Η FIFA απέτυχε στην προσπάθειά της να θέσει εκτός διαδικασίας τον ειδικό εισαγγελέα που ορίστηκε πέρυσι, για να διεξάγει έρευνα σχετικά με τον πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο και τις σχέσεις του με τον πρώην γενικό εισαγγελέα της Ελβετίας.

Ο ειδικός εισαγγελέας Στέφαν Κέλερ που άρχισε την έρευνα τον Ιούλιο, άσκησε ποινική δίωξη για συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του Ινφαντίνο και τον πρώην ανώτατου εισαγγελέα Μισέλ Λορέμπ, ενώ ο τελευταίος διερευνούσε φερόμενη διαφθορά στην παγκόσμια ομοσπονδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως και οι δύο αρνήθηκαν οποιαδήποτε παρανομία, ενώ τον περασμένο Αύγουστο η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA απάλλαξε τον Ινφαντίνο από την κατηγορία παραβίασης του καταστατικού της.

Όμως, σε απόφασή του που εκδόθηκε την Τρίτη, το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της Ελβετίας, απέρριψε τα αιτήματα της FIFA για απομάκρυνση του Κέλερ από την υπόθεση και να επιτρέψει στην FIFA την πρόσβαση σε αρχεία της έρευνας.

Η FIFA, η οποία ισχυρίστηκε ότι η έναρξη ποινικής υπόθεσης εναντίον του προέδρου της είχε προκαλέσει ζημιά στη φήμη της, ενώ είχε υποστηρίξει ότι ο Κέλερ δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να ξεκινήσει τέτοιες διαδικασίες. Επίσης, άσκησε έφεση κατά της απόφασής του να αρνηθεί την πρόταση της FIFA να έχει πρόσβαση στα αρχεία της υπόθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο διορισμός του Κέλερ ήταν σωστός και ότι δεν είχε υπερβεί την εξουσία του.

Ο Ινφαντίνο, που εκλέχθηκε το 2016 για να «καθαρίσει» τη FIFA από το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς, υποστήριξε ότι ήταν απολύτως φυσικό και μέσα στα καθήκοντά του να έχει συναντήσεις με αξιωματούχους και υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης