Όταν κλότσησε για πρώτη φορά τη στρογγυλή θεά στον Αίαντα Καλαμάτας, όπως και τα άλλα παιδιά της ηλικίας του, έκανε όνειρα να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, να παίξει σε μεγάλα γήπεδα και να αποθεώνεται από τους οπαδούς της ομάδας του.

Όλα τα παραπάνω ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος τα πέτυχε αρκετά νωρίς, καθώς καθιερώθηκε στην ΑΕΚ σε ηλικία περίπου 18,5 ετών και εν συνεχεία άρχισε να διαγράφει μία λαμπρή καριέρα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με τον ίδιο, για να επιστρέψουμε στο σήμερα, να έχει την ευκαιρία απόψε να γίνει ο πρώτος Έλληνας που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άρσεναλ, στην οποία αγωνίζεται ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός, έχοντας υπό την επίβλεψή του τον επίσης ταλαντούχο, Ντίνο Μαυροπάνο, στις 22.00 (ΕΡΤ Sports HD, COSMOTE SPORT 2) θα τεθεί αντιμέτωπη στο Μπακού με την Τσέλσι, σε έναν λονδρέζικο εμφύλιο με φόντο την κούπα του Europa League.

Απόψε, λοιπόν, είναι η μεγάλη βραδιά για τον «Sokratis», το ταλέντο του οποίου ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα αρκετά νωρίς.

Μόλις στα 20 του χρόνια έπειτα από δύο γεμάτες σεζόν στην ΑΕΚ, ήρθε η πρόταση από το Καμπιονάτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρόταση που ήρθε στα γραφεία της «Ένωσης» αναγραφόταν το όνομα της Τζένοα, η οποία πρόσφερε 3,8 εκατομμύρια ευρώ για τον Έλληνα στόπερ, ο οποίος λίγο καιρό αργότερα έγινε κάτοικος Γένοβας.

Πριν καθιερωθεί πάντως στην ΑΕΚ και δει τους «ροσομπλού» να του ανοίγουν την πόρτα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ο Παπασταθόπουλος έκανε το «αγροτικό» του το 2006 στη Νίκη Βόλου, όπου όχι μόνο πήρε τα εφόδια για τη συνέχεια της καριέρας του, αλλά γνώρισε και τη γυναίκα της ζωής του: την Ξανθίππη Σταμουλάκη, την κόρη του προπονητή του εκείνο το διάστημα!

Η συνέχεια γνωστή: η Ξανθίππη έβαλε… γκολ στην καρδιά του, παντρεύτηκαν και έκτοτε πλέουν σε πελάγη ευτυχίας, έχοντας γίνει γονείς δύο παιδιών.

Στην Τζένοα ο 20χρονος τότε Παπασταθόπουλος δείχνει το ταλέντο του, αποκτά αυτοπεποίθηση και ύστερα από δύο σεζόν στη Γένοβα έρχεται η μεγάλη πρόταση.

Η Μίλαν των επτά ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ενδιαφέρεται για την απόκτησή του και τον κάνει δικό της.

Εντούτοις, στο Μιλάνο δεν μακροημερεύει, οπότε αναγκαστικά έκανε πισωγύρισμα και πήγε ξανά στην Τζένοα, πριν καταλήξει στη Βέρντερ, μέσω της οποίας συστήθηκε στο γερμανικό ποδοσφαιρικό κοινό.

Στη Βρέμη ο Καλαματιανός στόπερ, ο οποίος από το 2008 φορά τη φανέλα με το εθνόσημο, όντας βασικός και αναντικατάστατος στη συνέχεια στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αγωνίζεται για δύο χρόνια, με την Ντόρτμουντ να αποτελεί τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Στη Βεστφαλία κάνει εκπληκτικές εμφανίσεις, γρήγορα γίνεται ένας από τους πιο αγαπημένους παίκτες των «κιτρινόμαυρων», φτάνοντας σε σημείο να γίνει και αρχηγός της ομάδας για να ακολουθήσει η μεταπήδησή του στο Λονδίνο.

Η Άρσεναλ το περασμένο καλοκαίρι δαπανά 20 εκατομμύρια ευρώ και κάνει δικό της τον 30χρονο αμυντικό, ο οποίος έγινε ηγέτης στην άμυνα των «κανονιέρηδων» και φιλοδοξεί απόψε να τους οδηγήσει στην κατάκτηση του Europa League.=

Άξιο αναφοράς, μάλιστα, ότι ελάχιστοι είναι οι Έλληνες παίκτες που έχουν βιώσει κάτι αντίστοιχο. Δηλαδή, να λάβουν μέρος σε έναν ευρωπαϊκό τελικό.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τους 11 Έλληνες παίκτες του Παναθηναϊκού που συμμετείχαν με το «τριφύλλι» στον τελικό με τον Άγιαξ το 1971 στο Γουέμπλεϊ, σε ευρωπαϊκό τελικό έχουν πάρει μέρος ο Άκης Ζήκος με τη Μονακό στο Τσάμπιονς Λιγκ του 2004, ο Αλέξανδρος Τζιόλης με τη Βέρντερ στο ΟΥΕΦΑ του 2009 και πέρυσι ο Κώστας Μήτρογλου με τη Μαρσέιγ στον τελικό του Europa League απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Θα γίνει ο Σωκράτης ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα σηκώσει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο;

Η απάντηση θα δοθεί γύρω στα μεσάνυχτα μετά τη λονδρέζικη μονομαχία στο Μπακού, με την ευχή όλων μας να τα καταφέρει…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης