Ο Λιονέλ Μέσι, όπως όλα δείχνουν, θα έχει ένα «καυτό» καλοκαίρι. Οι κατηγορίες για φοροδιαφυγή τον έχουν φέρει στο προσκήνιο για τους λανθασμένους λόγους και έχει αναγκαστεί να βγει δημοσίως για να υπερασπιστεί το όνομα και την υπόληψή του. Ποιοι είναι, όμως, οι χειροπιαστοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο άσος της Μπαρτσελόνα;

Οι οικονομικές Αρχές της Βαρκελώνης παρουσίασαν μια καταγγελία εναντίον του Μέσι και του πατέρα του, Χόρχε Οράσιο, βάσει της οποίας κατηγορούνται για μη καταβολή φόρων ύψους 4 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στα έτη 2007, 2008 και 2009. Ας εξετάσουμε τι προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις και τις επιπτώσεις που θα έχει ο Αργεντινός σούπερ σταρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα πάει στο δικαστήριο;

Όχι. Οι οικονομικές Αρχές μπορεί να έλαβαν την καταγγελία και να την εξετάζουν, αλλά για να φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί ότι είναι ορθή και να ακολουθήσει δίωξη. Ο Μέσι προς το παρόν είναι αθώος, μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Αν βρεθεί ένοχος, ελλοχεύει ο κίνδυνος φυλάκισης;

Όχι απαραίτητα. Αυτό θα συνέβαινε σε περίπτωση που είχε κατηγορηθεί ξανά για υπόθεση φοροδιαφυγής ή είχε καταδικαστεί σε περισσότερα από δύο χρόνια φυλάκισης. Αν και ο ισπανικός νόμος ορίζει ότι για φοροδιαφυγή προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 2-6 χρόνια, στις περισσότερες των περιπτώσεων η τιμωρία δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό πρόστιμο.

Αν κριθεί ένοχος, θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα;

Αυτό εξαρτάται από τον δικαστή, αλλά σε γενικές γραμμές, ναι. Υπό κανονικές συνθήκες, σε τέτοιου είδους εγκλήματα, ο ένοχος πρέπει να πληρώσει τα χρήματα που δεν έχει δηλώσει, μαζί με το πρόστιμο φυσικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν αποδειχθεί ότι όντως διέπραξε φοροδιαφυγή, πόσο μπορεί να είναι το πρόστιμο;

Εδώ είναι τα δύσκολα. Σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο, το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι από 2 έως 6 φορές μεγαλύτερο από το ποσό που δεν καταβλήθηκε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για ένα ποσό από 8 μέχρι 25 εκατ. ευρώ, που μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 30 εκατ. με την επιστροφή του καταχρασθέντος ποσού.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης