Οι cheerleaders κάνουν ...απεργία!

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014, 10:10
Οι cheerleaders κάνουν ...απεργία!
Οι cheerleaders του αμερικανικού ποδοσφαίρου «κάνουν απεργία» και δηλώνουν ότι δεν ξαναπιάνουν τα poms-poms τους, αν δεν εκπληρωθούν στο ακέραιο οι απαιτήσεις τους πάνω στα εργασιακά.

Συγκεκριμένα, το συντονιστικό των κοριτσιών που εργάζονται ως μαζορέτες στις ομάδες της Εθνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (LNF) στις ΗΠΑ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας κατώτατο μισθό και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Την αρχή έκαναν οι Buffalo Jills, οι cheerleaders της Νεοϋρκέζικης ομάδας Buffalo Bills, οι οποίες έχουν εξαφανιστεί από τα τερέν από τις 4 Σεπτεμβρίου. Αντί αυτών, οι φίλαθλοι είδαν μια μπάντα από πνευστά και κρουστά να παίζουν μελωδίες της αμερικανικής ομάδας. Αυτό που αντίκρισαν υπολειπόταν κατά πολύ σε θέαμα...

Στην πραγματικότητα, πίσω από το αστραφτερό τους χαμόγελο, τις «fancy» στολές τους, τα φανταχτερά poms-poms και τις περίτεχνες χορογραφίες τους, κρύβεται μια πραγματικότητα που δεν είναι καθόλου λαμπερή και ισορροπεί ανάμεσα στην εκμετάλλευση και τη δυσφήμηση.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ ένας διάσημος παίκτης μπορεί να κερδίσει μέχρι και 6 εκατ. δολάρια τη σεζόν, η αμοιβή των κοριτσιών είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Επιπλέον, υποχρεούνται να αγοράζουν οι ίδιες τις στολές τους, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 600 δολάρια, τις μετακινήσεις τους, ενώ επιβαρύνονται και με τα έξοδα του κομμωτή και του μακιγιέρ. Στην καλύτερη περίπτωση, τα κορίτσια με τα poms-poms κερδίζουν 20 δολάρια μεροκάματο.

Βέβαια, εκτός από το θέμα των αμοιβών, οι καταγγέλλουσες θίγουν στην προσφυγή τους θέμα κακομεταχείρισής τους από την ομάδα τους. Για παράδειγμα, προκειμένου να «περάσουν» τις εξετάσεις για να εισαχθούν στην ομάδα, υποχρεούνται σχεδόν ημίγυμνες, φορώντας μόνο ένα σορτσάκι και ένα μπουστάκι, πηδώντας συνεχώς πάνω σε ένα τραμπολίνο μπροστά από άνδρες προπονητές, με σκοπό να ελεγχθεί η φυσική τους κατάσταση και κάθε σπιθαμή του κορμιού τους, όπως οι κοιλιακοί, οι γλουτοί τους και η σταθερότητα των ποδιών τους.

Όπως αναφέρει η γαλλική Madame Figaro, οι Buffalo Jills είναι οι μοναδικές που έχουν αρνηθεί εξ ολοκλήρου τις εμφανίσεις τους. Ενώ οι cheerleaders των Oakland Raiders από την Καλιφόρνια, οι οποίες αποκαλούνται Raiderettes, των Cincinnati Bengals από το Οχάιο, οι οποίες αποκαλούνται Ben-Gals, των Τampa Bay Buccaneers από τη Φλόριντα και των New York Jets, έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των ομάδων τους.

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014, 10:10