Του Ανδρέα Αθανασούλη

Η είδηση με τίτλο «Ο Ντουμπιά συνεχίζει την καριέρα του στη Μάλτα» θα περάσει στα… ψιλά για τον μέσο αναγνώστη και φίλο του ποδοσφαίρου. Βλέπετε ο προορισμός σε μία ποδοσφαιρικά «υποανάπτυκτη» χώρα της Ευρώπης δεν κάνει… κλικ και το ενδιαφέρον όπως είναι φυσικό στρέφεται στις προσθαφαιρέσεις των ρόστερ των μεγάλων ομάδων από την Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Γερμανία και την Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν κάποιος όμως προσέξει περισσότερο θα δει πως ένας ποδοσφαιριστής σε ηλικία 33 ετών, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ έχει περάσει και από τις Ρόμα, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Βασιλεία, Γιουνγκ Μπόις και Νιουκάστλ και μετρά 37 συμμετοχές με 9 γκολ στην Εθνική της Ακτής Ελεφαντοστού, αποφάσισε να παίξει στο Νο. 46 πρωτάθλημα της Ευρώπης. Το ερώτημα γιατί ο Ντουμπιά πήρε αυτή την απόφαση δεν καλύπτεται με την επιλογή «για τα λεφτά», καθώς αν ήθελε κάτι τέτοιο υπάρχουν πολλές ομάδες από την Αραβία, το Κατάρ, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες που μπορούν να προσφέρουν πολύ καλύτερο συμβόλαιο από τους Χάμρουν Σπάρτανς της Μάλτας.

Με δεύτερο δεδομένο ότι στους «Σπαρτιάτες» του Νησιού βρίσκεται και ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού Κλοντ Ντιελνά, ενώ η ίδια η ομάδα φέρει ένα άκρως ιντριγκαδόρικο όνομα για το ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό, τότε είναι σίγουρο ότι πίσω από την μετακίνηση του Ντουμπιά στη Μάλτα κρύβεται μια άκρως ενδιαφέρουσα ποδοσφαιρική ιστορία.

Ο Ντουμπιά στην προπόνηση των Σπάρτανς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποδόσφαιρο στη Μάλτα

Με πληθυσμό λίγο πάνω από το μισό εκατομμύριο και έντονες επιρροές από την Ιταλία -κατά κύριο λόγο – αλλά και την Αγγλία ο λαός της Μάλτας δεν θα μπορούσε να απέχει από το ποδόσφαιρο. Πρόκειται για το δημοφιλέστερο άθλημα στο νησί και όπως λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι της χώρας, δύσκολα θα συναντήσεις εντός συνόρων άνδρα ή γυναίκα που να μην έχει κλωτσήσει ποτέ το… τόπι στη ζωή του.

Σλιέμα Γουόντερερς, Φλοριάνα, Βαλέτα και Χιμπέρνιανς αποτελούν το big-4 της ποδοσφαιρικής Μάλτας. Είναι οι τέσσερις σύλλογοι που από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν και καταγράφεται οργανωμένα το άθλημα στη χώρα της Μεσογείου έχουν κατακτήσει συνολικά 89 πρωταθλήματα, ενώ έχουν γίνει γνωστές στο ποδοσφαιρικό κοινό της Ευρώπης από τις παρουσίες τους στην πρώτη προκριματική φάση του Champions και του Europa League, όπου συνήθως γνωρίζουν τον αποκλεισμό.

Με καταστατικά συλλόγων και οργάνωση που παραπέμπουν περισσότερο σε ερασιτεχνικό παρά σε επαγγελματικό επίπεδο η Μάλτα βρίσκεται στην 46η θέση της κατάταξης της UEFA ανάμεσα σε 55 ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας ξεπεράσει στον ανταγωνισμό ισοδύναμες χώρες όπως τα Νησιά Φερόε, το Κόσοβο, το Γιβραλτάρ, το Μαυροβούνιο, την Ουαλία, την Ισλανδία, την Εσθονία, την Ανδόρα και το Σαν Μαρίνο. Παράλληλα, οι ομάδες της χώρας κοιτούν ψηλότερα και… κοντράρουν ποδοσφαιρικά ακόμα και μεγαλύτερες χώρες με περισσότερες δομές και οργάνωση όπως τη Μολδαβία, την Φινλανδία, τη Γεωργία, την Βόρεια Ιρλανδία και την Αλβανία.

Οι Σπαρτιάτες της Μάλτας βγαίνουν μπροστά

Εκτός από τα 98 τρόπαια που έχουν μαζέψει οι τέσσερις μεγάλοι, ακόμα πέντε ομάδες έχουν γευτεί το νέκταρ της κατάκτησης του πρωταθλήματος Μάλτας, έχοντας μοιραστεί 16 κούπες. Τέταρτοι στην κατάταξη σε επίπεδο τροπαίων με συγκομιδή 7 πρωταθλημάτων  είναι οι Χάμρουν Σπάρτανς που πανηγύρισαν για τελευταία φορά πριν 30 χρόνια, τη σεζόν 1990-91.

Οι «Σπαρτιάτες» του νησιού, που όπως δηλώνουν και οι ίδιοι στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου έχουν πάρει το όνομά τους από την Σπάρτη, έχουν σήμα την σπαρτιατική περικεφαλαία και φορούν κόκκινα και μαύρα, χρώματα που παραπέμπουν και στην δική μας ΑΕ Σπάρτης. Οι Μαλτέζοι Σπαρτιάτες, που επέστρεψαν στην πρώτη κατηγορία της χώρας το 2016, όπως δείχνουν οι κινήσεις τους στο μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου, που ακόμα τρέχει, προσπαθούν να αφήσουν εποχή στο ποδόσφαιρο του νησιού, ενώ οραματίζονται και πορεία στην Ευρώπη…

Μετά από 17 ματς σε πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών οι Χάμρουν Σπάρτανς οδηγούν την κούρσα με συγκομιδή 38 βαθμών (11 νίκες, 5 ισοπαλία, 1 ήττα), ενώ ακολουθούν οι Χιμπέρνιανς με δύο βαθμούς λιγότερους.

Ο Ντουμπιά, ο Ντιελνά και ο… Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς

Με στόχο να δώσει περισσότερη ώθηση στην προσπάθεια για την κατάκτηση του τίτλου, η διοίκηση της ομάδας ψάχτηκε για το «μπαμ» και τάραξε τις ισορροπίες στο νησί, προσθέτοντας στο ρόστερ της ένα τεράστιο όνομα για το επίπεδο της χώρας. Ο Σεϊντού Ντουμπία που έμεινε ελεύθερος από την Σιόν τον Μάρτιο του 2020, καθώς δεν δέχθηκε την περικοπή του συμβολαίου του λόγω κορωνοϊού, βρήκε την επόμενη ομάδα του και υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο Ιβοριανός, που έχει κατακτήσει μεταξύ άλλων το Κόπα Άφρικα και τους μεγάλους εγχώριους τίτλους σε Ρωσία και Ελβετία, αποτελεί πλέον τον πιο πολύτιμο παίκτη στο εγχώριο πρωτάθλημα και θα προσπαθήσει να οδηγήσει εκ του ασφαλούς τους Σπάρτανς στην κατάκτηση του τίτλου για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια.

Συμπαίκτης του είναι ο Κλοντ Ντιελνά, ο οποίος είχε αποκτηθεί πριν κάποια χρόνια από τον Ολυμπιακό. Ο έμπειρος αμυντικός, στα 33 του, μετακόμισε στους Σπαρτιάτες επίσης ως ελεύθερος και αποτελεί ένα από τα καλύτερα ονόματα για το πρωτάθλημα της Μάλτας. Παράλληλα, οι Χάμρουν απέκτησαν και τον 19χρονο αριστερό μπακ, Μικέλε Λαρασπάτα, ως δανεικό από την Πάρμα.

Οι Σπάρτανς ανακοίνωσαν την απόκτηση του Κλοντ Ντιελνά

Οι τρεις προσθήκες μαζί με τον πρώτο σκόρερ Φράνκλιν Σάσερε (12 γκολ σε 16 ματς), που αποκτήθηκε με την μορφή δανεισμού από την Λουγκάνο, αλλά και τον Σέρβο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (μέσος, 31 ετών, 8 γκολ σε 14 ματς) δημιουργούν μία ανίκητη ομάδα και φουλάρουν για την επιστροφή στον θρόνο.

Προφανώς και ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς των Σπάρτανς, που έχει περάσει ολόκληρη την ποδοσφαιρική του καριέρα στη Μάλτα, δεν έχει καμία σχέση με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς του Ολυμπιακού, πέραν από την προφανή συνωνυμία!

Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς των Σπάρτανς

Ο Μπαλοτέλι, ο Πάτο και ο Σανόγκο

Η διοίκηση της ομάδας δεν κατέληξε στον Ντουμπιά από σπόντα… Εξ αρχής ο σύλλογος βγήκε στην αγορά με σκοπό να κάνει το «μπαμ». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μαλτέζοι χτύπησαν την πόρτα του Μάριο Μπαλοτέλι, του Αλεξάντρε Πάτο και του Γιάγια Σανόγκο χωρίς όμως ανταπόκριση. Ο Μπαλοτέλι μετακόμισε τελικά στη Μόντσα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Πάτο κοίταξε προς το MLS των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ο Σανόγκο δεν βρήκε ενδιαφέρουσα την προοπτική της Μάλτας.

Ο Ορέστης Νικολόπουλος και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Τζακάρντο

Όποια πέτρα και αν σηκώσεις όμως θα βρεις και κάποιον Έλληνα! Οι Σπάρτανς εκτός από το ελληνικό τους όνομα είχαν εντάξει στο ρόστερ τους και Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Το καλοκαίρι του 2018 ο Ορέστης Νικολόπουλος αποχώρησε από την Football League και τον Καραϊσκάκη Άρτας για να δοκιμάσει την τύχη του στη Μάλτα. Με προπονητή τότε τον Τζιοβάνι Τεντέσκο που ήταν τεχνικός και στην Παλέρμο, ενώ ως ποδοσφαιριστής έκανε καριέρα στη Serie A με την Περούτζια, την Παλέρμο και την Φιορεντίνα, οι Σπάρτανς απέκτησαν τον 26χρονο τότε στόπερ. Μετά από δύο σεζόν με 32 συμμετοχές ο Νικολόπουλος αποχώρησε με προορισμό την Κύπρο.

O Ορέστης Νικολόπουλος με τη φανέλα των Χάμρουν Σπάρτανς

Ένα χρόνο πριν, στη Χάμρουν αγωνίστηκε και ο Κρίστιαν Τζακάρντο, παγκόσμιος πρωταθλητής με την Ιταλία το 2006. Γενικότερα στη Μάλτα έχουν αγωνιστεί κι άλλοι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές όπως ο Ζόρντι Κρόιφ (2009-10, Βαλέτα, 24 συμμετοχές), ο Γιανίκ Μπολάσι (2007-08, Φλοριάνα, 12 συμμετοχές) και Αρούνα Μπαμπανγκίντα (2014-15, Μόστα, 11 συμμετοχές).

O Κρίστιαν Τζακάρντο

Όσο για τους Χάμρουν Σπάρτανς η πολιτική και η άνοδος από την σεζόν 2015-16, όταν επέστρεψαν στην πρώτη κατηγορία μέχρι και σήμερα που βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ (τα τελευταία 30 χρόνια) στην κατάκτηση του πρωταθλήματος δεν είναι τυχαία. Ο Γιοζέφ Πορτέλι που δραστηριοποιείται στο real estate φαίνεται πως έχει βάλει σκοπό να κάνει το βήμα παραπάνω και να συνδέσει το όνομά του με μία σημαντική αλλαγή τόσο στην ιστορία των Σπάρτανς, όσο και στα πεπραγμένα στην ποδοσφαιρική ιστορία του νησιού.

Προερχόμενη από ένα μικρό νησί της Ευρώπης, με όνομα βγαλμένο από την Αρχαία Ελλάδα, με βλέψεις για κάτι μεγάλο, με μεταγραφές-βόμβες, αναζητώντας τα σκήπτρα της η ομάδα των Χάμρουν Σπάρτανς βγάζει ποδοσφαιρικά γούστα και προσελκύει την προσοχή των ποδοσφαιρόφιλων υπηρετώντας ένα πρότζεκτ που μοιάζει βγαλμένο μέσα από τις καλύτερες ιστορίες του Football Manager!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης