Για τα τεκταινόμενα στην ελληνική διαιτησία τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ Μαρκ Κλάτενμπεργκ, σε διαδικτυακή συνέντευξη. Η συνέντευξη προβλήθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ, με τον Άγγλο αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ να απαντά στις ερωτήσεις που είχαν υποβληθεί από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. «Υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας στη γραμμή οφσάιντ του VAR,» δήλωσε ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ αναλύοντας τα πλάνα του ως προς τις επιδιώξεις του για την ελληνική διαιτησία.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά, ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ δήλωσε:

Για το όραμά του για την ΚΕΔ / ΕΠΟ: «Ευχαριστώ πολύ για την παρουσίαση. Πάνε 10 εβδομάδες που έχω αναλάβει και είμαι στην Ελλάδα. Ήθελα να δώσω αυτή τη συνέντευξη Τύπου για να κατανοήσουν όλοι και να έχουν τη γνώση για το όραμά μου για την ελληνική διαιτησία. Μία από τις πρώτες μου κινήσεις όταν ήρθα εδώ ήταν να έχω μία τεχνική ομάδα, που έφτιαξα με τον κ. Σνόντι και τον κ. Καπέλα. Ελέγχουμε όλο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από την πρώτη κατηγορία μέχρι και τη Γ’ Εθνική. Θεωρήσαμε σωστό να παραμείνουμε σε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα οπότε κρατήσαμε ορισμένα στελέχη από την προϋπάρχουσα τεχνική ομάδα. Για να βοηθήσουν για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και είναι εδώ για να με στηρίξουν από το ποδόσφαιρο Νέων μέχρι και τα ερασιτεχνικά (πρωταθλήματα ΕΠΣ και υποδομών). Χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα τα καταφέρναμε.

Η διαιτησία είναι σαν το ποδόσφαιρο. Σαν μία ομάδα ποδοσφαίρου. Είμαι σαν νέος τεχνικός ποδοσφαίρου. Ένας νέος προπονητής. Πρέπει να διαχειριστώ τους διαιτητές, να τους επιμορφώσω και να τους βελτιώσω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν μπορώ όμως να πάω στην μεταγραφική αγορά ή στο… transfer market ως προπονητής για να δω και να αγοράσω παίκτες, ήτοι νέους διαιτητές. Πρέπει να δουλέψω με ότι έχω και να βελτιώσω αυτό το υλικό. Τους δίνω χρόνο ως προπονητής. Εάν δείτε το τι έχουμε κάνει είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Λειτουργούμε με διαφάνεια, όπως είχαμε υποσχεθεί.

Δίνουμε τις αναλύσεις βίντεο, όπως είχαμε υποσχεθεί. Ελπίζω αυτό να εκτιμηθεί, όπως το ότι δίνουμε τους διαλόγους στο VAR. Φέραμε τοπ διαιτητές. Φέραμε δύο Γερμανούς και έναν Ολλανδό για τα τοπ παιχνίδια. Η δέσμευση ήταν να φέρουμε ξένους κορυφαίους διαιτητές για μεγάλα ματς και αυτό κάναμε με τη στήριξη της UEFA.

Δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικές και οι τακτικές. Είμαι εδώ για να βελτιώσω τη διαιτησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να δώσω την εμπειρία μου. Δουλεύω 24 ώρες για αυτό. Κάθε μέρα. Έχουμε τις απόψεις ότι οι διαιτητές κάνουν λάθη.

Πρέπει να δεχθούμε εδώ στην Ελλάδα ότι οι παίκτες κάνουν λάθη, οι προπονητές κάνουν λάθη και οι διαιτητές κάνουν λάθη. Εφόσον είναι λάθη που δεν γίνονται με πρόθεση, θα κοιτάξουμε να τα βελτιώσουμε. Εάν γίνονται με πρόθεση θα απομακρύνονται. Θα τίθεται εκτός διαιτησίας. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους τους διαιτητές. Μην με κρίνετε για αυτό το διάστημα αλλά να με κρίνετε για ένα πολύ πιο μεγάλο διάστημα.

Για το διάστημα που ζητά να κριθεί ως προς το έργο του: «Σας ζητάω να με κρίνετε σε βάθος χρόνου. Η εμπειρία μου σε όσα έχω να μεταφέρω θεωρώ ότι θα βοηθήσουν».

Για τα λάθη που έχει εντοπίσει ο ίδιος και το εάν θα πρέπει να επιλέγονται οι πιο δύσκολες αποφάσεις και όχι μία απόφαση ανά ματς: «Πρώτα απ’ όλα θέλω να πω ότι αυτό ήταν το όραμά μου όταν ήρθα. Να δείχνω τις εβδομαδιαίες αναφορές. Τις ενημερώσεις. Δεν είναι πάντα λάθη. Κάποιες φορές είναι θετικές και άλλες φορές δεν είναι τόσο καλές. Έχουν να κάνουν με την επιμόρφωση.

Προσπαθώ να επιμορφώσω τους διαιτητές και παράλληλα και τα Μedia. Να δούνε το πως είναι να είσαι διαιτητής & το πως είναι να είσαι στο VAR. Διότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και σε μία ατμόσφαιρα που μπορεί να μην είναι εύκολη λαμβάνονται αποφάσεις. Στο όραμά μου είναι τα Μedia να καταλάβουν το πως είναι κάποιος στο VAR. Όμως λόγω του COVID-19 είναι κάτι δύσκολο.

Αυτό που είναι σημαντικότερο στα βίντεο είναι να αναλύονται αυτές οι λεγόμενες υποκειμενικές αποφάσεις. Αποφάσεις που συζητιούνται επί μακρόν στην Ελλάδα.

Δεν θα μιλάω και δεν θα αναλύω τόσο τις αποφάσεις που βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά. Πράγματα που είναι αδιαμφισβήτητα. Κυρίως θέλω να προσφέρω εκπαίδευση σε τέτοιες αποφάσεις που κρίνονται ως υποκειμενικές.

Και για να απαντήσω την ερώτηση ποια είναι πιο δύσκολη φάση όλες είναι δύσκολες, διότι όταν είσαι στο γήπεδο πρέπει σε κλάσματα του δευτερολέπτου και πρέπει να αποφασίσεις πάντα είναι δύσκολο. Αυτό που προσπαθώ να αναδείξω είναι οι φάσεις που μπερδεύουν περισσότερο για λόγους επιμόρφωσης».

Για τις επιλογές των διαιτητών και τα κριτήρια: «Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι για παράδειγμα πως η Αθήνα έχει 5 εκατ. κόσμο. Οπότε είναι μία μεγάλη πόλη. Μοιάζει με το Λονδίνο. Χρειαζόμαστε πολλούς διαιτητές που θα μπορούν να σφυρίζουν στους αγώνες στην Αθήνα. Οποιοσδήποτε διαιτητής από τη Θεσσαλονίκη μπορεί να σφυρίζει στην Αθήνα και αντίστροφα.

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Αυτό που υπάρχει είναι – μέσω δηλώσεων των ίδιων των διαιτητών – εάν ένας διαιτητής έχει μέλος της οικογένειάς του που είναι κάτοχος διαρκείας σε μία ΠΑΕ ή εργάζεται σε επιχείρηση που ανήκει σε έναν ιδιοκτήτη μίας ΠΑΕ αυτοί είναι περιορισμοί. Περιορισμοί που τους γνωρίζει η ΚΕΔ / ΕΠΟ και δεν ορίζονται οι διαιτητές.

Ή για παράδειγμα στην 2η αγωνιστική είχαμε διαιτητές να μην θέλουν να “σφυρίξουν” σε τοπικό ματς της Θεσσαλονίκης επειδή δεν ασφαλείς. Πρέπει να γίνεται καταμερισμός για να βγαίνει το πρόγραμμα».

Για τη φάση του ακυρωθέντος γκολ του Χασάν και την τακτική που ακολούθησε αναλύοντας τη φάση οκτώ ημέρες μετά: «Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως οι ίδιες οι ομάδες τη ζήτησαν αυτή την τεχνολογία. Της τρισδιάστατης γραμμής του οφσάιντ. Γιατί; Γιατί δίνει ακρίβεια, καθαρότητα και ευκρίνεια και διαφάνεια στις φάσεις των οφσάιντ.

Οι ομάδες συμφώνησαν από πέρυσι να το φέρουν αυτό στην Ελλάδα. Είναι ένα θετικό βήμα. Ένα μεγάλο βήμα. Νομίζω πως υπάρχει μία σύγχυση λόγω των γραμμών και το πως χρησιμοποιούνται. Ελπίζω μέσω του επιμορφωτικού βίντεο που δείξαμε μία εβδομάδα πριν ο κόσμος να κατάλαβε το πως λειτουργούν οι γραμμές και η τεχνολογία. Ναι υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας, παρότι η τεχνολογία είναι διαθέσιμη. Στο τέλος η τεχνολογία όμως αποφασίζει και καθορίζει το τι ισχύει.

Για τη συγκεκριμένη φάση και για το ότι δεν υπήρχε ηχητικό την επόμενη ημέρα του αγώνα έκανα μία δήλωση για το πως ελήφθη η απόφαση και μετά από λίγες ημέρες έγινε η παραγωγή του βίντεο που συνοδευόταν από το αντίστοιχο ηχητικό. Αυτό το βίντεο είχε την μορφή του εκπαιδευτικού βίντεο για να καταλάβει ο κόσμος. Για το πως ελήφθη αυτή η απόφαση. Δεν θα το κάνουμε πάντα αυτό όμως. Δεν θα συνοδεύονται πάντα από το αντίστοιχο ηχητικό. Τα βίντεο αυτά είναι για να προσφέρουν κυρίως διαφάνεια. Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της χρήσης των ηχητικών. Είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς για όλους. Εάν πρέπει να δίνω ηχητικό για κάθε φάση τότε θα πρέπει να σταματήσουμε.

Αντίστοιχα όπως συνέβη στο παιχνίδι της Λίβερπουλ με την Έβερτον που είχαμε εκείνη την αμφισβητούμενη φάση. Ήταν ακριβώς ίδια φάση και κατάσταση. Υπάρχει και εκεί απόφαση για οσφάιντ που είναι στην Premier League. Δεν υπάρχει συνωμοσία κατά κανενός και κατά καμίας ομάδας στην Ελλάδα».

Για τις καταγγελίες του Καραντώνη για τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κώστα Καραπαπά και εάν τον ανησυχεί: «Δεν θέλω να μιλήσω για το συγκεκριμένο περιστατικό όμως έχω πει σε όλους τους διαιτητές όταν ήρθα στην Ελλάδα πως είμαι εδώ για να τους προστατεύω. Θέλω να είναι δυνατοί. Ότι θα κάνω ότι μπορώ να τους προστατεύω και να αισθάνονται σίγουροι, ασφαλείς και δυνατοί. Να τα δηλώνουν όλα. Ότι γίνεται πριν, στη διάρκεια και μετά τον αγώνα και ξέρουμε πως θα ακολουθούνται όλες οι πειθαρχικές διαδικασίες. Οι διαιτητές θα αισθάνονται ασφαλείς για να κάνουν τη δουλειά τους. Καμία επίθεση κατά των διαιτητών και των οικογενειών τους δεν είναι ανεκτή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης