιλογές που οφείλουμε να πάρουμε για να προχωρήσουμε στο χτίσιμο. Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια αξιολόγηση και θα ξέρουμε που βαδίζουμε».

- Για το πρόβλημα της Εθνικής και αν το έχει εντοπίσει: «Νομίζω ότι υπήρχε θέμα αυτοπεποίθησης, ίσως από τα αποτελέσματα στο παρελθόν. Δεν είμαι σίγουρος. Ίσως μεταξύ παικτών και Ομοσπονδίας, ίσως μόνο μεταξύ παικτών. Ελπίζουμε να δώσουμε ενέργεια στην ομάδα. Για να πετύχει το εγχείρημα χρειαζόμαστε υποστήριξη από όλους όσοι εμπλέκονται με την ομάδα. Υποστήριξη και δέσιμο».

- Για το αν υπήρχε πρόβλημα νοοτροπίας και πειθαρχίας: «Νομίζω ότι κάθε ομάδα χρειάζεται όραμα, ηρεμία και πειθαρχία, αλλά και κατεύθυνση και κανόνες. Όλοι το έχουν ανάγκη στη ζωή τους. Και οι ποδοσφαιριστές επίσης. Δείχνουν διάθεση να ακολουθήσουν τους κανόνες. Τα άτομα πρέπει να προσαρμόζονται στην ομάδα. Όποιος έρχεται στην Εθνική, δεν έρχεται για τον εαυτό του και να κάνει ό,τι θέλει, αλλά για να παίξει για την ομάδα και να την βοηθήσει να πετύχει τους στόχους της».

- Για την φιλοσοφία που θέλει να περάσει γενικότερα: «Θέλω να έχουμε κατοχή και ποιότητα. Οι Έλληνες αμύνονται καλά, λένε όλοι, αλλά εγώ διαφωνώ. Από την καλή άμυνα πρέπει να ξεκινά η σωστή επίθεση. Οι καλές ομάδες παίζουν ποδόσφαιρο, ξέροντας να αμύνονται σωστά. Οι Ιταλοί και οι Άγγλοι σταμάτησαν το κατενάτσιο και τις σέντρες, αντίστοιχα. Προσαρμόστηκαν. Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής μπορεί να παίξει καλύτερα και να αμύνεται ή να επιτίθεται ως ομάδα».

- Για το πότε πιστεύει ότι η δουλειά του θα φανεί: «Είναι μια διαρκής διεργασία. Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουμε με το Nations League και μετά με τα προκριματικά του Μουντιάλ. Μετά από δύο χρόνια θα μπορεί να πει κάποιος αν υπάρχει βελτίωση. Για τα επόμενα ματς δεν θα είναι δίκαιο να πούμε κάτι».

- Για το πώς αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα: «Ήταν περισσότερο η πρόκληση του να διαχειριστώ μια νέα κατάσταση και ταυτόχρονα να χτίσω κάτι για το μέλλον».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019, 17:46